Now Reading
Τα υπέρ και τα κατά της συγκοίμησης

Τα υπέρ και τα κατά της συγκοίμησης

Το οικογενειακό κρεβάτι χωράει όση… αγάπη αντέχετε!

Το οικογενειακό κρεβάτι, όπου όλοι κοιμούνται όχι μόνο στο ίδιο δωμάτιο αλλά και στο ίδιο κρεβάτι, έχει λειτουργήσει για γενιές μωρών σε πολλούς πολιτισμούς. Αν και αυτή η πρακτική είναι λιγότερο συχνή στον δυτικό κόσμο, ορισμένοι γονείς το βρίσκουν πολύ πρακτικό. Εάν το μωρό σας ξυπνά ακόμα αρκετές φορές τη νύχτα για φαγητό ή για ταχτάρισμα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ευκολότερο να το κρατήσετε στο ίδιο κρεβάτι μαζί σας. Για αυτόν τον λόγο, ένα οικογενειακό κρεβάτι έχει μεγαλύτερη σημασία όταν το μωρό σας είναι πολύ μικρό και εξακολουθεί να τρέφεται όλο το εικοσιτετράωρο.

Φυσικά, το μωρό σας μπορεί ακόμα να σας ξυπνήσει αν είναι στο κρεβάτι μαζί σας, αλλά δεν θα χρειαστεί να μείνετε ξύπνιοι για όσο θα κάνατε αν έπρεπε να πάτε στο δωμάτιό της και να το πάρετε. Και μπορεί να ξυπνήσει, να σε αγκαλιάσει πιο σφιχτά και να κοιμηθεί ξανά μόνο του. Ένα οικογενειακό κρεβάτι μπορεί με αυτόν τον τρόπο να προσφέρει στο μωρό σας έναν ιδιαίτερο βαθμό ζεστασιάς και ασφάλειας.

Ωστόσο, τα οικογενειακά κρεβάτια έχουν επίσης μειονεκτήματα. Η έλλειψη απορρήτου σημαίνει ότι εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να βρείτε ένα ξεχωριστό μέρος για να κάνετε τη δική σας αγκαλιά. Η έλλειψη απορρήτου μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώσετε εγκλωβισμένοι: Ακόμα και όταν κοιμάστε και οι δύο, δεν θα έχετε καταφύγιο από το μωρό σας.

 

Εξασφαλίζοντας την ασφάλεια

Αποφύγετε πολύ μαλακά στρώματα που από την κίνησή σας μπορεί να ρίξουν το μωρό σας από το κρεβάτι.

Ένα οικογενειακό κρεβάτι πιθανότατα έχει ψυχολογικές επιπτώσεις και στο μωρό σας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συναίνεση για το ποιος είναι αυτός ο αντίκτυπος. Μερικοί λένε ότι το οικογενειακό κρεβάτι προκαλεί περισσότερα προβλήματα ύπνου. Άλλοι λένε ότι τα μειώνει. Μερικοί λένε ότι επειδή, ακόμη και όταν κοιμάται, το μωρό δεν είναι ποτέ μόνο του, ένα οικογενειακό κρεβάτι μπορεί να αυξήσει το άγχος του αποχωρισμού. Άλλοι επιμένουν ότι η ειδική αίσθηση ζεστασιάς και ασφάλειας που δημιουργείται από το οικογενειακό κρεβάτι μειώνει το άγχος του αποχωρισμού.

Μερικοί γονείς ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους του οικογενειακού κρεβατιού. Τι γίνεται αν κυλήσετε κατά λάθος πάνω από το μωρό σας; Λοιπόν, εκτός αν είστε μεθυσμένος ή κοιμάστε πολύ βαριά, πιθανώς δεν θα το κάνετε. Μια παρατεταμένη συνείδηση ​​θα σας αποτρέψει από τη σύνθλιψη ή τον πνιγμό του παιδιού σας. Αλλά για λόγους επιχειρήματος, ας υποθέσουμε ότι πέφτεις προς το μωρό σου. Ένας από εσάς σίγουρα θα το παρατηρήσετε. Εάν είστε εσείς, θα ξυπνήσετε και θα μετακινηθείτε. αν είναι το μωρό σας, θα αρχίσει να ουρλιάζει και μετά θα ξυπνήσετε και θα μετακινηθείτε.

Δείτε Επίσης

Αν και ο κίνδυνος να πνιγεί κατά λάθος το μωρό σας είναι μικρός, μπορεί – και πολύ σπάνια – να συμβεί. (Ωστόσο πολλά περισσότερα μωρά πεθαίνουν από SIDS -σύνδρομο βρεφικού θανάτου- στην κούνια τους από ό,τι πεθαίνουν από ασφυξία στο κρεβάτι των γονιών τους.) Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη αυτή την πιθανότητα, όσο μικρή κι αν είναι, όταν αποφασίζετε εάν θα προσκαλέσετε το μωρό σας στο κρεβάτι σας.

Το τελευταίο μειονέκτημα του οικογενειακού κρεβατιού είναι η διαρκής ερώτηση: Πόσο καιρό θα συνεχιστεί; Μόλις δημιουργήσετε ένα οικογενειακό κρεβάτι, θα είναι πολύ δύσκολο το μωρό σας να συμφωνήσει να κοιμηθεί οπουδήποτε αλλού. Όσο μεγαλώνει, τόσο πιο παγιωμένη θα γίνει αυτή η συνήθεια. Γιατί θα συμφωνούσε να κοιμάται στο δικό της κρύο, μοναχικό στρώμα ή στο κρεβάτι του όταν μπορεί να απολαύσει την άνετη εγγύτητα του ύπνου δίπλα σας;

Παρά τα μειονεκτήματα, ορισμένοι γονείς αισθάνονται απόλυτα άνετα με τα πλεονεκτήματα ενός οικογενειακού κρεβατιού. Αλλά πριν το δοκιμάσετε μόνοι σας, σκεφτείτε το προσεκτικά και συζητήστε το πλήρως με τον σύντροφό σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top