Now Reading
Όταν το παιδί μας είναι εκείνο που εκφοβίζει τα άλλα παιδιά

Όταν το παιδί μας είναι εκείνο που εκφοβίζει τα άλλα παιδιά

Μαθήματα που πρέπει να δίνει ένας μπαμπάς στα παιδιά του

Οι μπαμπάδες (και γενικώς οι γονείς) θέλουν να είναι υπερήφανοι για τα παιδιά τους και θέλουν να φαντάζονται ότι εκείνα συμπεριφέρονται πάντοτε καλά. Δυστυχώς, μερικές φορές ισχύει στην πραγματικότητα το αντίθετο, κι όταν το αντιλαμβάνονται σοκάρονται.

Πάρτε για παράδειγμα το ζήτημα του εκφοβισμού. Όταν το θέμα αυτό εμφανίζεται, οι περισσότεροι σκέφτονται τα παιδιά τους ως θύματα, αλλά τι γίνεται όταν συμβαίνει το αντίστροφο;

Τι συμβαίνει όταν το παιδί είναι ο εκφοβιστής, που στριμώχνει, χτυπάει ή απειλεί τα άλλα παιδιά; Τι γίνεται αν λάβετε ένα τηλεφώνημα από το σχολείο του παιδιού, ενημερώνοντάς σας ότι ο έφηβος γιος για τον οποίο είστε τόσο υπερήφανοι είναι κακός μπελάς για τους άλλους; Ή ότι η γλυκιά σας κόρη έφηβος είναι κάποια που χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο για απειλές και αγαπά να ξοδεύει το χρόνο της σε απευθείας σύνδεση για να διαδίδει φήμες ή για να παρενοχλεί τους συνομηλίκους της;

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει τη συμπεριφορά του εκφοβισμού;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε πώς σας κάνει να νιώθετε η γνώση ότι το παιδί σας έχει αναπτύξει συμπεριφορές εκφοβισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα σας συγκλονίσει, μπορεί να νιώσετε θλίψη, ντροπή ή απογοήτευση. Καλό είναι να αποδεχτείτε αυτά τα συναισθήματα, συνειδητοποιώντας ότι η συμπεριφορά του παιδιού σας δεν είναι αναγκαστικά μια αντανάκλαση του ποιοι είναι ούτε των γονεϊκών σας δεξιοτήτων, ξεπεράστε τα συναισθήματά σας και επικεντρωθείτε στο πραγματικό ζήτημα – τη συμπεριφορά εκφοβισμού του εφήβου σας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας πρώτον σχετικά με τον εκφοβισμό. Να έχετε απαντήσεις στις ερωτήσεις: γιατί συμβαίνει, γιατί κάποια παιδιά το κάνουν και να είστε σε θέση να διακρίνετε τα προειδοποιητικά σημάδια που θα πρέπει να σας βάλουν σε υποψίες. Όσο πιο ενημερωμένοι είστε, τόσο πιο σίγουροι θα αισθανθείτε για να βοηθήσετε το παιδί σας.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Συζητήστε το θέμα

Βρείτε τον κατάλληλο χρόνο για να μιλήσετε με το έφηβό σας. Να είστε άμεσοι και ανοιχτοί να ακούσετε την ιστορία από την πλευρά τους. Ακούγοντάς τους μπορεί να αποκαλυφθεί η αιτία της συμπεριφοράς τους και μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το πώς να αντιμετωπίσετε το θέμα.

Δείτε Επίσης

  • Κοιτάζοντας προς τα μέσα

Όταν προσπαθείτε να βοηθήσετε τον έφηβό σας να ξεπεράσει τη συμπεριφορά του εκφοβισμού, πρέπει επίσης να εξετάσετε τις δικές σας ενέργειες. Ίσως χωρίς να το θέλατε να εκθέσατε το παιδί σας σε επιθετικές ή άσχημες καταστάσεις στο σπίτι και αυτοί να σας αντιγράφουν. Είστε το είδος του μπαμπά που ενθαρρύνει το γιο τους να είναι σκληρός και επιθετικός επειδή νομίζετε ότι έτσι θα αποδείξει ότι είναι ανδροπρεπής; Μιλάτε υποτιμητικά σε εκείνους που θεωρείτε αδύναμους, ανήμπορους ή διαφορετικούς;

Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να σχηματοποιήσετε το είδος της συμπεριφοράς που θέλετε το παιδί σας, ειδικά ο έφηβος γιος σας, να μιμηθεί. Αυτό περιλαμβάνει την ευγένεια και την ευσπλαχνία για τους άλλους, το να φέρεστε στη σύζυγο και τους φίλους σας με σεβασμό, καθώς το να μη χρησιμοποιείτε βία προκειμένου να πείσετε κάποιον όταν διαφωνείτε.

  • Δημιουργώντας μια ισχυρή σχέση με τους εφήβους σας

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους τα παιδιά εκφοβίζουν τους άλλους είναι επειδή αναζητούν προσοχή και δεν κατάφεραν να την αποκτήσουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά με ενεργούς πατέρες έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Όταν εκείνοι διαθέτουν χρόνο για να εμπλακούν στη ζωή του εφήβου και να οικοδομήσουν μια ισχυρή σχέση μαζί τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top