Now Reading
Φιστίκια Αιγίνης, ένα ωφέλιμο σνακ για τα παιδιά (κι όχι μόνο)

Φιστίκια Αιγίνης, ένα ωφέλιμο σνακ για τα παιδιά (κι όχι μόνο)

Το καλοκαίρι είναι η εποχή τους, αλλά τρώγονται απολαυστικά όλο τον χρόνο

Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου.

Αυτοί οι βρώσιμοι σπόροι του δέντρου Pistacia vera περιέχουν υγιή λίπη και αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

Επιπλέον, περιέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στην υγεία της καρδιάς και του εντέρου.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι τρώνε φιστίκια από το 7000 π.Χ. Σήμερα, είναι πολύ δημοφιλή σε πολλές συνταγές, όπως παγωτά και επιδόρπια.

Πλούσια με θρεπτικά συστατικά

Τα φιστίκια είναι πολύ θρεπτικά, 28 γραμμάρια, περίπου 49 φιστίκια περιέχουν:

Θερμίδες: 159

Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια

Ίνες: 3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια

Λίπος: 13 γραμμάρια (το 90% είναι ακόρεστα λίπη)

Κάλιο: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ)

Φώσφορος: 11% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 28% της ΣΗΠ

Θιαμίνη: 21% της ΣΗΠ

Χαλκός: 41% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 15% της ΣΗΠ

Συγκεκριμένα, τα φιστίκια είναι μία από τις πιο πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Β6.

Η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα και του σχηματισμού αιμοσφαιρίνης, ενός μορίου που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τα φιστίκια είναι επίσης πλούσια σε κάλιο.

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σου. Αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου ασθένειας, όπως ο καρκίνος. Τα φιστίκια περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τους περισσότερους άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους. Για την ακρίβεια, μόνο τα καρύδια και τα πεκάν περιέχουν περισσότερα.

Σε μια μελέτη 4 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μία ή δύο μερίδες φιστικιών την ημέρα είχαν υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης και γ-τοκοφερόλης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν φιστίκια.

Μεταξύ των ξηρών καρπών, τα φιστίκια έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, και τα δύο είναι πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά για την υγεία των ματιών.

Προστατεύουν τα μάτια σου από βλάβες που προκαλούνται από το μπλε φως και τον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μια κατάσταση κατά την οποία η κεντρική όρασή σου είναι εξασθενημένη ή αρχίζει να χάνεται.

Δείτε Επίσης

Επιπλέον, δύο από τις πιο άφθονες ομάδες αντιοξειδωτικών στα φιστίκια – οι πολυφαινόλες και οι τοκοφερόλες – μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα αντιοξειδωτικά στα φιστίκια είναι πολύ προσιτά στο στομάχι. Επομένως, είναι πιο πιθανό να απορροφηθούν κατά την πέψη.

Χαμηλά σε θερμίδες αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Ενώ η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει πολλά οφέλη για την υγεία, είναι συνήθως υψηλή σε θερμίδες. Ευτυχώς, τα φιστίκια είναι από τους καρπούς με τις χαμηλότερες θερμίδες.

28 γραμμάρια φιστικιών περιέχουν 159 θερμίδες, σε σύγκριση με 185 θερμίδες των καρυδιών και 193 θερμίδες των πεκάν.

Με πρωτεΐνη που περιλαμβάνει περίπου το 20% του βάρους τους, τα φιστίκια είναι δεύτερο μετά τα αμύγδαλα όταν πρόκειται για περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Έχουν επίσης υψηλότερη αναλογία βασικών αμινοξέων ⁠ – τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό.

Αυτά τα αμινοξέα θεωρούνται απαραίτητα επειδή το σώμα σου δεν μπορεί να τα παράγει, γι’ αυτό πρέπει να τα αποκτήσεις από τη διατροφή σου.

Μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Παρά το γεγονός ότι είναι ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, οι ξηροί καρποί είναι μία από τις πιο φιλικές προς την απώλεια βάρους τροφές. Ενώ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις των φιστικιών στο βάρος, αυτές που υπάρχουν είναι πολλά υποσχόμενες.

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, και οι δύο αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας και σε βοηθούν να τρως λιγότερο.

Πηγή: botrini.gr

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top