Now Reading
Τι είναι το στυλ ανατροφής Dolphin Parenting

Τι είναι το στυλ ανατροφής Dolphin Parenting

Αυτό το στυλ ανατροφής ξεχωρίζει από την έμφαση που δίνει στην ανακάλυψη και την εξερεύνηση.

Από τότε που η φράση «γονέας τίγρης» μπήκε στο λεξιλόγιό μας, πολλά στυλ ανατροφής έχουν πάρει ονόματα ζώων. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε επιλεγμένη μασκότ οδηγεί σε άμεση κατανόηση του πώς λειτουργούν όσοι την τηρούν. Πάρτε για παράδειγμα την ανατροφή των δελφινιών. Τι σημαίνει; Είναι αυτοί οι γονείς, σαν τα δελφίνια, πολύ έξυπνοι αλλά και κακοποιοί που τους αρέσει να παίζουν φάρσες; Τα παιδιά των δελφινιών κολυμπούν πίσω από τις μαμάδες και τους μπαμπάδες τους, ακολουθώντας το πέρασμα που έχουν αφήσει στο πέρασμά τους. Λοιπόν, σημαίνει αυτό: ότι οι γονείς των δελφινιών είναι παρόμοιοι με τα εκχιονιστικά, που ξεπερνούν τα εμπόδια στο διάβα τους;

Σίγουρα όχι. Τα δελφίνια είναι έξυπνα πλάσματα γνωστά για την παιχνιδιάρικη διάθεση και την υψηλή κοινωνικότητά τους. Έτσι, ένα παρακλάδι της έγκυρης γονικής μέριμνας, η ανατροφή των δελφινιών είναι ένα στυλ γονικής μέριμνας που έχει τις ρίζες του στην ισορροπία και καθοδηγείται από την επιθυμία να βοηθηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν υγιή ανεξαρτησία και συναισθηματική νοημοσύνη. Αν και η επωνυμία μπορεί να χρειαστεί λίγη βελτίωση η φιλοσοφία γονικής μέριμνας δελφινιών είναι μια φιλοσοφία που έχει πολύ νόημα.

Η ανατροφή των δελφινιών εισήχθη από την ψυχίατρο Shimi Kang, M.D., στο βιβλίο της The Dolphin Way: A Parent’s Guide to Raising Healthy, Happy, and Motived Kids –Without Turning into a Tiger. Το δημιούργησε ως άμεση απάντηση στην ανατροφή των τίγρεων, παρέχοντας έναν μπούσουλα για την ανατροφή παιδιών με κίνητρα που δεν έχουν την υπερένταση της προσέγγισης. Στο βιβλίο, περιγράφει τους γονείς των δελφινιών ως εκείνους που «διατηρούν την ισορροπία στη ζωή των παιδιών τους για να τα καθοδηγούν απαλά αλλά με αυθεντικό τρόπο προς διαρκή υγεία, ευτυχία και επιτυχία».

«Αυθεντικό» είναι η κρίσιμη λέξη στην περιγραφή του Kang, καθώς η έγκυρη ανατροφή θεωρείται ευρέως το πιο αποτελεσματικό στυλ ανατροφής. Η ανατροφή δελφινιών και ελεφάντων είναι υποτύποι της κουλτούρας της έγκυρης ανατροφής των παιδιών, η οποία στοχεύει στην εξισορρόπηση της δομής με την ανταπόκριση στις ανάγκες του παιδιού.

Το να δίνεται υπερβολική έμφαση στις ανάγκες ενός παιδιού χωρίς να τους δίνεται δομή είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της επιτρεπτικής ανατροφής των παιδιών, η οποία τείνει να παράγει παιδιά που έχουν δικαίωμα και δεν έχουν ανθεκτικότητα. Δίνοντας υπερβολική έμφαση στη δομή ενώ δεν λαμβάνετε σωστά τις ανάγκες ενός παιδιού μετατρέπεται σε αυταρχικό έδαφος. Η έγκυρη ανατροφή των παιδιών είναι ο υγιής χώρος μεταξύ των δύο.

