Now Reading
Μελέτη δείχνει ότι οι μπαμπάδες είναι σημαντικό κλειδί για την υποστήριξη του θηλασμού και του ασφαλούς βρεφικού ύπνου

Μελέτη δείχνει ότι οι μπαμπάδες είναι σημαντικό κλειδί για την υποστήριξη του θηλασμού και του ασφαλούς βρεφικού ύπνου

Ωστόσο οι περισσότεροι μπαμπάδες που ερωτήθηκαν δεν ήταν ενημερωμένοι σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μπαμπάδες μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην ευημερία του μωρού, αλλά μια νέα μελέτη που εξετάζει τον ρόλο των μπαμπάδων δείχνει πόσο σημαντική είναι η υποστήριξή τους στο αν ένα μωρό θηλάζει και κοιμάται με ασφάλεια. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ενσωμάτωσης των μπαμπάδων στις αποφάσεις σίτισης και ύπνου – και προώθηση της εκπαίδευσής τους γύρω από αυτά τα σημαντικά θέματα, ξεκινώντας από την εγκυμοσύνη. Αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης είναι επίσης ισχυρά για έναν άλλο λόγο: οι μπαμπάδες συχνά παραβλέπονται στην έρευνα που επικεντρώνεται στους γονείς και η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής για τη μελέτη του ρόλου των μπαμπάδων ως φροντιστών βοηθά τους πάντες.

Πώς οι μπαμπάδες επηρεάζουν τον θηλασμό και τον ασφαλή ύπνο

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern και στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Ann & Robert H. Lurie του Σικάγο εξέτασαν 250 νέους μπαμπάδες στη Τζόρτζια τους έξι μήνες μετά τη γέννηση των μωρών τους. Τα ευρήματα έδειξαν ότι μεταξύ των μπαμπάδων που υποστήριξαν τη μητέρα του μωρού τους να θηλάσει, το 95% ανέφερε την έναρξη του θηλασμού και το 78% εξακολουθούσε να θηλάζει στις οκτώ εβδομάδες.

Μεταξύ εκείνων που δεν είχαν γνώμη για τον θηλασμό ή προτιμούσαν τη φόρμουλα, το 69% ανέφερε την έναρξη του θηλασμού και μόλις το 33% είχε μωρά που θήλαζαν ακόμη στις οκτώ εβδομάδες.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες και συνέχιση του θηλασμού για τουλάχιστον τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής. Αλλά στην πραγματικότητα η επίτευξη αυτών των εκτεταμένων στόχων θηλασμού απαιτεί πρόσθετη υποστήριξη – όχι μόνο από τις πολιτικές στο χώρο εργασίας, αλλά και στο σπίτι, από μέλη της οικογένειας. «Πολλές οικογένειες δεν κερδίζουν τα οφέλη για την υγεία από τον θηλασμό επειδή δεν τους παρέχεται η υποστήριξη για να θηλάσουν με επιτυχία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης John James Parker, MD, σε δελτίο τύπου. «Οι μπαμπάδες πρέπει να συμμετέχουν άμεσα στις συζητήσεις για τον θηλασμό και οι πάροχοι πρέπει να περιγράψουν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι πατέρες στην επιτυχία του θηλασμού».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 99% των μπαμπάδων ανέφεραν ότι έβαλαν το βρέφος τους για ύπνο κάποια στιγμή, αλλά δεν ακολουθούσαν πάντα τις πιο πρόσφατες πρακτικές ασφαλούς ύπνου του AAP. Ενώ το 81% των μπαμπάδων έβαζαν τα βρέφη τους ανάσκελα για ύπνο, μόνο το 44% απέφευγε το μαλακό κρεβάτι και μόνο το 32% χρησιμοποιούσε μια σταθερή, επίπεδη επιφάνεια ύπνου. Μόλις το 16% των μπαμπάδων ακολούθησε και τις τρεις συστάσεις για ασφαλή ύπνο, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Συνεργασία για την υποστήριξη της υγείας του μωρού

Οι μπαμπάδες που εμπλέκονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τείνουν να έχουν πιο υγιή παιδιά και τείνουν να παραμένουν περισσότερο εμπλεκόμενοι στη ζωή του παιδιού τους μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, ορισμένοι μπαμπάδες αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι έχουν απομακρυνθεί από αποφάσεις προγεννητικής ή πρώιμης παιδικής φροντίδας, κάτι που μπορεί να τους κάνει να νιώθουν περισσότερο βοηθός παρά ως κύριος φροντιστής.

«Τα συστήματα φροντίδας που εξυπηρετούν τα παιδιά και τις οικογένειες συχνά δεν αναγνωρίζουν ή δεν εμπλέκουν τους μπαμπάδες ως σημαντικούς και πολύτιμους φροντιστές», γράφουν οι ερευνητές Tova Walsh και Alvin Thomas, οι οποίοι μελετούν το ρόλο των μπαμπάδων στην ευημερία του παιδιού και της οικογένειας, σε ένα άρθρο για το The Hill. Η δική τους έρευνα στο Ουισκόνσιν έδειξε ότι ορισμένα περιβάλλοντα προγεννητικής φροντίδας συχνά εμποδίζουν παρά διευκολύνουν τη συμμετοχή του πατέρα.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να συμπεριλάβετε τον σύντροφό σας όταν πρόκειται για αποφάσεις για το τάισμα, τον ύπνο και την υγεία του μωρού σας.

Πάρτε μαζί ένα μάθημα ευεξίας μωρών: Αφιερώνοντας έναν συγκεκριμένο χρόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μάθετε μαζί τις πιο πρόσφατες πρακτικές ευεξίας και ασφάλειας του μωρού, θα σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι είστε και οι δύο στην ίδια σελίδα όσον αφορά την υγεία του μωρού και θα λαμβάνετε τις πιο ενημερωμένες αποφάσεις για το μικρό σας.

Δείτε Επίσης

Δημιουργήστε ένα σχέδιο για μετά τον τοκετό: Δεν υπάρχει λάθος στιγμή να συνεργαστείτε για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για μετά τον τοκετό, ακόμα κι αν το μωρό έχει ήδη γεννηθεί. Καθίστε για να περιγράψετε πώς θα σχεδιάσετε να ταΐσετε το βρέφος σας, ποιος θα αναλάβει την πλειοψηφία των ταϊσμάτων, εάν θα μοιράζεστε τα νυχτερινά ταΐσματα, εάν ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για το πλύσιμο των εξαρτημάτων της αντλίας και των μπουκαλιών και τη διαδικασία που θα χρησιμοποιήσετε για να το κάνετε.

Ρυθμίστε τον ύπνο: Βεβαιωθείτε ότι το βρέφος σας έχει τουλάχιστον έναν ασφαλή χώρο ύπνου και ότι και οι δύο τον χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για όλους τους μεσημεριανούς ύπνους και τους βραδινούς ύπνους του μωρού σας.

Παρακολουθήστε την ανάπτυξη του βρέφους σας μαζί: Παρευρεθείτε και οι δύο στους αναπτυξιακούς ελέγχους στον παιδίατρο, θα έχετε την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε τις ερωτήσεις σας από έναν ειδικό – και να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα ως ομάδα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top