Now Reading
Γιορτινό μενού… αλλιώς!

Γιορτινό μενού… αλλιώς!

Με συνταγές νόστιμες, γκουρμέ κι υγιεινές!

Το να είσαι vegetarian δεν σημαίνει ότι το εορταστικό σας τραπέζι θα υστερεί σε γεύσεις, χρώματα και γκουρμέ σπεσιαλιτέ. Κατασκοπεύσαμε τον διάσημο σεφ Jamie Oliver και σας παρουσιάζουμε ένα δικό του ιδιαίτερο μενού!

Επίσκεψη στο δάσος – Ρολά μανιταριών (ορεκτικό)

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κρεμμύδι

2 μίσχοι σέλινου

ελαιόλαδο

500 γρ. μανιτάρια δάσους

2 σκελίδες σκόρδου

1 κουταλιά μουστάρδα ντιζόν

100 ml λευκό κρασί

Θαλασσινό αλάτι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

80 γρ. λευκής φρυγανιάς

½ μάτσο φρέσκο μαϊντανό με μαϊντανό

2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

2 φύλλα έτοιμης ζύμης ζαχαροπλαστικής, (640 γρ.)

γάλα αμυγδάλου

2 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετήστε ένα μεγάλο δίσκο ψησίματος με χαρτί αδιάβροχο. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, στη συνέχεια κόψτε και ψιλοκόψτε το σέλινο. Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μια μέση υψηλή θερμότητα, στη συνέχεια προσθέστε το ψιλοκομμένο λαχανικό. Μαγειρέψτε για 10 έως 15 λεπτά ή μέχρι να χρυσή. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόψτε τα μανιτάρια. Ξεφλουδίστε και συνθλίψτε το σκόρδο και στη συνέχεια προσθέστε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά ή έως ότου τα μανιτάρια αρχίσουν να μαλακώσουν. Προσθέστε τη μουστάρδα και το κρασί, αλατοπιπερώστε, και στη συνέχεια μειώστε τη θερμοκρασία. Μαγειρέψτε για 5 έως 10 λεπτά ή μέχρι να βράσει όλο το υγρό και να φύγουν οι φυσαλίδες. Αφήστε στην άκρη για να κρυώσει. Προσθέστε το μείγμα μανιταριών που έχει κρυώσει και τη φρυγανιά σε ένα μεγάλο μπολ. Διαλέξτε, ψιλοκόψτε και προσθέστε τα φύλλα του μαϊντανού και στη συνέχεια προσθέστε τα φύλλα του θυμαριού. Ανακατέψτε καλά για να συνδυάσετε, έπειτα σε γεύση. Κόψτε τα φύλλα της ζύμης στο μισό κατά μήκος, ώστε να έχετε τέσσερα κομμάτια ίσου μεγέθους. Στρώνουμε το ένα τέταρτο του μείγματος των μανιταριών κατά μήκος της μιας πλευράς της ζύμης, το χυτεύουμε σε ένα μακρύ σχήμα λουκάνικου με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Αλείψτε το γάλα αμυγδάλου κατά μήκος των άκρων ζύμης, στη συνέχεια διπλώστε προσεκτικά μία από τις μακριές πλευρές της ζύμης πάνω από το γέμισμα. Πιέστε τις άκρες για να σφραγίσετε, στη συνέχεια πιέστε με ένα πιρούνι. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα συστατικά έως ότου έχετε τέσσερις μεγάλους κυλίνδρους και στη συνέχεια κόψτε κάθε ένα σε τέσσερα κομμάτια. Τοποθετήστε τα ρολά στον προετοιμασμένο δίσκο ψησίματος, αλείψτε με το γάλα αμυγδάλου και πασπαλίστε από πάνω τους σουσάμι. Βάλτε στο κατώτατο ράφι του ζεστού φούρνου για 25 έως 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει, στη συνέχεια σερβίρετε.

