Έλεγχος όρασης – πόσο συχνά πρέπει να γίνεται - Childit
Now Reading
Έλεγχος όρασης – πόσο συχνά πρέπει να γίνεται

Έλεγχος όρασης – πόσο συχνά πρέπει να γίνεται

Πότε και γιατί πρέπει να πάτε το παιδί στον οφθαλμίατρο

Το να είσαι γονιός σημαίνει ότι έχεις στο νου σου και υπό τη φροντίδα σου χίλια δυο πράγματα που αφορούν τη φροντίδα, το μεγάλωμα και την ανατροφή του παιδιού. Προσέχεις όσο μπορείς τη διατροφή του, την ψυχολογία του, το παιχνίδι του, τι κάνεις όμως για τα μάτια του; Η όραση είναι ένα βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του παιδιού και τον τρόπο που γνωρίζει, προσεγγίζει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Η προληπτική εξέταση των ματιών του είναι κάτι που πρέπει να έχεις τακτικά στο πρόγραμμα, αφού τα περισσότερα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει η όραση των μικρών παιδιών μπορούν να αντιμετωπιστούν εφόσον διαγνωστούν νωρίς.

Συνήθως, τα πιο συχνά προβλήματα όρασης στα παιδάκια είναι ο στραβισμός, η μυωπία, η υπερμετρωπία και η αμβλυωπία, γνωστή και ως «τεμπέλικο μάτι». Μία συνηθισμένη εξέταση μπορεί να τα εντοπίσει έγκαιρα, προτού εσείς ή το παιδί διαπιστώσετε ότι υπάρχει θέμα. Αν κάποιο πρόβλημα όρασης μείνει για πολύ καιρό χωρίς θεραπεία, ενδέχεται να οδηγήσει σε πιο σημαντικά προβλήματα στο μέλλον.

Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση γίνεται στο παιδί όταν γεννηθεί, ενώ στα πρώτα του γενέθλια γίνεται ένας πιο λεπτομερής έλεγχος. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν έχετε ιστορικό προβλημάτων όρασης στην οικογένειά σας, όπως καταρράκτη ή γλαύκωμα, οπότε η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο επιβάλλεται.

Μία πλήρης αναλυτική εξέταση γίνεται συνήθως στα παιδιά όταν συμπληρώνουν τα 3 χρόνια. Αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί όταν το παιδί ετοιμάζεται να πάει σχολείο, περίπου στα 5-6 χρόνια και στη συνέχεια, ασχέτως αν φοράει γυαλάκια ή έχει κάποια πάθηση, θα πρέπει να κάνει έναν τακτικό έλεγχο στα μάτια του κάθε χρόνο.

Πώς θα καταλάβετε ότι μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα;
Παρατήρησε κάποια συνηθισμένα συμπτώματα: τρίβει συχνά τα μάτια του, τα ανοιγοκλείνει πολύ τακτικά ή αλληθωρίζει, έχει συχνούς πονοκεφάλους από την καταπόνηση των ματιών του, γέρνει το κεφάλι του στη μία πλευρά, πλησιάζει πολύ κοντά του τα αντικείμενα για να τα παρατηρήσει, κλείνει το ένα του μάτι για να δει καλά, δεν εστιάζει καλά όταν σου μιλάει.

See Also

Πότε χρειάζεται να φορέσει γυαλιά
Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ο οφθαλμίατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση γυαλιών. Τα παιδιά μπορούν να φορέσουν γυαλιά σε κάθε ηλικία. Όταν είναι μικρά καλό είναι να προτιμήσει κάποιο σκελετό από πλαστικό ή άλλο εύκαμπτο υλικό, που μπορεί να έχει και ένα λάστιχο για να κρατιέται σταθερός. Άφησε το παιδί να συμμετέχει στη διαδικασία της επιλογής των γυαλιών του για να θέλει να τα φοράει και να τα φροντίζει όσο γίνεται περισσότερο.

Να θυμάσαι ότι και τα μικρά παιδιά χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να προστατεύονται τα μάτια τους. Αν δεν είσαι σίγουρη ότι θα τα φορούν, μπορείς να διαλέξεις τους λεγόμενους φωτοδυναμικούς φακούς που αλλάζουν ανάλογα με τη φωτεινότητα του περιβάλλοντος και γίνονται λιγότερο ή περισσότερο σκουρόχρωμοι.

Δώσε προσοχή σε πιθανούς τραυματισμούς
Αν μπει κάτι στο μάτι του, μην αφήσεις το παιδί να το ξύσει αφού μπορεί να τραυματιστεί. Ανασήκωσε απαλά το κινητό βλέφαρο και ζήτησέ του να προσπαθήσει να ανοιγοκλείσει το μάτι του. Χρησιμοποίησε φυσικά δάκρυα ή καθαρό νερό για να ξεπλύνεις το μάτι.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top