Now Reading
Τα νήπια μαθαίνουν να συλλογίζονται λογικά πριν μάθουν να μιλούν, αποκαλύπτει νέα μελέτη

Τα νήπια μαθαίνουν να συλλογίζονται λογικά πριν μάθουν να μιλούν, αποκαλύπτει νέα μελέτη

Τα νήπια δεκαεννέα μηνών χρησιμοποιούν ήδη τη φυσική λογική σκέψη, ακόμη και πριν μάθουν να μιλούν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πώς μαθαίνουμε να μιλάμε στην παιδική ηλικία ή πώς αποκτούμε γνώση για τον κόσμο γύρω μας; Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των νηπίων στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον και στα σχολεία βοηθούν να εξηγηθεί αυτό, αλλά δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που εμπλέκονται. Η φυσική λογική σκέψη, η οποία εκδηλώνεται από πολύ νωρίς και δεν εξαρτάται από τη γνώση της γλώσσας, διευκολύνει επίσης τη διαδικασία μάθησης, σύμφωνα με μια μελέτη του Κέντρου Εγκεφάλου και Γνώσης του UPF, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν την 1 Σεπτεμβρίου, στο περιοδικό Current Biology.

Η μελέτη επικεντρώνεται σε ένα ερώτημα που εξακολουθεί να προκαλεί συζήτηση μεταξύ των νευροεπιστημόνων: εάν τα βρέφη που δεν έχουν μάθει ακόμη να μιλούν (ή αναπτύσσουν ομιλία) είναι ικανά για λογικούς συλλογισμούς. Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα δείχνει ότι αυτός ο φυσικός λογικός συλλογισμός υπάρχει από τουλάχιστον 19 μηνών, δεν εξαρτάται από τη γνώση της γλώσσας και αναπτύσσεται κυρίως μέσω της στρατηγικής της εις άτοπον απαγωγή. Με άλλα λόγια, εάν τα νήπια έρχονται αντιμέτωπα με μια άγνωστη πραγματικότητα, θα προσπαθούσαν να την αναλύσουν και να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με αυτήν αποκλείοντας τις επιλογές που δεν είναι δυνατές, σύμφωνα με το επίπεδο γνώσεών τους εκείνη τη στιγμή.

Τα νήπια τείνουν να λύνουν τις αβεβαιότητες αποκλείοντας αδύνατες επιλογές ανάλογα με το επίπεδο γνώσης που έχουν ανά πάσα στιγμή

Η μελέτη αναλύει τη σημασία δύο στρατηγικών για τα βρέφη για την αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων: συσχέτισης και αποκλεισμού (ή εξάλειψης διαχωρισμού). Η πρώτη στρατηγική θα σήμαινε ότι τα νήπια που ακούν μια νέα λέξη που μπορεί να αναφέρεται σε δύο άγνωστα αντικείμενα που μπορούν να δουν, συνδέουν νοητικά τον όρο με καθένα από αυτά. Στη συνέχεια, θα συσχετίσουν τον όρο με το αντικείμενο με το οποίο ταιριάζει καλύτερα αυτό το όνομα.

Η δεύτερη στρατηγική (αποκλεισμός) εξηγεί πώς ένα νήπιο μπορεί να μάθει μια νέα λέξη μέσω λογικού συλλογισμού, εξαλείφοντας εναλλακτικές. Για παράδειγμα, αν δουν δύο αντικείμενα (Α και Β) και ακούσουν έναν άγνωστο όρο που γνωρίζουν ότι δεν είναι Α (επειδή γνωρίζουν το όνομα του Α), θα καθορίσουν ότι είναι το όνομα του Β. Αυτή είναι η κυρίαρχη στρατηγική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.

Δύο πειράματα για την ανάλυση της φυσικής λογικής των νηπίων με γνωστά και άγνωστα αντικείμενα και όρους

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε δύο διαφορετικά πειράματα, το πρώτο με 61 μονόγλωσσα (26) και δίγλωσσα (35) νήπια 19 μηνών και το δεύτερο με 33 (19 μονόγλωσσα και 14 δίγλωσσα). Η ανάλυση κάθε ομάδας ήταν κρίσιμη για να καθοριστεί εάν οι απαγωγικές διαδικασίες εξαρτώνται από τη γλωσσική εμπειρία.

