Now Reading
Τα παιδιά εκτίθενται όλο και περισσότερο σε κινδύνους για την υγεία της ακοής τους μέσω των ακουστικών

Τα παιδιά εκτίθενται όλο και περισσότερο σε κινδύνους για την υγεία της ακοής τους μέσω των ακουστικών

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους κινδύνους από την υπερβολική χρήση ακουστικών

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη να εντοπίζουμε εφήβους που φορούν ακουστικά και ακουστικά, γίνεται επίσης μια ευρέως διαδεδομένη τάση μεταξύ των μικρότερων παιδιών, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση.

Δύο στους τρεις γονείς λένε ότι το παιδί τους ηλικίας 5-12 ετών χρησιμοποιεί προσωπικές συσκευές ήχου, με τους μισούς γονείς παιδιών ηλικίας 5-8 ετών να αναφέρουν ότι παιδιά δημοτικής ηλικίας χρησιμοποιούν μια συσκευή.

Μεταξύ των γονέων των οποίων τα παιδιά χρησιμοποιούν ακουστικά, οι μισοί λένε ότι τα παιδιά ξοδεύουν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα χρησιμοποιώντας τα ενώ ένας στους έξι λέει ότι μια τυπική μέρα για το παιδί του περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο ώρες χρήσης, σύμφωνα με το University of Michigan Health C.S. Mott Children’s Hospital National Poll on Children’s Health.

«Τα τελευταία χρόνια ανησυχούμε κυρίως για την υπερβολική χρήση συσκευών ήχου από εφήβους. Αλλά τα ακουστικά είναι ολοένα και πιο δημοφιλή και διαδεδομένα στα μικρότερα παιδιά, εκθέτοντάς τα σε πιο έντονο θόρυβο σε τακτική βάση», δήλωσε η Susan Woolford, M.D., M.P.H., παιδίατρος και συνδιευθύντρια της δημοσκόπησης Mott.

«Οι κίνδυνοι έκθεσης στον θόρυβο για τα μικρά παιδιά ιστορικά περιλάμβαναν δυνατά μοναδικά γεγονότα όπως συναυλίες ή πυροτεχνήματα, αλλά οι γονείς μπορεί να υποτιμούν την πιθανή βλάβη από την υπερβολική χρήση συσκευών ακρόασης. Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουν εάν η έκθεση του παιδιού τους στον θόρυβο είναι υγιής».

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές στο σπίτι, στο σχολείο και στο αυτοκίνητο, δείχνουν τα ευρήματα της έκθεσης. Περίπου το ένα τέταρτο των γονέων λέει επίσης ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν περιστασιακά συσκευές ήχου στα αεροπλάνα, ενώ λιγότερο από το 10% λέει ότι τα παιδιά τις χρησιμοποιούν στο λεωφορείο, έξω ή στο κρεβάτι.

Οι μισοί γονείς συμφωνούν ότι τα ακουστικά βοηθούν το παιδί τους να διασκεδάζει.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε μια έκθεση το 2023 σχετικά με την ανάγκη μείωσης των κινδύνων θορύβου για τα παιδιά, με αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να εκτίθενται περισσότερο μέσω προσωπικών συσκευών ακρόασης.

Η παρατεταμένη ή ακραία έκθεση σε υψηλούς όγκους θορύβου μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ακοής ή των εμβοών, λέει η Woolford.

«Τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε πιθανές βλάβες από την έκθεση στον θόρυβο, επειδή τα ακουστικά τους συστήματα εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Τα κανάλια του αυτιού τους είναι επίσης μικρότερα από τους ενήλικες, εντείνοντας τα αντιληπτά επίπεδα ήχου», συνέχισε η Woolford.

«Τα μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα μέσα στο εσωτερικό αυτί συλλαμβάνουν ηχητικά κύματα για να σας βοηθήσουν να ακούτε. Όταν αυτά καταστραφούν ή πεθάνουν, η απώλεια ακοής είναι μη αναστρέψιμη».

Η έκθεση στον θόρυβο των παιδιών μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο τους, τις σχολικές επιδόσεις, τη γλώσσα, τα επίπεδα άγχους και ακόμη και την αρτηριακή πίεση, προσθέτει.

Περισσότεροι γονείς παιδιών ηλικίας 9-12 ετών από 5-8 ετών αναφέρουν ότι το παιδί τους χρησιμοποιεί ακουστικά και η καθημερινή χρήση ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι υψηλότερη μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, δείχνει η δημοσκόπηση.

Αλλά μόνο οι μισοί γονείς μοιράζονται ότι προσπάθησαν να περιορίσουν τη χρήση της συσκευής ήχου του παιδιού τους, αναφέροντας στρατηγικές όπως το να ζητούν από το παιδί να κάνει ένα διάλειμμα, να έχουν ορίσει ώρες χρήσης και να χρησιμοποιούν χρονόμετρο.