Αυτό που ξεχωρίζει την ανατροφή των δελφινιών από άλλους έγκυρους υποτύπους είναι ότι δίνει έμφαση στην ανακάλυψη και την εξερεύνηση, ενώ άλλοι εστιάζουν περισσότερο στην προστασία των αισθημάτων ασφάλειας των παιδιών. Φυσικά, οι γονείς δελφινιών θέλουν τα παιδιά τους να αισθάνονται ασφαλή. Απλώς τείνουν να τους δίνουν προτεραιότητα ελαφρώς λιγότερο από τους γονείς ελέφαντα, για παράδειγμα.

«Η χρυσή τομή της ανατροφής είναι να διατηρεί τα κατάλληλα όρια διατηρώντας παράλληλα μια φροντίδα και ευαισθησία προς τα παιδιά», λέει η Aliza Pressman, Ph.D., αναπτυξιακή ψυχολόγος, οικοδεσπότης του podcast Raising Good Humans και συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου The Five Principles of Parenting: Your Essential Guide to Raising Good Human. «Αυτές οι αξίες θα είναι σταθερές με την πάροδο του χρόνου, αλλά θα θέλατε να αλλάξετε τον τρόπο εφαρμογής τους, επειδή τα παιδιά μεγαλώνουν και πρέπει να γίνουν πιο ανεξάρτητα καθώς μεγαλώνουν».

Πρακτική γονέων-δελφίνια #1: Εκφράστε λεκτικά τα συναισθήματά σας

Τα δελφίνια είναι ομιλητικότατα. Μπορούν να συνδυάσουν μια μεγάλη ποικιλία από ήχους, σφυρίγματα και φωνές, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν ακόμη και να μεταδώσουν συναισθήματα μέσω του ήχου.

Η λήψη παραδειγμάτων από τα υδρόβια θηλαστικά και η εκφώνηση συναισθημάτων ωφελεί τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι όσο αυξάνονταν τα επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης των γονέων, τόσο αυξάνει και η προτίμησή τους για τον έγκυρο τρόπο ανατροφής.

«Έτσι, οι γονείς που καταφέρνουν να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα συναισθήματά τους, να τα κατανοούν, να τα εκφράζουν και αργότερα να τα ρυθμίζουν, τείνουν να βρίσκουν μια ισορροπία μεταξύ εξουσίας και ευγένειας, ευελιξίας προς το παιδί», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η έκφραση των συναισθημάτων δυνατά, λεκτικά και με σαφήνεια, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της μοντελοποίησης της συναισθηματικής νοημοσύνης για τα παιδιά. Και μιλώντας για αυτό που νιώθουν τους βοηθά να μάθουν σταδιακά να ονομάζουν και να επεξεργάζονται ανεξάρτητα τα συναισθήματά τους. Είναι μια πρακτική που η Pressman προτείνει στους γονείς να ξεκινήσουν όταν τα παιδιά τους είναι πολύ μικρά. «Όταν το μωρό σας κλαίει, μπορεί να πείτε «κλαις επειδή είσαι λυπημένο αυτή τη στιγμή και θα ήθελες ο αδερφός σου να σου δώσει αυτό το παιχνίδι», εξηγεί.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, υπάρχει επίσης ένα πλεονέκτημα να εξηγείτε στα παιδιά πώς διαχειρίζεστε και επεξεργάζεστε τα αρνητικά συναισθήματα μόνοι σας. Είχατε μια μέρα που το γραφείο ήταν πολύ πιεστικό, οπότε είστε λίγο σύντομοι με όλους; Εξηγήστε το ήρεμα στον προεφηβικό σας παιδί και μετά πείτε του ότι θα αφιερώσετε 15 λεπτά για να κάνετε γιόγκα για να φτάσετε στην ηρεμία.

«Αυτό ονομάζεται ονομασία της συναισθηματικής σας κατάστασης και μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να αναπτυχθούν πιο συναισθηματικά έξυπνα παιδιά», λέει η Pressman. «Τότε δεν χρειάζεται να μαντέψουν πώς νιώθετε και αυξάνουν επίσης τη συναισθηματική τους ευχέρεια».