Στο πρώτο πείραμα, έδειξαν στους συμμετέχοντες δύο αντικείμενα, τα οποία έπρεπε να συσχετίσουν με μία από τις λέξεις που άκουσαν, μέσω διαφορετικών τεστ. Στην πρώτη δοκιμή, έπρεπε να κοιτάξουν δύο αντικείμενα που γνώριζαν (π.χ. ένα κουτάλι και ένα μπισκότο) και, στο άκουσμα ενός όρου (π.χ., κουτάλι), να τον συσχετίσουν με ένα από τα δύο. Στο δεύτερο τεστ, στα νήπια έδειξαν ένα αντικείμενο που ήξεραν (π.χ. ένα μήλο) και ένα αντικείμενο που δεν ήξεραν (π.χ. ένα καρμπυρατέρ) και άκουσαν τη λέξη που αντιστοιχεί στο γνωστό αντικείμενο (μήλο) που είχαν να αναγνωρίσει. Το τρίτο τεστ ήταν το ίδιο με το δεύτερο, με τη διαφορά ότι η λέξη που ακούστηκε αντιστοιχούσε στην άγνωστη λέξη (π.χ. καρμπυρατέρ).

Στο δεύτερο πείραμα, χρησιμοποιήθηκαν δύο αντικείμενα ή έμψυχα όντα (για παράδειγμα, μια ομπρέλα και μια φιγούρα ενός αγοριού), το καθένα συνδεδεμένο με έναν ήχο. Στη συνέχεια, τα δύο αντικείμενα καλύφθηκαν για να μην τα βλέπει το βρέφος και το ένα από αυτά τοποθετήθηκε σε ένα ποτήρι. Όταν αποκαλύφθηκαν, το μικρό παιδί μπορούσε να δει μόνο ένα από τα δύο αντικείμενα και έπρεπε να μαντέψει, με την εξάλειψη, ποιο ήταν μέσα στο ποτήρι. Σε μια επόμενη δοκιμή (με καλυμμένα τα δύο αντικείμενα και χωρίς αλλαγή της θέσης τους), το βρέφος άκουσε τον ήχο που σχετίζεται με ένα από αυτά και αναλύθηκε εάν κοίταξε προς την κατεύθυνση του σωστού αντικειμένου.

Δείτε Επίσης

Σε όλες αυτές τις δοκιμές, αξιολογήθηκαν τα μοτίβα κίνησης του βλέμματός τους. Για παράδειγμα, όταν συλλογίζονται με αποκλεισμό, τα νήπια κοιτάζουν το αντικείμενο Α και, αν το αποκλείουν μετά στρέφουν το βλέμμα τους προς το Β. Αυτό είναι γνωστό ως στρατηγική διπλού ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχετικές διαφορές στη λογική των μονόγλωσσων και δίγλωσσων νηπίων

Η κύρια συγγραφέας της έρευνας, Kinga Anna Bohus, συνοψίζει τα κύρια ευρήματα της μελέτης ως εξής: «Μελετήσαμε την παρουσία της έννοιας της λογικής διάσπασης σε βρέφη 19 μηνών. Σε μια εργασία χαρτογράφησης λέξης αναφοράς, και τα δύο δίγλωσσα και τα μονόγλωσσα βρέφη εμφανίζουν ένα μοτίβο οφθαλμοκινητικής επιθεώρησης που προηγουμένως είχε βρεθεί ότι είναι χαρακτηριστικό διαχωριστικού συλλογισμού σε ενήλικες και παιδιά».

Εν ολίγοις, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν δείχνουν σχετικές διαφορές μεταξύ του λογικού συλλογισμού των μονόγλωσσων και δίγλωσσων νηπίων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν εξαρτάται από τη γλωσσική γνώση. Αυτή η φυσική λογική σκέψη θα μπορούσε να είναι παρούσα πριν από την ηλικία των 19 μηνών, αν και δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την παρουσία της σε παλαιότερες ηλικίες.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top