Now Reading
Ένας πλήρης οδηγός για όλες τις δουλειές που είναι κατάλληλες ανά την ηλικία τους και μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο σπίτι

Ένας πλήρης οδηγός για όλες τις δουλειές που είναι κατάλληλες ανά την ηλικία τους και μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο σπίτι

Το παιδί σας είναι πιθανώς ικανό να κάνει περισσότερα από όσα νομίζετε

Το να βάζουν τα παιδιά να κάνουν δουλειές είναι ένα πρόβλημα για πολλούς γονείς. «Μία από τις τρεις κορυφαίες ερωτήσεις που λαμβάνουν οι παιδοψυχολόγοι είναι: «Πώς μπορώ να κάνω το παιδί μου να κάνει δουλειές;» Γιατί το παιδί μου δεν θέλει να κάνει ποτέ τις δουλειές του;»

Ένα κλειδί για να αποφύγετε τις συγκρούσεις για τις δουλειές είναι να ξεκινήσετε νωρίς. Ο χρόνος και η προσοχή που χρειάζεται για τη συμμετοχή των νηπίων στις δουλειές του σπιτιού αποδίδει σε κάτι περισσότερο από ένα καθαρό σπίτι, λέει η Rebecca Scharf, αναπτυξιακή παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Δημοσίευσε μια εργασία το 2019 στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 9.910 παιδιά των οποίων οι γονείς ανέφεραν τη συχνότητα με την οποία έκαναν δουλειές.

Όσο περισσότερα είχαν κάνει στο νηπιαγωγείο, διαπίστωσε, τόσο πιο πιθανό ήταν να αναφέρουν συναισθήματα κοινωνικής και ακαδημαϊκής ικανοποίησης από τη ζωή μέχρι την τρίτη δημοτικού. Από την άλλη πλευρά, διαπίστωσε: «Τα παιδιά που σπάνια εκτελούσαν σπιτικές εργασίες είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να σκοράρουν στο κατώτερο πεμπτημόριο όσον αφορά τις αυτοαναφερόμενες προκοινωνικές, ακαδημαϊκές ικανότητες, τις σχέσεις με τους συνομηλίκους και τις βαθμολογίες ικανοποίησης από τη ζωή».

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και οι αναπτυξιακές προκλήσεις όπως η ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολέψουν ορισμένα παιδιά να ασχοληθούν με τις μικροδουλειές. Αλλά οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν το λάθος να υποτιμούν τι μπορούν να κάνουν τα περισσότερα παιδιά στο σπίτι. Ακολουθεί ένας οδηγός ανά ηλικία για τις δουλειές που μπορούν να κάνουν τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν, ξεκινώντας από τα νήπια και συνεχίζοντας μέχρι την ηλικία του κολεγίου.

12 έως 18 μηνών

Εξαρτάται από το παιδί, αλλά μέχρι τους 18 μήνες, τα περισσότερα παιδιά θέλουν να βοηθήσουν. Τα κάνει να νιώθουν καλά το να κάνουν πράγματα. Αν άφησαν κομμάτια παζλ στο πάτωμα, μπορείτε να πείτε, «πο πο, κοίτα το πάτωμα! Τι χάλι! Μπορούμε να βάλουμε αυτό το παζλ στη θέση του!» Πρέπει να ακούγεστε χαλαροί και να θέλετε να το κάνετε μαζί τους. Βάλτε ένα από τα κομμάτια στο κουτί και πείτε: «Μπορείς να σηκώσεις αυτό το κομμάτι εκεί;»

Οι ειδικοί για την ανατροφή των παιδιών με τη μέθοδο Μοντεσσόρι λένε ότι είναι σημαντικό να τεθούν τα θεμέλια ξεκινώντας από τους 12 μήνες. «Αν ετοιμάζω μπανάνες για την τάξη, μπορούν να καθίσουν μαζί μου», εξηγούν. «Τους δείχνω πώς να ξεφλουδίζουν τις μπανάνες και να βάζουν το δέρμα σε έναν κάδο κομποστοποίησης. Δεν είναι να τους αναγκάσεις. Πραγματικά τους αρέσει να βοηθούν όταν οι εργασίες είναι κατάλληλες για την ηλικία και απλές».

Στην κρεβατοκάμαρα, τα νεαρά νήπια μπορούν να βάλουν τα βρώμικα ρούχα τους στο κενό, να βγάλουν τις κάλτσες τους, να πάρουν τις πιτζάμες τους από ένα συρτάρι και να φορέσουν ρούχα με τη βοήθεια. Στο μπάνιο, μπορούν να βουρτσίζουν τα μαλλιά τους, να πλένουν τα χέρια τους, να κρεμούν μια πετσέτα και να βουρτσίζουν τα δόντια τους με βοήθεια.

18 μηνών έως 3 ετών

Από τους 18 μήνες έως την ηλικία των 3 ετών, τότε αρχίζουν να ακολουθούν τον γονέα και να μιμούνται ό,τι κάνει ο γονέας. Μόλις το κάνουν, είναι όταν αρχίζετε να τους μαθαίνετε για το καθάρισμα ή ακόμα και το μαγείρεμα. Οι γονείς μπορούν να πάρουν κουζίνες παιχνιδιού με μικρές κατσαρόλες και τηγάνια.

