Now Reading
Το μόνο πράγμα που χρειάζεται το παιδί σας για να προετοιμαστεί για το νηπιαγωγείο;

Το μόνο πράγμα που χρειάζεται το παιδί σας για να προετοιμαστεί για το νηπιαγωγείο;

Κι όμως η απάντηση είναι απλή: περισσότερος ύπνος

Το καλοκαίρι αναπόφευκτα φέρνει ασυνέπεια στις ρουτίνες πριν τον ύπνο, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι μόλις ξεκινήσει το σχολείο, η μεγιστοποίηση του ύπνου του παιδιού σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πόσο καλά θα μεταβεί στο νηπιαγωγείο – και στις επακόλουθες σχολικές του επιδόσεις.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συνήθειες ύπνου 221 παιδιών θα ξεκινούσαν νηπιαγωγείο προσέχοντας πόσο κοιμόντουσαν σε ένα 24ωρο και αν αυτός ο ύπνος ήταν σταθεροποιημένος κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε συνδυασμό με μεσημεριανό ύπνο και νυχτερινό ύπνο.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που κοιμόντουσαν σταθερά για τουλάχιστον 10 ώρες το βράδυ –χωρίς τους μεσημεριανούς ύπνους– ήταν σε καλύτερη θέση να προσαρμοστούν στο νηπιαγωγείο και οι δάσκαλοί τους ανέφεραν ότι είχαν καλύτερη κοινωνικο-συναισθηματική, μαθησιακή δέσμευση και ακαδημαϊκά αποτελέσματα από τα παιδιά που είχαν πιο ακανόνιστες συνήθειες ύπνου.

Στη μελέτη, οι δάσκαλοι δεν γνώριζαν το πόσο κοιμόταν κάθε παιδί και οι ερευνητές έλεγχαν τις αναλογίες εισοδήματος, την κατάσταση της υγείας του παιδιού και τον αριθμό των σχολικών ημερών που έλειπαν.

Είναι αυτονόητο ότι η έναρξη του νηπιαγωγείου είναι ένα σημαντικό ορόσημο. «Η μετάβαση στο νηπιαγωγείο απαιτεί νέες κοινωνικές, συναισθηματικές και γνωστικές ικανότητες, σημαντική επέκταση των κοινωνικών δικτύων των παιδιών και επίσημη διδασκαλία και αξιολόγηση που δεν έχουν ξαναζήσει», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. Παρατήρησαν ότι ενώ παράγοντες όπως η υγεία των παιδιών και η κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση έχουν εξεταστεί από την άποψη της επιτυχίας της μετάβασης στο νηπιαγωγείο, η διάρκεια του ύπνου δεν έχει εξεταστεί.

Γιατί ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός

Ως κοινωνία, τείνουμε να παραβλέπουμε την αξία του ύπνου — αλλά σύμφωνα με τον ειδικό ύπνου και νευροεπιστήμονα Δρ. Μάθιου Γουόκερ, είναι απίστευτα σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου. «Ο ύπνος είναι το πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να επαναφέρουμε την υγεία του εγκεφάλου και του σώματός μας κάθε μέρα», γράφει στο βιβλίο του «Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams». «Όταν ο ύπνος είναι άφθονος, τα μυαλά ανθίζουν. Όταν είναι ελλιπής, αυτό δεν συμβαίνει».

Στα παιδιά, ο ύπνος μπορεί να βελτιώσει την εστίαση και τη συγκέντρωση, καθώς και τη μνήμη, τη διάθεση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τις σχολικές επιδόσεις και τη συμπεριφορά, σημειώνει η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου και το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστούν τα 5χρονα να κοιμούνται 10 έως 13 ώρες σε ένα 24ωρο, αλλά η μελέτη Παιδιατρικής δείχνει ότι τουλάχιστον 10 ώρες ενοποιημένου βραδινού ύπνου φαίνεται να είναι ο μαγικός αριθμός όσον αφορά την επιτυχία στο νηπιαγωγείο.

Εστιάστε στη συνέπεια πριν τον ύπνο

Όσο πιο τακτικά κοιμόταν ένα παιδί για τουλάχιστον 10 ώρες τη νύχτα, τόσο καλύτερα μπορούσε να προσαρμοστεί στο νηπιαγωγείο, σημειώνουν οι συγγραφείς. Η επιτυχία τους στο νηπιαγωγείο ήταν ακόμη πιο έντονη αν οι 10 ώρες νυχτερινού ύπνου καθιερωνόταν πριν από την έναρξη του νηπιαγωγείου, όταν το παιδί ήταν ακόμη στην προσχολική ηλικία.

«Όσο πιο σταθερά κοιμούνται τα παιδιά 10+ ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο καλύτερες είναι οι σχέσεις των παιδιών με τους συνομηλίκους τους, οι σχέσεις με τους δασκάλους τους, η συνολική ακαδημαϊκή επίδοση και η αναγνώριση λέξεων και γραμμάτων από την όραση», είπε στο CNN ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Douglas Teti, διακεκριμένος καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών στο The Pennsylvania State University.

Ξεκινήστε τώρα για μακροπρόθεσμη επιτυχία στον ύπνο

Μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε νωρίτερα παρά αργότερα εάν το μικρό σας ξεκινά το νηπιαγωγείο το φθινόπωρο, δεδομένου ότι ήταν οι μακροχρόνιες συνήθειες ύπνου που φαινόταν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Η παρέμβαση θα πρέπει να ξεκινήσει πριν ξεκινήσει το νηπιαγωγείο τον Σεπτέμβριο, οι γονείς πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κοιμούνται όσο το δυνατόν περισσότερο, αν όχι όλο, σε τακτική βάση κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου των παιδιών.

Δείτε Επίσης

Αυτό μπορεί να σημαίνει περικοπή των μεσημεριανών ύπνων για να βοηθήσετε το παιδί σας να εδραιώσει τον βραδινό ύπνο. Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να εξακολουθεί να είναι αναπτυξιακά κατάλληλος για το παιδί σας, αλλά αν αυτό σημαίνει ότι η ώρα του ύπνου του καθυστερεί για αργότερα, θα μπορούσε να αξίζει τον κόπο να τον παραλείψετε. Εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες, ο παιδίατρος σας είναι μια καλή πηγή.

Υγιείς συνήθειες ύπνου για μικρά παιδιά:

Για τα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας, οι συγγραφείς συνιστούν την ώρα του ύπνου πριν από τις 9 μ.μ., που θα καθιστούσε την ώρα αφύπνισης γύρω στις 7 π.μ., για 10 ολόκληρες ώρες νυχτερινού ύπνου. Ο μεσημεριανός ύπνος θα πρέπει να μετράει ως επιπλέον, κι όχι ως προς τον στόχο των 10 ωρών.

Τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν όλες τις οθόνες όπως τηλεοράσεις, tablet και τηλέφωνα τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο.

Οι γονείς και οι φροντιστές θα πρέπει να συμμετέχουν στις ρουτίνες του παιδιού τους πριν τον ύπνο, διατηρώντας το όσο το δυνατόν συνεπείς κάθε βράδυ. Αυτό μπορεί να μοιάζει με μπάνιο μετά το δείπνο, ακολουθούμενο από διάβασμα ιστοριών στο κρεβάτι.

Επειδή τα προγράμματα ύπνου των γονιών και των παιδιών τείνουν να είναι στενά ευθυγραμμισμένα, οι συνήθειες ύπνου των γονέων είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθούνται, σημειώνουν οι συγγραφείς. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ξεκινάτε μια πιο σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο και για τον εαυτό σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top