Now Reading
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο των Romana Romanyshyn & Andriy Lesiv «Η μαγεία της όρασης»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο των Romana Romanyshyn & Andriy Lesiv «Η μαγεία της όρασης»

Ένα μαγικό βιβλίο για όλα όσα βλέπουμε και μπορούμε να κάνουμε με τα μάτια μας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι

Τα παιδιά γεννιούνται με το «χάρισμα» της περιέργειας και την έμφυτη ορμή να θέλουν να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν τον κόσμο. Στο ταξίδι αυτό της εξερεύνησης χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις. Και σίγουρα η όραση είναι μια από τις αισθήσεις που βοηθούν τα παιδιά στο να μάθουν και να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους, να γνωρίσουν τους άλλους και ακόμα και να προσεγγίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Μάτια, βλέμμα, βλέπω, βλέφαρα, οφθαλμίατρος είναι μερικές από τις λέξεις που μας έρχονται συνειρμικά όταν ακούμε τη λέξη όραση. Αλλά υπάρχουν κι άλλες, όπως ίριδα, χρώμα, είδωλο, αντικατοπτρισμός, οφθαλμαπάτη, φως, σκοτάδι, πεδίο, φακός, βλεφαρίδα. Αυτές και πολλές ακόμα που συνδέονται με την έννοια της όρασης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν και να κατανοήσουν μέσα από το βιβλίο που διαβάζουμε μαζί σας αυτή τη στιγμή, «Η μαγεία της όρασης» των Romana Romanyshyn & Andriy Lesiv που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι.

Βλέπουμε με τα μάτια, και βλέπουμε μέσω της όρασης. Βλέποντας μαθαίνουνε, αναγνωρίζουμε, ανακαλύπτουμε, εξερευνούμε, διαβάζουμε, προσέχουμε, αποφεύγουμε κινδύνους. Για να τα κάνουμε όλα αυτά με μεγαλύτερη φροντίδα ή εστίαση, χρησιμοποιούμε και βοηθήματα, όπως γυαλιά, ειδικούς φακούς, τηλεσκόπια, μικροσκόπια, κιάλια και άλλα όργανα που βελτιώνουν τη φυσική μας ικανότητα.

Με τα μάτια επίσης κλαίμε, αλλά εκφράζουμε και πολλά συναισθήματά μας, καθώς ο τρόπος που κοιτάζουμε ή το βλέμμα μας μπορεί να δείχνει τι αισθανόμαστε κάθε φορά, όπως έκπληξη, χαρά, λύπη ακόμα και θυμό.

Εκτός από τους ανθρώπους και τα ζωντανά πλάσματα είναι προικισμένα με μάτια και όραση, αλλά βλέπουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι βλέπουμε εμείς.

Με ζωντανή εικονογράφηση υψηλής αισθητικής που παραπέμπει και σε pop art «Η μαγεία της όρασης» είναι ένα βιβλίο που συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες και η ξενάγησή μας γίνεται με τόσο υπέροχο τρόπο, κατανοητό και διασκεδαστικό, που μαθαίνουμε τόσο χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις, σαν να παρακολουθούσαμε το πιο ευχάριστο ντοκιμαντέρ ή μάθημα τάξης. Και το καλύτερο είναι ότι είναι ένα βιβλίο στο οποίο μπορούμε να ανατρέξουμε πολλές φορές, γιατί κάθε φορά το μάτι μας θα εστιάζει και κάπου αλλού κι επειδή όλα είναι θέμα οπτικής, όσες περισσότερες φορές διαβάσουμε ή ξεφυλλίσουμε αυτό το βιβλίο τόσα περισσότερα θα ανακαλύψουμε και θα δούμε σε κάθε μας ανάγνωση.

Είναι ένα βιβλίο που τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν μόνα τους αλλά μπορούν να διαβάσουν και μαζί με τους γονείς τους και μετά να κάνουν διάφορα τεστ παρατηρητικότητας ή να συζητήσουν για το πώς βλέπουν ο ένας τον άλλον ή τον κόσμο γύρω τους – και είναι μια καλή αφορμή αυτό το βιβλίο για να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ ορατού και αοράτου αλλά και διαφορετικής αντίληψης.

Ένα βιβλίο για τα μικρά θαύματα που παρουσιάζονται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας και άλλοτε προσπερνάμε, συνηθίζουμε, παραβλέπουμε κι άλλοτε καταφέρνουμε να τα κοιτάξουμε με καθαρό ή νέο βλέμμα και έτσι να τα δούμε σαν να τα βλέπουμε για πρώτη φορά και να τα απολαύσουμε.

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ κέρδισε το 2018 το βραβείο Bologna Ragazzi –από τα πλέον σημαντικά στον χώρο του παιδικού βιβλίου παγκοσμίως–, του θεσμού που από το 1966 τιμά τα καλύτερα παιδικά βιβλία.

Δείτε Επίσης

Σχετικά με τους δημιουργούς:

Η Romana Romanyshyn και ο Andriy Lesiv γεννήθηκαν και οι δύο στο Λβιβ της Ουκρανίας το 1984, όπου ακόμη ζουν και εργάζονται. Είναι και οι δύο απόφοιτοι της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Λβιβ, ενώ ο Andriy Lesiv διαθέτει μεταπτυχιακό και PhD στην τεχνοκριτική από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας. Είναι οι δημιουργοί του Agrafka Art Studio, το οποίο έχει λάβει δεκάδες βραβεία και επαίνους από διεθνείς εκθέσεις. Η τελευταία τους βράβευση αφορά την εικονογράφηση και τον σχεδιασμό του βιβλίου Optics of God της Ουκρανής ποιήτριας Maryana Savka, το οποίο απέσπασε το χρυσό μετάλλιο στα European Design Awards.

Αναζήτησε το βιβλίο εδώ: Η Μαγεία της Όρασης – Book Odyssey

Αναζήτησε και το Η μαγεία των ήχων – Book Odyssey που θα σε μαγέψει εξίσου

Κι αν αναρωτιέστε αν βλέπουμε και με κλειστά τα μάτια… την απάντηση την ξέρετε ήδη… αλλά θα την βρείτε και στο βιβλίο – τότε βλέπουμε υπέροχα όνειρα!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top