Now Reading
Συστήνουμε στα παιδιά την Αμέλια Έρκχαρτ και τα ενθαρρύνουμε να ονειρεύονται!

Συστήνουμε στα παιδιά την Αμέλια Έρκχαρτ και τα ενθαρρύνουμε να ονειρεύονται!

Με αφορμή την επέτειο της γέννησής της

Η Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ (Amelia Mary Earhart, 24 Ιουλίου 1897 – εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937 και κηρύχθηκε θανούσα στις 5 Ιανουαρίου 1939) ήταν Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της στους αιθέρες, τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης The Ninety-Nines, μίας οργάνωσης για τις γυναίκες πιλότους.

Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937. Η ζωή της, η σταδιοδρομία και η εξαφάνισή της συνεχίζουν όμως μέχρι σήμερα να προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Τιμώντας την επέτειο της γέννησής της ξεχωρίσαμε μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας:

 

«Οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν το αδύνατο. Και όταν αποτυγχάνουν, η αποτυχία τους πρέπει να αποτελεί πρόκληση για τους άλλους».

 

«Το πιο δύσκολο είναι η απόφαση να αναλάβουμε δράση, τα υπόλοιπα είναι απλώς επιμονή. Οι φόβοι είναι χάρτινες τίγρεις. Μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε αποφασίσετε να κάνετε. Μπορείτε να ενεργήσετε για να αλλάξετε και να ελέγξετε τη ζωή σας. Και η προετοιμασία και η διαδικασία είναι η δική σας ανταμοιβή».

 

«Έχω πει συχνά ότι το δέλεαρ της πτήσης είναι το δέλεαρ της ομορφιάς».

 

«Καλύτερα να κάνετε μια καλή πράξη κοντά στο σπίτι από το να πηγαίνετε μακριά για να ανάψετε ένα κερί».

 

«Ποτέ μην βάζετε εμπόδια σε κάποιον να κάνει αυτό που εσείς είπατε ότι δεν μπορούσε να γίνει».

 

«Υπάρχουν δύο είδη πέτρα, όπως όλοι γνωρίζουν, μία από τις δύο κυλάει».

 

«Το θάρρος είναι το τίμημα που απαιτεί η ζωή για την εξασφάλιση της ειρήνης».

 

«Όσο περισσότερο κανείς κάνει και βλέπει και αισθάνεται, τόσο περισσότερο μπορεί έχεις τη δυνατότητα να πετυχαίνει πράγματα, και τόσο πιο γνήσια γίνεται η εκτίμηση κάποιου για τα θεμελιώδη πράγματα, όπως το σπίτι, και η αγάπη και η κατανόηση της συντροφικότητας».

 

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε κάτι, είναι το να το κάνετε».

 

«Η γυναίκα που μπορεί να δημιουργήσει τη δική της δουλειά είναι η γυναίκα που θα κερδίσει φήμη και περιουσία».

 

«Προφανώς αντιμετώπισα την πιθανότητα να μην επιστρέψω όταν σκέφτηκα για πρώτη φορά να πετάξω. Αλλά μόλις την αντιμετώπισα δεν υπήρχε κανένας καλός λόγος για να την ξανασκεφτώ».

Δείτε Επίσης

 

«Η πτήση μπορεί να μην ένα απλό πέταγμα, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο».

 

«Η περιπέτεια αξίζει από μόνη της».

Στα ελληνικά κυκλοφορεί ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις Φουρφούρι, το «Αμέλια, το κορίτσι που έμαθε να πετάει», της Mara Dal Corso, σε εικονογράφηση Daniela Volpari.

Η Αμέλια ονειρευόταν να κάνει κάτι σπουδαίο. Κάτι που δεν είχε ξανακάνει κανείς. Η μικρή Αμέλια λαχταρά να εξερευνήσει τους αιθέρες!

Μια ιστορία γραμμένη με τρυφερότητα για τη μικρή Αμέλια Έρχαρτ, που ήθελε όταν μεγαλώσει να γίνει πιλότος. Και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά έγινε και η πρώτη γυναίκα πιλότος που διέσχισε τον Ατλαντικό πετώντας μόνη της.  Ζούσε σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να κάνουν τόσα πράγματα όπως οι άνδρες. Μέσα στο βιβλίο τονίζεται ο θαυμασμός της για τις γυναίκες που είχαν καταφέρει να κάνουν τη διαφορά στην εποχή τους.

Οι όμορφες εικόνες απεικονίζουν απόλυτα τη φανταστική προοπτική του ονείρου ενός νεαρού κοριτσιού να φτάσει σε φαινομενικά αδύνατα ύψη, καθώς και λεπτομέρειες της περιόδου και το αντίστοιχο πνεύμα της εποχής. Παρουσιάζει μια φιλόδοξη νεαρή πρωταγωνίστρια, οι περιπέτειες της απευθύνονται σε όλους τους νέους αναγνώστες. Ένα ενδιαφέρον και κατατοπιστικό σημείωμα στο τέλος του βιβλίου, συνοδευόμενο από φωτογραφικό υλικό, μας συστήνει την ενήλικη Αμέλια, που μπόρεσε τελικά να κάνει το παιδικό της όνειρο πραγματικότητα.

Ένα βιβλίο που μας μαθαίνει να κυνηγάμε τα όνειρά μας! Μια ιστορία για τα παιδικά όνειρα που βγαίνουν αληθινά, για ένα κορίτσι δυνατό και με αυτοπεποίθηση, για το όραμα ενός αξιοθαύμαστου ανθρώπου.

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

(σχέδιο cover photo:

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top