Now Reading
Γιατί πρέπει να μιλάτε στο μωρό σας – ακόμα κι όταν νομίζετε ότι είναι πολύ νωρίς

Γιατί πρέπει να μιλάτε στο μωρό σας – ακόμα κι όταν νομίζετε ότι είναι πολύ νωρίς

Έρευνες δείχνουν ότι το να μιλάτε στο μωρό σας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ομιλίας του

Αν και μπορεί να νιώθετε σαν να μιλάτε στον εαυτό σας, τα λόγια που λέτε στο μικρό σας έχουν σημασία. Το να σας ακούτε να μιλάτε βοηθάει στην ενθάρρυνση της γλωσσικής ανάπτυξης του μωρού σας.

Από τη στιγμή που γεννιέται ένα μωρό, όλα τα είδη ανάπτυξης και ανάπτυξης τίθενται σε κίνηση. Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας ξεκινά τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση. Η μελέτη εξέτασε εάν τα νεογέννητα μωρά μπορούν να διαφοροποιήσουν τους ήχους της ομιλίας κατά τις πρώτες λίγες ώρες μετά τη γέννηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νεογέννητα μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των φωνηέντων.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Γκιγιόμ Τιερί, καθηγητής γνωσιακής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μπάνγκορ, εξήγησε: «Τα νεογέννητα πιθανότατα ωφελούνται άμεσα από το να τους μιλάνε από τις πρώτες στιγμές που βγήκαν από τη μήτρα. Σαφώς, η «ανατροφή» –η επίδραση από το περιβάλλον– ξεκινά από την πρώτη μέρα».

Αυτή η μελέτη ενισχύει όσα γνωρίζουμε για το πώς τα μωρά μαθαίνουν τη γλώσσα – μέσω της ακρόασης και της παρατήρησης. Και δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να τα βοηθάτε να μαθαίνουν!

Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό να μιλάει και να ενθαρρύνετε τη γλωσσική ανάπτυξη από νεαρή ηλικία

Μιλήστε στο μωρό σας ενώ είστε έγκυος

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά προτιμούν τη φωνή της μητέρας τους μετά τη γέννηση, πιθανότατα επειδή την αναγνωρίζουν από τη μήτρα. Διαβάστε τους λοιπόν μια ιστορία και μιλήστε τους! Είναι ένας απλός τρόπος για να προετοιμάσετε το παιδί σας για επιτυχία γλωσσικής ανάπτυξης.

Ξεκινήστε να μιλάτε στο μωρό σας μόλις γεννηθεί

Η τόνωση του εγκεφάλου του μωρού σας με πολλές νέες λέξεις και προτάσεις είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτό. Οι λογοθεραπευτές συνιστούν πάντα να μιλάτε συχνά στο παιδί σας για να ενισχύσετε την επικοινωνιακή του ανάπτυξη. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να σας απαντήσει.

Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι απλώς να αφηγηθείτε τι συμβαίνει. Περιγράψτε πώς ετοιμάζετε το πρωινό σας, τα βήματα που χρειάζονται για να ντυθείτε ή τι βλέπετε στο πάρκο. Αυτό βοηθά τα μωρά να μάθουν πώς να παράγουν ήχους στη γλώσσα μας, να κατανοούν τον κατάλληλο τονισμό της ομιλίας, να μαθαίνουν νέες λέξεις και να μαθαίνουν πώς να συνδυάζουν λέξεις σε προτάσεις.

3 ακόμη τρόποι για να βοηθήσετε το μωρό να μάθει να μιλά

Η εκμάθηση της γλώσσας ξεκινά από τη μήτρα, απογειώνεται αμέσως μετά τη γέννηση και συνεχίζει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια των νηπίων. Δοκιμάστε αυτές τις 3 εύκολες συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να επιτυγχάνει τα ορόσημα:

Μιλήστε με έναν ελκυστικό τόνο φωνής

Πιθανότατα μιλάτε με διαφορετικό τρόπο σε ένα μωρό από ότι με έναν ενήλικα, με διαφορετικό ρυθμό και ίσως υψηλότερο τόνο. Μπορεί να το ξέρετε αυτό ως «ομιλία μωρού» που περιλαμβάνει την ομιλία με ελκυστικό ρυθμό και τόνο φωνής, ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σωστή ομιλία και γραμματική.

Η έρευνα δείχνει ότι το να μιλάτε συχνά στο μωρό σας, το προετοιμάζει για επιτυχημένη γλωσσική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, μια μελέτη συνέκρινε μωρά των οποίων οι φροντιστές χρησιμοποιούσαν «ομιλία μωρού» και τους μιλούσαν συχνά με μωρά των οποίων οι φροντιστές δεν χρησιμοποίησαν αυτή την προσέγγιση. Τα μωρά της πρώτης ομάδας φλυαρούσαν πολύ περισσότερο και στους 14 μήνες έλεγαν πολύ περισσότερες λέξεις από τη δεύτερη ομάδα μωρών.

Δείτε Επίσης

Διδάξτε στο μωρό σας πώς να χρησιμοποιεί τη νοηματική γλώσσα και τις χειρονομίες

Η χρήση χειρονομιών ή εκφράσεων μπορεί να βοηθήσει το μικρό σας να επικοινωνήσει πριν πει την πρώτη του λέξη. Εδώ είναι ένα παράδειγμα. Φανταστείτε ότι παίζετε με μπλοκ, στοιβάζοντας έναν πύργο. Μπορεί να κρατάτε τα τουβλάκια και να τα δίνετε στο παιδί σας. Μπορεί να απλώσουν το μικροσκοπικό τους χέρι ή ακόμα και να κοιτάξουν προς το μέρος σας για να ζητήσουν το επόμενο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να τους δώσετε απλή νοηματική γλώσσα για χρήση. Καθώς το παιδί σας κοιτάζει προς το μέρος σας ή σας πλησιάζει, δείξτε του το τουβλάκι και περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα. Εάν δεν κάνουν χειρονομίες προς το μπλοκ, τότε μοντελοποιήστε μια έκφραση όπως «κι άλλο», «θέλω» ή «παρακαλώ». Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας μιμηθεί και μετά δώστε του την ανταμοιβή – σε αυτή την περίπτωση, το τουβλάκι του!

Διαβάστε μαζί ιστορίες

Μάλλον το έχετε ήδη ακούσει, αλλά θα το ξαναπούμε – τα οφέλη του διαβάσματος για το μωρό σας δεν μπορούν να υπερεκτιμηθούν! Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που ακούν περισσότερες λέξεις θα μάθουν και θα χρησιμοποιήσουν τελικά περισσότερες λέξεις. Ένα παράδειγμα: Μια μελέτη έδειξε ότι όταν οι γονείς διαβάζουν μόνο ένα βιβλίο την ημέρα στο παιδί τους, μέχρι να ξεκινήσει το νηπιαγωγείο, έχουν ακούσει 1,4 εκατομμύρια περισσότερες λέξεις από τα παιδιά που δεν διαβάζουν.

Δημιουργήστε λοιπόν μια ρουτίνα ανάγνωσης από νωρίς στη ζωή. Το παιδί σας θα επωφεληθεί από την έκθεση σε νέες λέξεις (για να μην αναφέρουμε τον κοινό χρόνο ανάπτυξης δεσμού μαζί σας).

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top