Now Reading
Το μητρικό γάλα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς των πρόωρων μωρών

Το μητρικό γάλα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς των πρόωρων μωρών

Άλλο ένα σημαντικό όφελος του θηλασμού που αναδεικνύει μια ιατρική μελέτη

Τα πρόωρα μωρά μπορούν να αντιμετωπίσουν περισσότερες προκλήσεις για την υγεία τους από τα μωρά που γεννήθηκαν στην ώρα τους. Οι διανοητικές αναπηρίες, οι αναπτυξιακές καθυστερήσεις και τα προβλήματα με τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και ακόμη και την καρδιά μπορούν να επηρεάσουν τα βρέφη που γεννήθηκαν σημαντικά νωρίτερα από τις 37 εβδομάδες. Αλλά μια νέα μελέτη προσφέρει ενθαρρυντικές ειδήσεις στην καρδιακή ανάπτυξη ενός πρόωρου παιδιού.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association διαπιστώνει ότι τα πρόωρα βρέφη που έπαιρναν μητρικό γάλα είχαν σημαντική βελτίωση στην καρδιακή λειτουργία τους. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά για τους γονείς των πρόωρων μωρών και των επαγγελματιών υγείας, επιδιώκοντας να δώσουν στoυς λιλιπούτειους αυτούς μαχητές μια πιο υγιεινή εκκίνηση στη ζωή.

Λεπτομέρειες από τη μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τα βρέφη που συμμετείχαν σε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα, στην Πανεπιστημιακή Σχολή της Ουάσινγκτον. Ογδόντα μωρά που γεννήθηκαν νωρίτερα από 29 εβδομάδες συμμετείχαν στη μελέτη. Τα βρέφη που έπαιρναν μητρικό γάλα από τη μητέρα τους για τουλάχιστον 28 ημέρες της περιόδου μελέτης αναφέρονται ως μέρος της υψηλής ομάδας. Τα μωρά που έλαβαν το μητρικό γάλα της μητέρας τους για λιγότερο από 28 ημέρες ή έλαβαν και φόρμουλα, θεωρήθηκαν η χαμηλή ομάδα.

Τα ηχοκαρδιογραφήματα έγιναν στα μωρά στις 32 εβδομάδες και στις 36 εβδομάδες. Οι ερευνητές ήταν σε θέση να λάβουν μετρήσεις της καρδιάς καθώς και να αξιολογήσουν τα ευρήματα των εξετάσεων. Αφού αξιολόγησαν τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που αποτελούσαν μέρος της υψηλής ομάδας εμφάνισαν βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία μετά από ένα χρόνο. Στην πραγματικότητα, η καρδιακή τους απόδοση πλησίασε εκείνη των μωρών που είχαν την ίδια ηλικία τα οποία γεννήθηκαν στον κανονικό τους χρόνο.

Ενίσχυση των καρδιών των πρόωρων μωρών

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν τις αδυναμίες της μελέτης, αλλά σημειώνουν το πιθανό όφελος που προέρχονται από τα ευρήματα. Επειδή οι καρδιές των πρόωρων βρεφών μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να διαμορφωθούν σωστά και πλήρως πριν εγκαταλείψουν τη μήτρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν μπλοκαρίσματα καρδιακών βαλβίδων ή ανωμαλίες. Μπορούν επίσης να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο συγγενούς καρδιακής νόσου.

Τα ευρήματα της μελέτης δεν προσπαθούν να πουν ότι το μητρικό γάλα της μητέρας μπορεί να ανακουφίσει αυτά τα θέματα. Αλλά τα βρέφη που είχαν υψηλότερες δόσεις του γάλακτος της μαμάς τους είχαν ισχυρότερη καρδιακή απόδοση. Οι ερευνητές δεν καταλαβαίνουν ακριβώς πώς το γάλα προκάλεσε τη βελτίωση, αλλά οι εμπειρογνώμονες λένε ότι οι ιδιότητές του φαινόταν να συμβάλλουν στη γενική βελτίωση της υγείας της καρδιάς των μωρών.

«Το πρόωρο γάλα σχεδιάζεται μοναδικά από τη φύση για να υποστηρίξει ένα πρόωρο μωρό», εξηγεί η Brenda Poindexter, MD, MS, System Medical Director for Neonatology στο Children’s Healthcare της Atlanta. «Αλλά υπάρχει επίσης μια σειρά από μη διατροφικούς παράγοντες που είναι στον άνθρωπο, οι ολιγοσακχαρίτες που μοιάζουν με γάλα, οι οποίοι είναι είδος των εξειδικευμένων υδατανθράκων που είναι μοναδικοί σε κάθε μητέρα. [Περιλαμβάνει επίσης] πράγματα όπως οι αυξητικοί παράγοντες και ορμονικές ορμόνες, οι ανοσοσφαιρίνες και η λακτοφαρρίνη, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες».

Δείτε Επίσης

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν να δώσουν στους γονείς των πρόωρων μωρών λίγη ελπίδα.

Δίνοντας στα μωρά ό,τι χρειάζονται

Η γέννηση ενός πρόωρου μωρού δεν είναι μόνο αγχωτική για το παιδί αλλά δύσκολη και οδυνηρή για τους γονείς επίσης. Ευγνωμοσύνη και η υπομονή χρειάζονται καθώς οι γονείς εργάζονται για να βοηθήσουν τα μωρά τους να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Είτε χρησιμοποιείτε γάλα φόρμουλα ή το μητρικό γάλα της μητέρας, η σωστή σίτιση ενός μωρού είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

Η μελέτη υπογραμμίζει το γεγονός ότι αν οι μητέρες είναι σε θέση να παρέχουν στο πρόωρο μωρό τους τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που έχει να προσφέρει το μητρικό γάλα τους, τα βρέφη τους μπορεί να γίνουν πιο δυνατά τώρα και στο μέλλον.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top