Now Reading
Αυτή η καθημερινή πρακτική των 20 λεπτών βοηθάει τα παιδιά να βρίσκουν πιο εύκολα λύσεις στα προβλήματα, λένε οι ειδικοί παιδικής ανάπτυξης

Αυτή η καθημερινή πρακτική των 20 λεπτών βοηθάει τα παιδιά να βρίσκουν πιο εύκολα λύσεις στα προβλήματα, λένε οι ειδικοί παιδικής ανάπτυξης

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους είναι περίεργα και φιλομαθή, μπορούμε εύκολα και με απλούς τρόπους να ενισχύσουμε τις δεξιότητές τους

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους είναι περίεργα και φιλομαθή, μπορούμε εύκολα και με απλούς τρόπους να ενισχύσουμε τις δεξιότητές τους

Υπάρχουν πολλές καθημερινές εργασίες –η ισορροπημένη διατροφή, η εκτέλεση των εργασιών τους, το βούρτσισμα δοντιών– που τα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν ή να μην αντιλαμβάνονται ότι είναι ωφέλιμες.

Αλλά η διαμόρφωση αυτών των συνηθειών είναι απαραίτητη για να γίνουν καλά προσαρμοσμένοι ενήλικες.

Ωστόσο, υπάρχει μια δραστηριότητα που συζητείται λιγότερο και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του παιδιού: η ενασχόληση και η δημιουργία τέχνης.

«Τα παιδιά που χρησιμοποιούν τις τέχνες λύνουν καλύτερα προβλήματα», λέει η Susan Magsamen, συν-συγγραφέας του «Your Brain on Art: How the Arts Transform Us». Η Magsamen είναι επίσης ο ιδρυτής του International Arts + Mind Lab, Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροαισθητικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Χτίζουν ισχυρότερες δεξιότητες του προμετωπιαίου φλοιού, όπως η εκτελεστική λειτουργία και η μνήμη. Είναι σε θέση να ρυθμίζουν καλύτερα τα συναισθήματά τους».

Και δεν χρειάζεται να το κάνουν τόσο πολύ για να δουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, λέει.

«Για να ξεκινήσετε, ενσωματώστε 20 λεπτά κάποιας εμπειρίας τέχνης καθημερινά, είτε είστε δημιουργός είτε θεατής», υποστηρίζει. «Πιστεύουμε ότι αρχίζει να ρυθμίζει το νευρικό σύστημα με τρόπο που αλλάζει το πώς νιώθουμε».

«Είμαστε προγραμματισμένοι να εκφραζόμαστε καλλιτεχνικά».

Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά συχνά σταματούν να δίνουν προτεραιότητα στην τέχνη όταν γίνεται μια δεξιότητα που δεν θεωρούν χρήσιμη οδό σταδιοδρομίας, λέει ο Ivy Ross, συν-συγγραφέας του «Your Brain on Art» και αντιπρόεδρος σχεδιασμού υλικού στην Google.

«Έρχεται η κρίση ή ένας δάσκαλος λέει, “όχι έτσι δεν ζωγραφίζεις ένα δέντρο” και κλείνει την επιθυμία αυτών των παιδιών να κάνουν τέχνη και, ειρωνικά, αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί επειδή είμαστε από τη φύση μας προορισμένοι να εκφραζόμαστε και η τέχνη είναι ένα καταπληκτικό μέσο», τονίζει.

Με την κατανοητή επιθυμία να είναι επιτυχημένα τα παιδιά τους, πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να ασχολούνται μόνο με θέματα που πιστεύουν ότι μπορούν να αποκομίσουν έσοδα.

«Δημιουργήσαμε αυτές τις παθολογίες στην κουλτούρα μας σχετικά με το χάσιμο χρόνου», εξηγεί η Magsamen.

Ωστόσο, το να αφήνεις λίγο χώρο μεταξύ του σχολείου και του αθλητισμού και των εξωσχολικών δεν είναι χάσιμο χρόνου. «Η παροχή του χρόνου και του χώρου σάς επιτρέπει να καταλάβετε τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει και τι πιστεύετε ότι είναι όμορφο», λέει.

Δείτε Επίσης

«Τα παιδιά αγαπούν την καινοτομία και την έκπληξη και είναι πολύ περίεργα»

Η ενασχόληση με την τέχνη δεν σημαίνει ότι θα εγγράψετε τα παιδιά σας σε μαθήματα. Μπορεί να είναι κάτι οικονομικό και χαμηλής πίεσης.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο απλά να βγεις έξω.

«Το να κοιτάς ψηλά στον ουρανό και να βγάζεις φωτογραφίες τα σύννεφα ή να λες με τι μοιάζουν τα σύννεφα, είναι πραγματικά μια εκπληκτική δραστηριότητα που λατρεύουν τα παιδιά», λέει ο Magsamen.

«Τα παιδιά αγαπούν την καινοτομία και την έκπληξη και είναι πολύ περίεργα. Πού έχει μέρη που μπορείτε να πάρετε τα παιδιά όπου υπάρχει δέος, έκπληξη και απορία; Μόλις τους δώσετε έναυσμα θα δείτε την ενέργειά τους να αυξάνεται, και τότε μπορείτε να τα μετακινήσετε προς δραστηριότητες που θα συνεχίσουν να δείχνουν ενδιαφέρον».

Ακόμη και ορισμένα τηλεοπτικά προγράμματα που δίνουν προτεραιότητα στην αφήγηση μπορεί να είναι μέρος της ενασχόλησης του παιδιού σας με την τέχνη. Αρκεί να συνοδεύεται από άλλες εμπειρίες.

«Είναι χρόνος και ισορροπία», λέει ο Ross. «Υπάρχει η αφήγηση και η μουσική, μετά η δημιουργία με τα χέρια και το συναίσθημα. Είναι σχεδόν αυτή η δίαιτα που θέλετε για το παιδί σας. Αυτή η καλά ισορροπημένη διατροφή».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top