Now Reading
8 ενοχλητικά πράγματα που λένε οι γιαγιάδες/πεθερές για το νεογέννητο μωρό μας

8 ενοχλητικά πράγματα που λένε οι γιαγιάδες/πεθερές για το νεογέννητο μωρό μας

Ακόμα και όταν θεωρούν ότι έχουν τις καλύτερες προθέσεις, τις κρύβουν πολύ καλά.

Ακόμα και αν μέχρι πρόσφατα πιστεύατε ότι έχετε την πιο διακριτική πεθερά/μαμά του κόσμου, μετά τη γέννηση του πρώτου σας παιδιού ίσως «μεταμορφώθηκε» σε έναν «ξερόλα», που χωρίς να του ζητηθεί δίνει συμβουλές οι οποίες πάντα καταλήγουν με το επιχείρημα «εγώ μεγάλωσα δύο/τρία/τέσσερα παιδιά και ξέρω».

Δεν σας λέμε να απορρίπτετε δίχως δεύτερη σκέψη ό,τι σας λέει, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές τα σχόλιά της είναι στην καλύτερη περίπτωση παρωχημένα και στη χειρότερη κακοπροαίρετα. Αυτές είναι λοιπόν μερικές από τις πιο ενοχλητικές ατάκες μιας γιαγιάς/πεθεράς στη μητέρα ενός νεογέννητου:

«Είναι λίγο ανήσυχο»: Αυτό σημαίνει, συνήθως, ότι το νεογέννητο κλαίει – γιατί πεινάει, νυστάζει ή έχει λερώσει την πάνα του, δηλαδή επειδή είναι στη φύση του. Αν, πάλι, ένα νεογέννητο κοιμάται πολλές ώρες, η γιαγιά/πεθερά επίσης ανησυχεί, σχολιάζοντας κάτι του τύπου «είναι φυσιολογικό να κοιμάται όλη μέρα;».

«Βγάζεις αρκετό γάλα;»: Δεν έχει σημασία αν σύμφωνα με τον παιδίατρό σας το μωρό σας βρίσκεται ψηλά στις καμπύλες ανάπτυξης. Η γιαγιά/πεθερά το πιθανότερο είναι να το βρίσκει λιπόσαρκο ή, πιο σωστά, στα πρόθυρα της λιμοκτονίας. Η επόμενη ερώτησή της συνήθως είναι: «Μήπως να του δώσεις και συμπλήρωμα;».

«Πάλι το ταΐζεις;»: Επειδή οι γιαγιάδες/πεθερές είναι συνήθως των άκρων, αν ένα μωρό δεν υποσιτίζεται, τότε είναι παχύσαρκο. Για κάποιο λόγο, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ακολουθούμε τους ρυθμούς του νεογέννητου στο φαγητό, αλλά να προσπαθήσουμε να του επιβάλουμε ένα πρόγραμμα διατροφής, σαν να του κάνουμε δίαιτα.

«Δεν το έχεις ντύσει καλά»: Ακόμα και αν το θερμόμετρο δείχνει τριάντα βαθμούς και εσείς έχετε φασκιώσει το νεογέννητο με κουβερτούλα, η γιαγιά πιστεύει ότι κρυώνει. Αν ήταν στο χέρι της, θα το έντυνε με τέσσερις στρώσεις ρούχων και ολόσωμο μπουφάν χειμώνα καλοκαίρι.

«Εγώ σας κοίμιζα μπρούμυτα»: Την ίδια εποχή, κάπου στη δεκαετία του ’80, καταβροχθίζαμε με τις ευλογίες της μαμάς ό,τι περιείχε τα περισσότερα συντηρητικά και δεν ξέραμε τι σημαίνει παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου.

Δείτε Επίσης

«Τι τα χρειάζεσαι όλα αυτά; Όταν ο γιος μου ήταν μωρό, του έβαζα μόνο λίγο ταλκ/βαζελίνη»: Σε συνέχεια των παραπάνω, οι μητρικές συμβουλές της γιαγιάς/πεθεράς δεν έχουν ανανεωθεί τα τελευταία τριάντα-σαράντα χρόνια και συνήθως προτείνουν ως πανάκεια ένα συγκεκριμένο προϊόν, που στις μέρες μας έχει καταργηθεί ή έχει περιοριστεί η χρήση του σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

«Λίγο παράξενο το όνομα που θα του δώσετε»: Φράση που ερμηνεύεται συνήθως ως εξής: «Από το στιγμή που δεν του δίνετε το όνομά μου/το όνομα του παππού, οποιοδήποτε άλλο όνομα είναι σαν ένα χαστούκι απόρριψης στους ανθρώπους που θυσίασαν τα πάντα για να μεγαλώσουν εσένα/τον άντρα σου».

«Σσσσς…»: Αυτό το φαινομενικά αθώο και καθησυχαστικό επιφώνημα, που βγάζουν όλες οι γιαγιάδες όταν κρατούν αγκαλιά το εγγόνι τους, κρύβει μια παράλογη ιδέα: Δεν έχει σημασία αν το νεογέννητο κλαίει επειδή πεινάει, νυστάζει ή έχει πυρετό, αρκεί η γιαγιά να του κάνει «Σσσ…» για να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες του ως διά μαγείας και να ηρεμήσει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top