Now Reading
Mπαμπάδες που εμπλέκονται ενεργά με τα μωρά τους είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη

Mπαμπάδες που εμπλέκονται ενεργά με τα μωρά τους είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη

Δείτε τι αποκαλύπτει νέα σχετική επιστημονική έρευνα

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι μπαμπάδες που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στην ανατροφή των παιδιών στο στάδιο της βρεφικής ηλικίας απολαμβάνουν καλύτερη ψυχική υγεία στα επόμενα χρόνια. Δείτε πώς λένε οι ειδικοί ότι επηρεάζει ολόκληρη την οικογενειακή δομή.

Καθώς αυξάνεται η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για γονική άδεια, εδώ είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι μπαμπάδες πρέπει να έχουν περισσότερο χρόνο με τα βρέφη τους: καθώς ο χρόνος αυτός μπορεί να προσφέρει θετικά οφέλη και για τη δική του ψυχική υγεία.

Οι μπαμπάδες που ασχολούνται περισσότερο με τη γονική μέριμνα κατά τη διάρκεια της βρεφικής φάσης έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα πατρικής επιλόχειας κατάθλιψης στο συχνά δύσκολο πρώτο έτος της γονικής μέριμνας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης Frontiers in Psychiatry.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή, υποδηλώνει ότι, εάν οι μπαμπάδες εμπλέκονται με τα βρέφη τους νωρίς και συχνά, η ψυχική τους υγεία και η υγεία ολόκληρης της οικογενειακής δομής, μπορεί να είναι καλύτερη», εξηγεί ο Olajide N. Bamishigbin Jr., Ph. D., Συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σε μια δήλωση.

Η μελέτη εξέτασε 881 μπαμπάδες χαμηλού εισοδήματος από διάφορες φυλές και εθνικότητες που ζούσαν σε διάφορα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα μήνα μετά τη γέννηση των παιδιών τους, αυτοί οι μπαμπάδες έδωσαν συνέντευξη από το σπίτι σχετικά με τρεις δείκτες γονικής μέριμνας: τον χρόνο που αφιέρωσαν στο βρέφος τους, την αυτο-αποτελεσματικότητα των γονέων (γνωστός και ως η εμπιστοσύνη κάποιου στη φροντίδα των νέων τους) και την ικανότητα παροχής υλικής υποστήριξης (σκεφτείτε παιδικά ρούχα, φάρμακα, είδη παιδικής φροντίδας όπως πάνες και τρόφιμα). Αφού εξέτασαν τα συμπτώματα πατρικής επιλόχειας κατάθλιψης σε ένα, έξι και 12 μήνες μετά τη γέννηση με την κλίμακα κατάθλιψης μετά το τοκετό του Εδιμβούργου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι τρεις δείκτες οδήγησαν σε χαμηλότερα ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων τον επόμενο χρόνο.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Ο Dr Bamishigbin λέει ότι οι μπαμπάδες που εμπλέκονται περισσότερο κατά τη βρεφική ηλικία «μπορεί να αισθάνονται πιο ικανοί ως γονείς και να είναι πιο ικανοποιημένοι στο ρόλο τους ως γονείς με την πάροδο του χρόνου, και αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης».

Δείτε Επίσης

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτή η προσοχή στους μπαμπάδες είναι πολύ απαραίτητη. «Για πολύ καιρό, εξετάσαμε τη μητέρα και τα συμπτώματά της σε απομόνωση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που το μωρό της την χρειάζεται περισσότερο μετά τη γέννηση. Προφανώς, δεν είναι μόνο η μητέρα που επωφελείται από αυτήν την οικογενειακή υποστήριξη και τον χρόνο σύνδεσης με το μωρό αλλά και ο πατέρας, βασικό συστατικό της σύνθεσης της οικογένειας», λέει η Anna K. Costakis, M.D, ψυχίατρος στο Νοσοκομείο Northwell Zucker Hillside.

Είναι αλήθεια: Η συμμετοχή του πατέρα στην αρχή της ζωής ενός παιδιού μπορεί να ωφελήσει την οικογενειακή δομή με πολλούς τρόπους. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης της μητέρας, τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας, να οδηγήσει σε ασφαλέστερη προσκόλληση πατέρα-παιδιού και υψηλότερο IQ παιδιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εστίαση στην ψυχική υγεία των μπαμπάδων είναι σημαντική, ειδικά καθώς το 8 έως 10 τοις εκατό βιώνει κατάθλιψη στην πρώιμη πατρότητα, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικογενειακή σύνθεση. «Οι μπαμπάδες συχνά ασκούν ισχυρή επιρροή στην οικογενειακή ζωή και τη λειτουργία και τα συμπτώματα πατρικής επιλόχειας κατάθλιψης έχουν συσχετιστεί με δυσμενείς εκβάσεις ψυχικής υγείας των παιδιών και της μητέρας, όπως η κατάθλιψη και οι ψυχιατρικές διαταραχές», σημειώνει η μελέτη.

Η νέα μελέτη προσφέρει απλώς περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν την ανάγκη για θεσμοθέτησης άδειας πατρότητας σε όλους τους χώρους εργασίας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top