Πρακτική γονέων-δελφίνια #2: Αφήστε το παιδί σας να κάνει λάθη

Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που υιοθετούν συναισθηματικά προσαρμοσμένα στυλ γονικής μέριμνας, όπως η ανατροφή των δελφινιών, μπορεί να τείνουν να διολισθούν σε υπερβολικά προστατευτικές τάσεις. Ωστόσο, το να επιτρέπετε στα παιδιά να κάνουν λάθη, να μάθουν από αυτές τις εμπειρίες και να αναπτύξουν την ικανότητα να επιμείνουν στα κατάλληλα επίπεδα δυσφορίας μπορεί να τα βοηθήσει να μάθουν και να εξασκήσουν υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης.

«Νομίζω ότι οι καλές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι, αφήνω το παιδί μου να κάνει αυτό που μπορεί ήδη να κάνει για τον εαυτό του; Και αν όχι, γιατί; Είναι επειδή είναι πραγματικά ανασφαλές ή πραγματικά συντριπτικό για το παιδί μου ή μήπως επειδή δεν νιώθω ακόμα άνετα;» προτείνει η Pressman.

Οι γονείς-δελφίνια συμπάσχουν με το παιδί τους και προσφέρουν παρηγοριά όταν μια παρεξήγηση με έναν φίλο προκαλεί ένταση. Ενθαρρύνουν τα παιδιά τους όταν βγαίνουν έξω και χάνουν το παιχνίδι πρόκρισης για την ομάδα τους. Όταν το παιδί τους παίρνει έναν απογοητευτικό βαθμό σε ένα τεστ, θα ενθαρρύνουν το παιδί τους να επισκεφτεί τον δάσκαλό του για να το ρωτήσει και ακόμη και να το βοηθήσει να γράψει τη συνομιλία πριν ξεκινήσει για να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα.

Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να είναι πλήρως παρόντες όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν τυπικούς αγώνες και να υιοθετήσουν μια συνεργατική προσέγγιση για την επίλυση προβλημάτων. Και όταν το παιδί τους χρειάζεται να μάθει κάτι ακριβώς έξω από το τρέχον εύρος των δυνατοτήτων τους, οι γονείς-δελφίνια θα εξασκηθούν στη σκαλωσιά –μια  διαδικασία όπου ένας ενήλικας βοηθά ένα παιδί να διαχειριστεί μια εργασία που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί μόνο του αφαιρώντας αργά τα στηρίγματα– για να διευκολύνει την διαδικασία εκμάθησης.

«Δείξε στα παιδιά πώς να κάνουν πράγματα όταν πρέπει να μάθουν, και μετά μπορείς να καθίσεις δίπλα τους και να τα στηρίξεις και να βγάλεις τα στηρίγματα όταν είναι σχεδόν έτοιμα να το κάνουν μόνα τους», λέει η Pressman. «Αυτό ισχύει για τα καθήκοντα και τα συναισθήματα».

Δείτε Επίσης

Έτσι, όταν τα παιδιά έχουν μεγάλα συναισθήματα για μια δύσκολη κατάσταση, μην προσπαθήσετε να διορθώσετε τα συναισθήματά τους ή να εξαφανίσετε τα άβολα συναισθήματα. Επικυρώστε τα συναισθήματά τους και καθίστε μαζί τους ενώ τα νιώθουν, και αυτό που πιθανότατα θα πάρουν από την κατάσταση είναι η διαβεβαίωση ότι, αν και η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη, οι γονείς τους θα είναι πάντα εκεί για να τους υποστηρίξουν.

Πρακτική γονικής φροντίδας τύπου δελφινιών #3: Χρόνος διακοπής λειτουργίας μοντέλου

Τα δελφίνια λατρεύουν να παίζουν και όχι μόνο στα ενυδρεία όταν χορεύουν κάθετα στο νερό ή καταβρέχουν το πλήθος με αντάλλαγμα λιχουδιές. Ακόμη και στη φύση, τα δελφίνια πετούν αντικείμενα στον αέρα, τα χτυπούν και προσπαθούν να τα πιάσουν – ουσιαστικά παίζοντας με τον εαυτό τους.

