Now Reading
Πώς να φτιάξουμε με τα παιδιά υπέροχες φραουλένιες απολαύσεις!

Πώς να φτιάξουμε με τα παιδιά υπέροχες φραουλένιες απολαύσεις!

Πώς να τη “φραουλίσετε” με τα παιδιά με τον πιο δημιουργικό τρόπο!

Ένα είναι το φρούτο σήμα-κατατεθέν αυτής της εποχής και μικροί και μεγάλοι τής έχουν αδυναμία! Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα.
Είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών άγριας φράουλας από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή.
Οι φράουλες είναι έντονα κόκκινες, ζουμερές και γλυκές.
Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και περιέχουν επίσης αξιοπρεπείς ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) και κάλιο.
Οι φράουλες είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Συνήθως καταναλώνονται ωμές και φρέσκες, αυτό το είδος μούρων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία από μαρμελάδες, ζελέ και επιδόρπια.
Διατροφικά στοιχεία
Οι φράουλες αποτελούνται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7,7%). Περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες λίπους (0,3%) και πρωτεΐνης (0,7%).

Τα θρεπτικά συστατικά σε 100 γραμμάρια ωμών φραουλών

Θερμίδες: 32

Νερό: 91%

Πρωτεΐνη: 0,7 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 7,7 γραμμάρια

Ζάχαρη: 4,9 γραμμάρια

Ίνες: 2 γραμμάρια

Λίπος: 0,3 γραμμάρια

Υδατάνθρακες

Οι φρέσκες φράουλες έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, οπότε η συνολική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι πολύ χαμηλή – λιγότερα από 8 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 100 γραμμάρια.

Η καθαρή περιεκτικότητα σε εύπεπτους υδατάνθρακες είναι μικρότερη από 6 γραμμάρια στο ίδιο μέγεθος μερίδας.

Οι φράουλες έχουν βαθμολογία γλυκαιμικού δείκτη (GI) 40, ο οποίος είναι σχετικά χαμηλός.

Αυτό σημαίνει ότι οι φράουλες δεν πρέπει να οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θεωρούνται ασφαλείς για άτομα με διαβήτη.

Ίνες

Οι ίνες αποτελούν περίπου το 26% της περιεκτικότητας σε φράουλες σε υδατάνθρακες.

Μια μερίδα 100 γραμμάρια φράουλας παρέχει 2 γραμμάρια ινών – τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες.

Οι διαιτητικές ίνες είναι σημαντικές για τη διατροφή των φιλικών βακτηρίων στο έντερο και για τη βελτίωση της πεπτικής υγείας. Είναι επίσης χρήσιμες για την απώλεια βάρους και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Οι πιο άφθονες βιταμίνες και μέταλλα στις φράουλες είναι:

Βιταμίνη C. Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό απαραίτητο για την υγεία του ανοσοποιητικού και του δέρματος.

Μαγγάνιο. Συχνά βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, αυτό το ιχνοστοιχείο είναι σημαντικό για πολλές διαδικασίες στο σώμα σας.

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Μία από τις βιταμίνες Β, το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την φυσιολογική ανάπτυξη των ιστών και τη λειτουργία των κυττάρων – και σημαντικό για τις εγκύους και τους ηλικιωμένους.

Κάλιο. Αυτό το μέταλλο εμπλέκεται σε πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Σε μικρότερο βαθμό, οι φράουλες παρέχουν επίσης σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες Β6, Κ και Ε.

Δείτε Επίσης

Γλυκό κουταλιού φράουλα

Υλικά

1 κιλό φράουλες διαλεγμένες, μεγάλες και με σφικτή σάρκα

1 κιλό ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

1 λοβό βανίλια

χυμό από 1 λεμόνι

Ετοιμασία

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις φράουλες, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά. Τις στρώνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε κάθε στρώση ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη. Μόλις τελειώσουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια μεμβράνη και αφήνουμε το γλυκό μας ένα βράδυ στο ψυγείο να κατεβάσει τα υγρά του.

Την επομένη προσθέτουμε το νερό και μόλις πάρει τη πρώτη βράση προσθέτουμε τη βανίλια (αφού την χαράξουμε κατά μήκος με τη μύτη ενός μαχαιριού) και βράζουμε το γλυκό μας για 8-10 λεπτά φροντίζοντας να αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια. Με μία σουρωτή κουτάλα βγάζουμε τις φράουλες και δένουμε το σιρόπι μας.

Μόλις δέσει, προσθέτουμε τις φράουλες, τον χυμό λεμονιού και μετά από ένα λεπτό σβήνουμε τη φωτιά. Αν περισσέψει να φυλάξετε, το αποθηκεύετε σε αποστειρωμένα βάζα.

Επειδή αγαπάμε και τη μαρμελάδα φράουλα σου θυμίζουμε πώς να την φτιάξεις: Πώς να φτιάξεις εύκολα την πιο απολαυστική μαρμελάδα φράουλας – Έκτορας Μποτρίνι (botrini.gr)

και σου δίνουμε ιδέα για άλλη μια υπέροχη γλυκιά φραουλένια συνταγή: Πώς να φτιάξεις εύκολα την πιο απολαυστική μαρμελάδα φράουλας – Έκτορας Μποτρίνι (botrini.gr)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top