Now Reading
Εθνική καμπάνια για τη σχολική βία: 9 νέα μέτρα εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης

Εθνική καμπάνια για τη σχολική βία: 9 νέα μέτρα εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης

Ανάμεσά τους αποβολές για κινητά και χρέωση καταστροφών στους γονείς

Θα συνταχθούν νέοι κανονισμοί σχολικής λειτουργίας τους οποίους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπογράψουν οι γονείς για να ξεκινήσει το παιδί τους το σχολείο

Εννέα μέτρα με στόχο την πάταξη της σχολικής βίας εξήγγειλε προ ολίγου ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, από το  3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, όπου παρουσιάζει την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα περισσότερα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο, όπως η υποχρέωση των γονιών να υπογράφουν τους νέους σχολικούς κανονισμούς που συντάσσονται προκειμένου να ξεκινήσει το παιδί τους το σχολείο, ενώ άλλοι, όπως οι αλλαγές στις αποβολές, θα ισχύσουν άμεσα.

Επίσης υπουργός και Πρωθυπουργός παρουσίασαν την νέα πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr που έχει στόχο να να δώσει την ευκαιρία σε κάθε παιδί να καταγράψει την ιστορία του, να καταγγείλει περιστατικά βίας, να ενημερωθεί σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και της διαχείρισης.

Στην πλατφόρμα θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν. Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες και ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία. Θα υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο καταγραφής περιστατικών βίας στην αρχή και θα δίνεται η δυνατότητα αποτύπωσης των περιστατικών, ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη θα υπάρχουν θεματικές ενότητες επιμόρφωσης για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση σχεδίων δράσης, την υποστήριξη των θυμάτων, για την επικοινωνία σχολείου και οικογένειας και για την αξιοποίηση των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης περιστατικών.

«Πρόκειται για εθνικό πρόβλημα και οφείλουμε να προστατεύσουμε κάθε παιδί», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

-Θα συνταχθούν νέοι κανονισμοί σχολικής λειτουργίας τους οποίους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπογράψουν οι γονείς για να ξεκινήσει το παιδί τους το σχολείο.

-Μεγαλύτερη ψηφιοποίηση απουσιών: Μέσω της εφαρμογής eparents οι γονείς θα ενημερώνονται άμεσα για τις απουσίες των παιδιών τους.

Δε θα μπορεί πλέον ο Σύλλογος διδασκόντων να «σβήνει» απουσίες με απόφασή του. Θα απαγορεύεται εκτός από περιπτώσεις ασθενειών.

Επαναφορά αδικαιολόγητων και δικαιολογημένων απουσιών. Οι 114 απουσίες που επιτρέπονται σήμερα θα χωριστούν όπως παλαιότερα σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός δεν θα αλλάξει αλλά οι αδικαιολόγητες θα περιοριστούν σε 40-50.

Δείτε Επίσης

Δυνατότητα γονέων να δικαιολογούν οι ίδιοι απουσίες έως δύο ημερών. Για περισσότερες θα χρειάζεται ιατρική βεβαίωση.

Επαναφορά πενθήμερης αποβολής.

-Διευκολύνεται η δυνατότητα του Συλλόγου Διδασκόντων να αποφασίζει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

-Σε περιπτώσεις βανδαλισμών και ζημιών στο σχολείο, το κόστος αποκατάστασης θα χρεώνεται στην οικογένεια του μαθητή που προκάλεσε τις καταστροφές.

-Κινητά τηλέφωνα: Η χρήση τους θα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πενθήμερη αποβολή. Σε βαριά περιστατικά, εάν υπάρξει διαρροή δεδομένων άλλου μαθητή μέσω κινητού (πχ περιπτώσεις καταγραφής συμπλοκών ανάμεσα σε μαθητές που διαδίδονται στο διαδίκτυο) τότε θα γίνεται ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος του υπαιτίου.

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top