Ακολουθεί λοιπόν μια εξαιρετική γονική αποστολή: Χαλαρώστε.

«Αν δεν χαλαρώνετε και δεν έχετε τουλάχιστον κάποιο χρόνο διακοπής μπροστά στα παιδιά σας, τους λέτε ότι η παραγωγικότητα είναι υψίστης σημασίας», λέει η Pressman. «Αν αυτό δεν είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε στα παιδιά σας, πρέπει να τους δείξετε ότι μπορείτε να χαλαρώνετε κατά καιρούς ή τουλάχιστον να έχετε ένα Σαββατοκύριακο που δεν είναι γεμάτο δραστηριότητες».

Η Denise Pope, Ph.D., ανώτερη λέκτορας στο Graduate School of Education του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο τριών μερών για να βοηθήσει να αποκατασταθεί κάποια ισορροπία στη ζωή των παιδιών με γνώμονα την απόδοση. Αποτελείται από χρόνο παιχνιδιού, χρόνο διακοπής και οικογενειακό χρόνο, που η έρευνά της έδειξε ότι όλα συνδέονται στενά με την οικοδόμηση «κρίσιμων δεξιοτήτων ζωής που χρειάζονται τα παιδιά για να γίνουν ευτυχισμένοι και υγιείς ενήλικες».

Αν και είναι ένα αρκετά απλό μοντέλο, μπορεί να είναι δυσκολευτείτε για να το κατανοήσετε και να το υιοθετήσετε αν είστε από τους γονείς που ζουν τη ζωή τους με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Αλλά να θυμάστε ότι η ανατροφή των παιδιών έχει να κάνει με την ανάπτυξη και όχι την τελειότητα, οπότε το να ξεκινήσετε με μια ώρα ή λιγότερο σκόπιμο μη παραγωγικό χρόνο είναι μια καλή αρχή για να διαμορφώσετε τα παιδιά σας για την παρουσία έναντι της παραγωγικότητας.

Πρακτική γονέων-δελφίνια #4: Γνωρίστε και αφοσιωθείτε στις αξίες σας

Οι γονείς με υψηλούς στόχους επίτευξης για τα παιδιά τους μπορεί, στον πυρήνα τους, να είναι περισσότερο γονείς τίγρεις παρά γονείς δελφίνια. Και οι γονείς που πραγματικά δεν νοιάζονται αν τα παιδιά τους διαπρέπουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες ή αποφοιτούν στην κορυφή της τάξης τους, εφόσον μεγαλώνουν με υψηλότερη από την τυπική συναισθηματική νοημοσύνη, μπορεί να λειτουργούν καλύτερα ως γονείς ελέφαντες.

Στο τέλος της ημέρας, η ανατροφή των δελφινιών μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με τους στόχους και τις βασικές σας αξίες. Και αν αυτό είναι αλήθεια, η προσπάθεια να υιοθετήσετε συνήθειες που δεν λειτουργούν προς τους στόχους της οικογένειάς σας μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση για εσάς και τα παιδιά σας.

«Όλοι έχουμε διαφορετικές αξίες και ορισμούς επιτυχίας», λέει η Pressman. «Μπορεί να ορίσω την επιτυχία ως κάποιον που είναι συναισθηματικά ευκίνητος και μπορεί να ανακάμψει γρήγορα όταν έχει αναποδιές. Για κάποιον άλλο, επιτυχία μπορεί να είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να βεβαιωθεί ότι το παιδί του θα πάει στο καλύτερο δυνατό κολέγιο. Δεν πιστεύω απαραίτητα ότι το ένα είναι πιο σωστό από το άλλο, αλλά το παιδί σας πρέπει να ξέρει ότι το αγαπάτε ακριβώς για αυτό που είναι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τι θα γίνει».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top