Now Reading
Τα παιδιά που ασκούνται τακτικά είναι πιο ανθεκτικά κι έχουν λιγότερο άγχος, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα παιδιά που ασκούνται τακτικά είναι πιο ανθεκτικά κι έχουν λιγότερο άγχος, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος και τα παιδιά και ευνοεί καλύτερες σχολικές επιδόσεις

Η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος και τα παιδιά και ευνοεί καλύτερες σχολικές επιδόσεις

Η σχολική χρονιά σχεδόν έχει ξεκινήσει και τα πρώτα διαγωνίσματα ήδη πλησιάζουν. Σύμφωνα με ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, τα παιδιά σχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν καλύτερα το άγχος εάν κάνουν αρκετή καθημερινή άσκηση

«Κάντε λίγη άσκηση!» Είναι μια πρόταση που ακούνε συχνά οι ενήλικες όταν παραπονιούνται για το άγχος στη ζωή τους. Η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος. Ισχύει όμως αυτό και για τα παιδιά; Τους βοηθά η άσκηση να διαχειριστούν τις πιέσεις που πρέπει να επιτύχουν στο σχολείο; Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Manuel Hanke και τον Δρ. Sebastian Ludyga από το Τμήμα Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας εξέτασε πρόσφατα την επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στα επίπεδα άγχους των παιδιών. Τα ευρήματά τους εμφανίζονται στο Journal of Science and Medicine in Sport.

Για τη μελέτη τους, έβαλαν 110 παιδιά μεταξύ 10 και 13 ετών να φορούν έναν αισθητήρα που παρακολουθεί την καθημερινή τους κίνηση κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Στη συνέχεια έφεραν τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις για να ολοκληρώσουν μια αγχωτική εργασία και μια εργασία ελέγχου χωρίς άγχος. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σωματική αντίδραση στρες των παιδιών μέσω της συγκέντρωσης της ορμόνης του στρες, δηλαδή της κορτιζόλης, στο σάλιο τους.

Λιγότερη κορτιζόλη σε ενεργά παιδιά

«Θέλαμε να προσδιορίσουμε εάν η σωματική δραστηριότητα κάνει τα παιδιά πιο ανθεκτικά κάτω από εργαστηριακά ελεγχόμενες συνθήκες», εξηγεί ο διευθυντής του έργου Sebastian Ludyga. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ασκούνταν περισσότερο από μία ώρα την ημέρα, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στην πραγματικότητα παρήγαγαν λιγότερη κορτιζόλη στο άγχος από τα παιδιά που ήταν λιγότερο δραστήρια.

«Τα τακτικά δραστήρια παιδιά φαίνεται να έχουν μειωμένη φυσιολογική αντίδραση στρες γενικά», σημειώνει ο Manuel Hanke, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Ακόμη και στην εργασία ελέγχου, η οποία περιελάμβανε μια άγνωστη κατάσταση, καθιστώντας την ακόμα κάπως ανησυχητική για τους συμμετέχοντες, υπήρχε διαφορά στα επίπεδα κορτιζόλης μεταξύ περισσότερο και λιγότερο ενεργών παιδιών – αν και τα συνολικά επίπεδα κορτιζόλης ήταν χαμηλότερα από ό,τι στην εργασία με άγχος.

Δείτε Επίσης
Υπάρχει μια δεξιότητα που ξεχωρίζει τα παιδιά που συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια – να πώς θα τα βοηθήσετε να την αποκτήσουν

Τα επίπεδα της ορμόνης του στρες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης

Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το εύρημα θα μπορούσε να είναι ότι τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται επίσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, λέει ο Sebastian Ludyga. «Όταν τα παιδιά τρέχουν τακτικά, κολυμπούν, σκαρφαλώνουν κ.λπ., ο εγκέφαλος μαθαίνει να συνδέει την αύξηση της κορτιζόλης με κάτι θετικό. Η αντίδραση του σώματος έχει πάντα και ένα γνωστικό στοιχείο: αυτή η θετική συσχέτιση βοηθά στην πρόληψη της αύξησης της συγκέντρωσης της κορτιζόλης σε πολύ υψηλό επίπεδο και σε καταστάσεις εξετάσεων».

Εκτός από την ανάλυσή τους στα δείγματα σάλιου, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις γνωστικές αντιδράσεις στην εργασία του στρες καταγράφοντας τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG). Η ομάδα σχεδιάζει να αναλύσει αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια. «Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη. Μερικοί από εμάς είναι εξοικειωμένοι με αυτό στην πιο ακραία μορφή του – το μπλακ άουτ», εξηγεί ο Χάνκε. Η ομάδα στοχεύει τώρα να προσδιορίσει εάν η σωματική δραστηριότητα έχει επίσης επίδραση σε αυτές τις γνωστικές επιδράσεις του στρες.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top