Now Reading
Το να είσαι 4 χρόνων είναι απίθανο!

Το να είσαι 4 χρόνων είναι απίθανο!

Έχουμε πολλούς λόγους να λατρεύουμε τα τετράχρονα…

Κάθε χρόνος και κάθε ηλικία των παιδιών είναι μαγική και το να τα βλέπεις να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα είναι πραγματικά υπέροχο. Κι η ηλικία των 4 χρόνων είναι μοναδική για πολλούς λόγους. Εδώ αναφέρουμε μόνο ορισμένους… συμπληρώστε τους δικούς σας!

Είναι πιο ανεξάρτητα

Έχουν προτιμήσεις, μπορούν να φτιάξουν τη ρουτίνα που τους αρέσει και να την παρακολουθούν. Να πουν τη θέλουν. Ξέρουν τι τους αρέσει και αρχίζουν να νιώθουν άνετα με την ιδέα να απασχολήσουν μόνα τους τον εαυτό τους.

Ελέγχουν περισσότερο τις αντιδράσεις τους

Και τα ξεσπάσματά τους. Μπορεί ακόμα να στυλώνουν τα πόδια και να επιμένουν να γίνει το δικό τους ή να είναι έτοιμα να βάλουν τις φωνές ή τα κλάματα όταν δεν τους κάνετε το χατίρι, αλλά με πολύ μικρότερη ένταση και διάρκεια από ό,τι προηγουμένως και το ξεπερνάνε πολύ πιο εύκολα.

Μπορείτε να κάνετε μαζί τους πραγματικές συνομιλίες

Το λεξιλόγιό τους διευρύνεται συνεχώς όπως και οι ερωτήσεις και οι απορίες τους. Αυτά που τα απασχολούν πλέον μπορεί να είναι πιο προσωπικά, πιο φιλοσοφικά, πιο αφηρημένα αλλά και όσο μεγαλώνουν δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους άλλους, μπαίνουν στη διαδικασία της συζήτησης και του διαλόγου κι όχι απλώς των ερωτοαπαντήσεων.

Καταφέρνουν να λερώνονται λιγότερο

Συνεχίζει να τους αρέσει να λερώνονται στο παιχνίδι, ή να γεμίζουν τα χέρια τους με χρώμα όταν ζωγραφίζουν αλλά πλέον προσέχουν περισσότερο κι έχουν αναπτύξει την έννοια του τι σημαίνει είμαι λερωμένος, βρόμικος, αν πρέπει να αλλάξω ρούχα ή του «πώς έγινα έτσι!». Και ναι κάνουν όντως προσπάθεια να παραμείνουν καθαρά, ειδικά την ώρα του φαγητού! Χιπ χιπ χορέι…

Η φαντασία τους έχει απογειωθεί

Είναι τόσο απολαυστικό να ακούς τις ιστορίες που είναι σε θέση πλέον να σκαρώσουν, είτε την ώρα του μπάνιου με τα παιχνίδια της μπανιέρας τους, είτε με τα κουκλάκια, είτε ακόμα και τους φανταστικούς διαλόγους που σκαρφίζονται με τους «φανταστικούς» τους φίλους. Εξαιρετική είναι και η ικανότητά τους πλέον να συνεχίσουν μια ιστορία που τους διαβάζετε ή τους λέτε.

Δεν έρχονται σε δύσκολη θέση όταν είναι εκτός σπιτιού

Έχουν περισσότερη αντοχή, περισσότερο αυτοέλεγχο, περισσότερη υπομονή, κάνουν λιγότερες «καταστροφές» και το ζήτημα της «τουαλέτας» είναι πλέον πολύ πιο εύκολο. Τόσο η συμπεριφορά τους όσο κι οι ανάγκες τους εκτός σπιτιού είναι πιο εύκολο να τις διαχειριστείτε και να τις ικανοποιήσετε.

Δείτε Επίσης

Διαμορφώνουν το προσωπικό τους στιλ – κι είναι άπαιχτο…

Μπορεί να μη σας αρέσει πάντα που άλλο ρούχο τους έχετε διαλέξει και άλλο θέλουν να βάλουν… αλλά το ότι έχουν δική τους φωνή και κάνουν τις προσωπικές τους επιλογές είναι εκπληκτικό… Δώστε τους χώρο να εκφραστούν και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα!

Ακούνε και καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα

Και κατανοούν περισσότερο τα όριά τους. Τι επιτρέπεται, τι όχι. Πότε μπορούν να κάνουν κάτι και πότε να μην το κάνουν. Επίσης αυξάνεται η ενσυναίσθησή τους αλλά και η έννοια της ασφάλειας, με αποτέλεσμα να αρχίζουν να προφυλάσσονται και να γίνονται πιο προστατευτικά και υπεύθυνα για τον εαυτό τους.

Σας αφήνουν για λίγο ακόμα να τους φέρεστε σαν να είναι «μωρά»

Παρά τα σοβαρά βήματα ανεξαρτησίας που έχουν κάνε και που συνεχίζουν να κάνουν, σας έχουν ακόμα ανάγκη και το δείχνουν… και το απολαμβάνουν και το απολαμβάνετε κι εσείς μαζί τους. Όπως όταν έρχονται να τα πάρετε αγκαλιά, όταν αποκοιμιούνται πάνω σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top