Πανδαισία ψητών καρπών (πρώτο πιάτο)

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 γρ. κουκουναρόσπορους, συν επιπλέον για διακόσμηση

50 γρ. λιναρόσπορου

50 γρ. ηλιόσπορων

100 γρ. πουρέ κάστανο

50 γρ φυτικό λίπος χωρίς γλουτένη

1 κουταλάκι σούπας σφενδάμου

αλεύρι για πασπάλισμα

Για την επικάλυψη:

2 κουταλιές της σούπας κραμβέλαιο (λάδι κανόλα)

300 γρ. μανιτάρια δάσους, κομμένα σε φέτες

260 γρ. φύλλα baby σπανάκι ή κατεψυγμένο σπανάκι

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι

1 ώριμο αβοκάντο

100 γρ. μαλακό τόφου

1 πρέζα αλεσμένου μοσχοκάρυδου

Το χυμό ενός λεμονιού

1/4 γλυκοπατάτα

Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώστε τους καρπούς και τους σπόρους σε δίσκο ψησίματος και ψήστε τα στο φούρνο για 5-6 λεπτά. Μεταφέρετε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, μαζί με τον πουρέ κάστανου, το λίπος και το σιρόπι σφενδάμου, και αναμείξτε τα μέχρι να έρθει γίνει μια ομοιογενής μπάλα. Σταματήστε μόλις αρχίσει να κολλάει στο πλαϊνό. Τοποθετήστε ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος σε μια επιφάνεια εργασίας και τοποθετήστε τη ζύμη πάνω σε αυτό. Στη συνέχεια, με πολύ αλεύρι χωρίς γλουτένη στα χέρια σας και την τροχαλία, ξετυλίξτε τη ζύμη όσο πιο λεπτή γίνεται (λιγότερο από 5 χλ.).  Αν φτιάχνετε μεμονωμένα ταρτάκια, λαδώστε και αλευρώστε τέσσερα φορμάκια για τάρτες 10 εκ. με βάση που ξεκολλάει, στη συνέχεια κόψτε το ζυμάρι στο μέγεθος. Για μία μεγάλη τάρτα, ξεδιπλώστε τη ζύμη και μεταφέρετε σε ένα ρηχό ταψί. Τραβήξτε τη ζύμη παντού με ένα πιρούνι, καλύψτε με φύλλο ψησίματος, στερεώστε για βάρος με φασόλια ή ρύζι και ψήστε για 12-15 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει στο δίσκο και κρατήστε το στο φούρνο. Εν τω μεταξύ, φτιάξτε την επικάλυψη. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας κραμβέλαιο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, στη συνέχεια σοτάρουμε τα μανιτάρια για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρέστε και αφήστε το στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι, ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι και μαζεύετε το σπανάκι (ή ζεσταίνετε εάν είναι παγωμένο) μαζί με το πιπέρι. Προσθέστε το σπανάκι, τη σάρκα αβοκάντο, το tofu, το μοσχοκάρυδο και το χυμό λεμονιού σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να εξομαλυνθεί. Ξεφλουδίστε τη γλυκοπατάτα με έναν αποφλοιωτή λαχανικών, δημιουργώντας ένα σωρό από τα φλούδια. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα, στη συνέχεια τηγανίζουμε τα φλούδια σε υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά. Γεμίστε την τάρτα επικαλύπτοντας με το μείγμα σπανακιού πάνω από την ψημένη και ψυχρή βάση τάρτας. Τοποθετήστε τα μανιτάρια στην κορυφή και διακοσμήστε με τα τσιπς γλυκοπατάτας και τα καβουρδισμένα κουκουνάρια.

Η μεταμόρφωση του κουνουπιδιού (κυρίως πιάτο)

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

4 σκελίδες σκόρδου

1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

Μισό ματσάκι φρέσκο θυμάρι (15 γρ.)

Δείτε Επίσης

ελαιόλαδο

1 λεμόνι

1 μεγάλο κουνουπίδι, με εξωτερικά φύλλα (1 κιλό)

4 κουταλιές σούπας τσέρι

1 x 400 g κονσέρβα από βιολογικά ντοματάκια

40 γρ. αμυγδάλων σε νιφάδες

½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό (15 γρ.)