Η Dona Matthews, αναπτυξιακή ψυχολόγος που έχει ερευνήσει τα παιδιά και τις μικροδουλειές, συνιστά στους γονείς να αγοράσουν ένα σετ σκούπας και φαράσι σε μέγεθος παιδιού. Τα μικρά παιδιά αγαπούν συχνά να σας μιμούνται καθώς σκουπίζετε ή σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, πολλά παιδιά μπορούν να ντυθούν με λίγη βοήθεια.

Οι γονείς συχνά εκπλήσσονται όταν βλέπουν πόσο ικανα είναι στην τάξη», λέει. «Είναι αδέξια και συχνά είναι μια συνεργασία γονέα και παιδιού. Αλλά είναι επίσης πολύ διασκεδαστικό. Τα νήπια μπορούν να βοηθήσουν να φτιάξουν το δικό τους κρεβάτι, να σκουπίσουν το πάτωμα, να ποτίσουν φυτά, να φορέσουν ένα παλτό ή να το κρεμάσουν σε ένα γάντζο, ακόμη και να πλύνουν τα πιάτα.

Συνήθως μπορεί να χρειαστεί να πλύνετε ξανά τα πιάτα αφού τελειώσουν αλλά δεν χρειάζεται να τους το πείτε. Για να τα βοηθήσετε να στήσουν το τραπέζι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σουπλά με εικόνες που δείχνουν πού να τοποθετήσει ένα μπολ, ένα φλιτζάνι και τα μαχαιροπίρουνα.

4 έως 5

Όταν ένα παιδί φτάσει στην ηλικία των 4 ετών, μπορεί να του ανατεθεί τακτική ευθύνη Ορισμένες δουλειές ρουτίνας. Θα μπορούσαν να είναι εκείνα που διατηρούν το πιάτο με το νερό της γάτας γεμάτο. Ή μπορούν να βοηθήσουν στο άδειασμα του πλυντηρίου πιάτων.

Δείτε Επίσης

Συνήθως, μέχρι την ηλικία των 4, τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να διπλώνουν τα ρούχα, να μετρούν και να ανακατεύουν υλικά ψησίματος, να βοηθούν στο μαγείρεμα, να βάζουν ρούχα στα συρτάρια τους, να σκουπίζονται μετά τη χρήση της τουαλέτας με τη βοήθεια και να πλένουν τα μαλλιά τους χρησιμοποιώντας συσκευασίες ταξιδιού, κατά προτίμηση, έτσι αποφεύγουν να αδειάσουν ένα τυπικό δοχείο σαμπουάν.

Φροντίστε να τις κάνετε τις δουλειές μαζί τους, ώστε να το βλέπουν ως διασκεδαστικό κομμάτι. Μπορείτε να τους δώσετε μια σκούπα ή μια σφουγγαρίστρα και να τους πείτε «Εγώ θα καθαρίσω αυτή τη γωνιά, εσύ εκείνη». Ή μπορεί να είναι έξω μαζί σου στο γρασίδι, να κάνουν εργασίες στην αυλή.

6 έως 12

Μέχρι το δημοτικό σχολείο, τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα να βοηθήσουν στην προετοιμασία του δείπνου, να αφήσουν μακριά τα είδη παντοπωλείου, να βγάλουν βόλτα ένα κατοικίδιο και να διατηρήσουν το δωμάτιό τους καθαρό μόνα τους με περιστασιακή βοήθεια.

Μέχρι την ηλικία των 7 ή 8 ετών, τα παιδιά θα πρέπει να είναι σε θέση να χειρίζονται τα ρούχα τους βάζοντας βρώμικα ρούχα σε ένα κάλυμμα και μετά στο πλυντήριο και το στεγνωτήριο. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Δεν είναι σαν μια μέρα να ανακοινώνεις: «Α, είσαι υπεύθυνος για το πλύσιμο των ρούχων». Πρώτα σε βοηθούν, βλέπουν πώς το κάνεις, μετά το κάνουν μόνοι τους.

13 έως 18

Από το γυμνάσιο και μετά, το μέσο παιδί θα πρέπει να μπορεί να κάνει δουλειές που κάνουν οι ενήλικες, όπως να καθαρίζει το μπάνιο, να πλένει το αυτοκίνητο, να ποτίζει γλάστρες και να φτιάχνει απλά γεύματα όπως σαλάτες, ομελέτα ή το φτιάχνει ένα σάντουιτς. Κάπως παράδοξα, όμως, τα χρόνια που το παιδί σας είναι πιο ικανό να κάνει δουλειές μπορεί να είναι τα χρόνια όπου οι γονείς πρέπει να κάνουν λίγο πίσω. Όσον αφορά τα υπνοδωμάτια, ίσως να τα θεωρείτε ως μια ειδική περίπτωση στο σπίτι.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top