Now Reading
Τι είναι ο διεισδυτικός πλακούντας;

Τι είναι ο διεισδυτικός πλακούντας;

Αυτή η σοβαρή κατάσταση εγκυμοσύνης συμβαίνει όταν ο πλακούντας προσκολλάται πολύ βαθιά στο τοίχωμα της μήτρας. Οι ειδικοί εξηγούν τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία.

Αυτή η σοβαρή κατάσταση εγκυμοσύνης συμβαίνει όταν ο πλακούντας προσκολλάται πολύ βαθιά στο τοίχωμα της μήτρας. Οι ειδικοί εξηγούν τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας συνήθως προσκολλάται στο ενδομήτριο ή στην εσωτερική επένδυση της μήτρας. Αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, ο πλακούντας μπορεί να πάει ακόμη πιο μακριά στο τοίχωμα της μήτρας, προκαλώντας μια σοβαρή κατάσταση εγκυμοσύνης που ονομάζεται accreta placenta ή διεισδυτικός πλακούντας. Η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Οι ειδικοί εξηγούν τις αιτίες, τα συμπτώματα και τη θεραπεία του διεισδυτικού πλακούντα.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι Placenta Accreta;

Υπάρχουν τρεις παραλλαγές –accreta, increta και percreta– οι οποίες βασίζονται στο βάθος/έκταση της εισβολής στη μήτρα. Η πολυπλοκότητα της διαχείρισης του φάσματος του πλακούντα accreta αυξάνεται με βαθύτερη εισβολή.

Accreta: Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος και είναι μια επιφανειακή εισβολή στο μυομήτριο (μυϊκό στρώμα κάτω από το ενδομήτριο).

Increta: Αυτός υποδηλώνει βαθιά εισβολή στο μυομήτριο.

Percreta: Αυτή είναι η πιο σοβαρή περίπτωση και περιλαμβάνει εισβολή μέσω του μυϊκού συστήματος της μήτρας, που πιθανώς επεκτείνεται σε κοντινά πυελικά όργανα, όπως η ουροδόχος κύστη.

Πόσο συχνή είναι το Placenta Accreta;

Ο Accreta Placenta επηρεάζει 1 στις 533 εγκυμοσύνες. Αν και είναι σπάνιο, έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ο επιπολασμός αυξάνεται λόγω του αυξημένου αριθμού τοκετών με καισαρική τομή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Παράγοντες κινδύνου για το Placenta Accreta

Ο Accreta Placenta δεν μπορεί να προληφθεί. Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τον εκκολαπτόμενο πλακούντα είναι η προηγούμενη καισαρική τομή. Η περιοχή της ουλής της καισαρικής τομής είναι πιο λεπτή από το υπόλοιπο τοίχωμα της μήτρας και εάν ο πλακούντας προσκολληθεί πάνω από την περιοχή της ουλής, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο πλακούντας να αναπτυχθεί στο τοίχωμα της μήτρας.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση μήτρας

Να είσαι άνω των 35 ετών

Προηγούμενη ενδομητρίτιδα μετά τον τοκετό

Θεραπείες γονιμότητας

Προδρομικός πλακούντας ή όταν ο πλακούντας καλύπτει το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας

Υπάρχουν συμπτώματα του Placenta Accreta;

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι τον τοκετό όταν ο πλακούντας δεν μπορεί να αποκολληθεί κανονικά από τη μήτρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αιμορραγία και ακόμη και θάνατο μετά τον τοκετό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έγκαιρη ανίχνευση του ακραίου πλακούντα μέσω υπερήχων είναι κρίσιμη.

Επιπλοκές του Placenta Accreta

Ο Accreta Placenta μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε:

Πρόωρο τοκετό

Δείτε Επίσης

Υπερβολική αιμορραγία πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό (αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν υπάρχει και προδρομικός πλακούντας)

Μπορεί να χρειαστεί υστερεκτομή ή χειρουργική αφαίρεση της μήτρας για να αποφευχθεί η σοβαρή απώλεια αίματος

Πώς γίνεται η διάγνωση του Placenta Accreta;

Συνήθως διαγιγνώσκεται στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο μέσω ενός συνδυασμού ιστορικού ασθενούς και διαγνωστικής απεικόνισης.

Ο υπέρηχος χρησιμοποιείται συνήθως όχι μόνο για τη μέτρηση του μεγέθους του εμβρύου αλλά και για τον προσδιορισμό της θέσης του πλακούντα. Συγκεκριμένα ευρήματα υπερήχων μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία καταστάσεων όπως το Accreta Placenta. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω αξιολόγηση της διεισδυτικότητας του πλακούντα.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση του βέλτιστου αποτελέσματος για τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό. Μια έγκυος θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό της για προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στη μήτρα κατά την αρχική επίσκεψη προγεννητικής φροντίδας. Εάν ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης υποπτεύεται το φάσμα του Accreta Placenta, θα πρέπει να παραπεμφθείτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο για φροντίδα και τοκετό.

Θεραπεία Placenta Accreta

Όταν διαγνωστεί πριν από τον τοκετό, η μέλλουσα μητέρα θα παρακολουθείται στενά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Μια καισαρική τομή θα προγραμματιστεί και θα εκτελείται συνήθως μεταξύ 34-36 εβδομάδων, εκτός εάν οι επιπλοκές ξεκινήσουν νωρίτερα. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να προσπαθήσει να σώσει τη μήτρα εάν μια ασθενής ελπίζει για μελλοντική εγκυμοσύνη.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να γίνει υστερεκτομή ταυτόχρονα με την καισαρική τομή. Εάν ο πλακούντας έχει αναπτυχθεί στην ουροδόχο κύστη ή σε άλλα όργανα εκτός της μήτρας, μπορεί επίσης να απαιτηθούν άλλες επεμβάσεις, όπως μερική κυστεκτομή (αφαίρεση τμήματος της κύστης).

Διαφορετικές προσεγγίσεις θεραπείας χωρίς αφαίρεση της μήτρας, έχουν επίσης πραγματοποιηθεί ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς. Μια μελέτη του 2018 βρήκε την αφαίρεση του πλακούντα και την εισαγωγή ενός μπαλονιού Bakri (μια ενδομήτρια συσκευή που εισάγεται για τον προσωρινό έλεγχο και μείωση της αιμορραγίας μετά τον τοκετό) βοήθησε στην πρόληψη μιας υστερεκτομής στο 84% των ασθενών.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top