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξεφλουδίστε το σκόρδο και στη συνέχεια προσθέστε στο γουδί την πάπρικα και τα μισά φύλλα θυμαριού. Χτυπήστε καλά μέχρι να γίνει μια ακατέργαστη πάστα, στη συνέχεια ανακατεύετε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και καρυκεύστε. Ανακατέψτε το λεμόνι σε ένα ξεχωριστό μπολ και αφήστε το στην άκρη. Κόψτε τα εξωτερικά φύλλα του κουνουπιδιού. Αφαιρέστε το μίσχο, ώστε το κουνουπίδι να μπορεί να καθίσει όρθιο, στη συνέχεια χαράξτε ένα σταυρό στη βάση. Τρίψτε την πάστα πάπρικας σε όλο το κουνουπίδι, μετά τοποθετήστε το σε μια μεσαία γάστρα. Ψεκάστε από πάνω με το τσέρι και περιχύστε με το χυμό λεμονιού. Καλύψτε και αφήστε στον ζεστό φούρνο για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει, αφαιρέστε το καπάκι για τα υπόλοιπα 20 λεπτά. Αφαιρέστε τη γάστρα από το φούρνο, στη συνέχεια ρίξτε τις ντομάτες, αφού τις σχίσετε ή τις κόψετε σε κομμάτια. Πασπαλίστε με το ξύσμα λεμονιών και τα υπόλοιπα φύλλα θυμάρι. Επιστρέψτε το σκεύος στο φούρνο για 10 λεπτά ή έως ότου το κουνουπίδι γίνει χρυσό. Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τα αμύγδαλα σε ένα στεγνό τηγάνι σε μια μέση χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν, στη συνέχεια αφήστε τα να κρυώσουν. Μόλις είστε έτοιμοι, βγάλτε το σκεύος από το φούρνο. Προσθέστε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, στη συνέχεια, προσθέστε στην κορυφή τα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού. Ψεκάστε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και στη συνέχεια κόψτε το σε μερίδες, μπορείτε να το σερβίρετε με ρύζι πιλάφι και χόρτα στον ατμό.

Σοκολατένια απόλαυση (γλυκό)

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

5 κουταλιές ηλιέλαιο, και λίγο επιπλέον για λάδωμα

200 γρ. μαύρης σοκολάτας χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα

170 γρ.

3 κουταλιές σκόνη κακάο

180 γρ. ακατέργαστη καστανή άχνη ζάχαρη

Θαλασσινό αλάτι

1 βανίλια

230 ml μη ζαχαρούχο οργανικό γάλα σόγιας

200 γρ. καρύδια πεκάν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιπάνετε ένα τετράγωνο ταψί (περίπου 20 εκατοστά) με λίγο λάδι, στη συνέχεια καλύψτε με χαρτί αδιάβροχο. Τοποθετήστε ένα κατσαρολάκι πάνω σε ένα ταψί με νερό που σιγοβράζει, βεβαιώνοντας ότι η βάση δεν αγγίζει το νερό. Βάλτε 150 γρ. σοκολάτας στο μπολ και αφήστε το να λιώσει, στη συνέχεια αφήστε το στην άκρη για να κρυώσετε ελαφρά. Εν τω μεταξύ, κοσκινίστε το αλεύρι και τη σκόνη κακάου σε ένα μεγάλο μπολ, στη συνέχεια ανακατέψτε τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Κόψτε στη μέση τον μίσχο της βανίλιας, ξύστε τους σπόρους και στη συνέχεια προσθέστε τους στο μπολ. Ανακατέψτε το λάδι, το γάλα σόγιας και τη λιωμένη σοκολάτα μέχρι να αναμειχθούν. Ψιλοκόψτε και προσθέστε την υπόλοιπη σοκολάτα και τα περισσότερα πεκάν, διατηρώντας λίγα για την κορυφή. Ρίξτε το μείγμα στο προετοιμασμένο δοχείο, απλώστε το ομοιόμορφα. Πασπαλίστε με τα υπόλοιπα πεκάν, στη συνέχεια τοποθετήστε το στον ζεστό φούρνο για 20 έως 25 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί στο εξωτερικό, αλλά να εξακολουθεί να είναι μαστιχωτό στη μέση. Αφήστε να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά, γυρίστε σε μια παγωμένη φόρμα, στη συνέχεια, σερβίρετε ζεστό με μια κουταλιά παγωτού βανίλιας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top