Οι γονείς των οποίων το παιδί χρησιμοποιεί ακουστικά για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα είναι επίσης λιγότερο πιθανό να θέσουν όρια χρόνου ή έντασης, σε σύγκριση με τους γονείς που αναφέρουν λιγότερη χρήση ακουστικών για το παιδί τους.

Η Woolford προσφέρει τέσσερις συμβουλές για τη μείωση των κινδύνων έκθεσης στον θόρυβο των παιδιών μέσω ακουστικών:

Παρακολουθήστε τα επίπεδα έντασης ήχου

Οι γονείς μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της χρήσης συσκευών ήχου παρακολουθώντας και ρυθμίζοντας την ένταση και τον χρόνο του παιδιού στις συσκευές, συστήνει η Woolford.

Συνιστά στους γονείς να ακολουθούν τον κανόνα 60/60 – τα παιδιά θα πρέπει να περιορίζονται σε όχι περισσότερα από 60 λεπτά συσκευών ήχου την ημέρα σε όχι περισσότερο από το 60% της μέγιστης έντασης.

Η στάθμη ήχου σε συσκευές ακρόασης που είναι μικρότερη από 70 dBA (σχετική ένταση των ντεσιμπέλ που ακούγονται) είναι πολύ απίθανο να προκαλέσει ζημιά που σχετίζεται με τον θόρυβο.

«Ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε εάν μια συσκευή ήχου είναι πολύ δυνατή είναι εάν ένα παιδί που φοράει ακουστικά δεν σας ακούει όταν βρίσκεστε σχεδόν δίπλα του», είπε.

Οι γονείς μπορούν επίσης να περιορίσουν τον κίνδυνο του παιδιού τους ορίζοντας συγκεκριμένες ώρες για χρήση συσκευών ήχου ή χρησιμοποιώντας χρονοδιακόπτη για παρακολούθηση.

Δείτε Επίσης

Χρησιμοποιήστε ακουστικά ακύρωσης θορύβου ή περιορισμού έντασης ήχου

Οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο έκθεσης στο θόρυβο όταν αγοράζουν συσκευές ήχου για το παιδί τους, ελέγχοντας τις πληροφορίες στις συσκευασίες συσκευών για να εντοπίσουν προϊόντα που περιορίζουν την ένταση του ήχου.

Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως «ασφαλή για παιδιά», προειδοποιεί ο Woolford, δεν περιορίζουν την ένταση του ήχου στα 70 ντεσιμπέλ.

Ωστόσο, τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση συσκευών ακύρωσης θορύβου σε καταστάσεις όπου η αντίληψη των ήχων είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια.

«Οι συσκευές ακύρωσης θορύβου μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή των παιδιών από το να αυξήσουν την ένταση του ήχου σε επίπεδα που είναι πολύ υψηλά», είπε η Woolford. «Αλλά αυτές οι συσκευές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν ένα παιδί ασχολείται με δραστηριότητες όπου είναι σημαντικό να ακούει το περιβάλλον του για την ασφάλειά του, όπως το περπάτημα ή η ποδηλασία».

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κάνουν διαλείμματα από τις προσωπικές συσκευές ακρόασης

Οι γονείς πρέπει να βοηθούν τα παιδιά να έχουν καθημερινό χρόνο «χωρίς συσκευή», τονίζει η Woolford. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση ή το κλείδωμα των συσκευών ήχου του παιδιού όταν λήξουν τα χρονικά όρια.

Μπορεί επίσης να ενθαρρύνουν τα παιδιά να απολαμβάνουν πράγματα όπως μουσική σε χαμηλή ένταση στα δωμάτιά τους αντί να χρησιμοποιούν ακουστικά για να μειώσουν την ένταση του θορύβου.

Οι προσωπικές συσκευές ήχου θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται όταν τα παιδιά κοιμούνται ή πριν τον ύπνο, λέει η Woolford.

Προσέξτε τα πρώιμα σημάδια απώλειας ακοής

Εάν οι γονείς αισθάνονται ότι το παιδί τους μπορεί να κινδυνεύει με απώλεια ακοής λόγω της χρήσης συσκευών ήχου, η Woolford συνιστά να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο, έναν ακουολόγο ή έναν ειδικό ΩΡΛ (ωτός, μύτη και λαιμός).

«Τα πρώιμα σημάδια απώλειας ακοής μπορεί να περιλαμβάνουν το να ζητά επανάληψη, να ακούει συχνά ήχους κουδουνίσματος, να μιλάει δυνατά σε άτομα που βρίσκονται κοντά, να καθυστερεί την ομιλία ή να μη αντιδράς σε δυνατούς θορύβους», εξήγησε η Woolford.

«Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να βοηθήσουν τους γονείς προσφέροντας μια απλή εξήγηση σχετικά με την απώλεια ακοής για να βοηθήσουν το παιδί να κατανοήσει τους λόγους για τον περιορισμό της χρήσης συσκευών ήχου».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top