Now Reading
Πώς να δώσουμε την προσοχή μας σε ένα παιδί όταν μας την ζητάει

Πώς να δώσουμε την προσοχή μας σε ένα παιδί όταν μας την ζητάει

Όταν δεν το αγνοούμε, ξέρει ότι είναι ορατό και μαθαίνει να επικοινωνεί τις ανάγκες και τα συναισθήματά του

Το να μας προσέχουν είναι μια πολύ βασική ανάγκη που έχουμε όλοι μας. Στην πραγματικότητα, είναι ο τρόπος μας να ζητάμε αγάπη, υποστήριξη και φροντίδα. Αρκετά συχνά οι γονείς δυσανασχετούν με συμπεριφορές των παιδιών τους και τις δικαιολογούν ή προσπαθούν να τις καταλάβουν λέγοντας «το κάνει απλώς για να τραβήξει την προσοχή». Τις περισσότερες φορές ωστόσο χρησιμοποιούν αυτή τη φράση υποτιμητικά ή με αρνητική σημασία. Χωρίς παρ’ όλα αυτά να μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν ουσιαστικά τι σημαίνει το ότι τα παιδιά προσπαθούν να αναζητήσουν την προσοχή.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε όταν το παιδί σας αναζητά προσοχή; Κατ’ αρχάς, πρέπει να το προσέξετε. Το να αγνοήσετε ένα παιδί που επιδιώκει την προσοχή σας είναι σαν να βάζετε τραυμαπλάστ σε πληγή που ακόμα αιμορραγεί. Όταν μάλιστα το παιδί ζητάει την προσοχή σας όταν κάνει κάτι που πραγματικά θεωρεί την προσοχή σας απαραίτητη, τότε η αδιαφορία σας μπορεί άθελά σας να το ενθαρρύνει σε αρνητικές συμπεριφορές.
Δοκιμάστε να του προσφέρετε μια αγκαλιά, όταν παρακολουθείτε το παιδί σας να επιδεικνύει μια νέα δεξιότητα ή απλώς ακούγοντας ό,τι σας δείχνει με φροντίδα.
Εξίσου σημαντικό είναι να καταλάβετε ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν πάντα τι είναι αυτό που χρειάζονται ή γιατί μπορεί να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Άλλωστε, ούτε ως ενήλικες δεν γνωρίζουμε πάντα ποιες είναι οι ανάγκες μας. Τα παιδιά χρειάζονται τη βοήθειά σας. Ξέρω ότι στην πράξη δεν είναι τόσο εύκολο να του την προσφέρουμε πάντα. Ειδικά όταν την ζητάνε με εκνευριστικό τρόπο. Όταν κάνουν ήχους με το στόμα ή επαναλαμβάνουν κάτι που ξέρουν ότι σας ενοχλεί είναι για να σας δείξει ότι βαριέται. Το να το αγνοήσετε είναι εύκολο. Το να του ζητήσετε να το σταματήσει επίσης. Όμως πιο αποτελεσματικό είναι να το ρωτήσετε «τι συμβαίνει».

Όταν τα παιδιά ξέρουν ότι έχουν την προσοχή και την αποδοχή μας, νιώθουν ασφάλεια να είναι ο εαυτός τους, να ζητήσουν βοήθεια ακόμα κι όταν το κάνουν με άτσαλο ή ενοχλητικό τρόπο. Αν τα αγνοήσετε όταν σας το ζητάνε, αργότερα δεν θα μπαίνουν στη διαδικασία να σας δίνουν εκείνα προσοχή όταν θα τους μιλάτε ή όταν θα προσπαθείτε να τους δείξετε τι είναι σωστό…

Η ανάγκη τους να νιώσουν ορατά, να αναγνωρίσετε μια προσπάθειά τους ή να τους εξηγήσετε πώς νιώθουν, δεν είναι λάθος – δεν είναι κάτι που πρέπει να διορθώσετε. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρείτε έναν τρόπο να επικοινωνείτε μαζί του εκείνη τη στιγμή, προσπαθώντας να βρείτε τη χρυσή τομή ανάμεσα στο «έχεις την προσοχή μου αλλά δεν σε αφήνω να κάνεις πάντα αυτό που θες».

Πώς να αντιδράσετε στην προσπάθεια του παιδιού να τραβήξει την προσοχή σας;

Δείξτε ενσυναίσθηση.
Εκφράστε του την κατανόηση και την αποδοχή σας γι’ αυτό που του συμβαίνει ή που αισθάνεται.

Εξηγήστε του με λέξεις τι συμβαίνει/τι νιώθει.
Πολλές φορές το παιδί δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει γιατί κάνει κάτι ή γιατί φέρετε με έναν περίεργο τρόπο. Μιλήστε μαζί του και προσπαθήστε να το βοηθήσετε να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του.

Δείτε Επίσης

Βοηθήστε το παιδί σας να βρει έναν πιο παραγωγικό ή αποτελεσματικό τρόπο για να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες.
Δώστε του εναλλακτικές, δείξτε του τρόπους να αντιμετωπίζει την ενδεχόμενη ανία ή δείτε τι είναι αυτό που του δημιουργεί ενόχληση και ψάξτε μαζί τρόπους για να μάθει να το διαχειρίζεται.

Κι αν απλώς ζητάει την προσοχή σας για να σας δείξει κάτι που είναι σημαντικό για εκείνο, δώστε του την προσοχή σας – ακούστε το, θαυμάστε το, αναγνωρίστε την προσπάθειά του, σχολιάστε τη, δείξτε ότι σας ενδιαφέρει αυτό που σας δείχνει, συμμεριστείτε τη χαρά ή τον ενθουσιασμό του, βοηθήστε το να το κάνει καλύτερα. Δείξτε του ότι είστε εκεί, δεν είναι κακό να ξέρει ότι είστε κοντά του όταν σας χρειάζεται, αντιθέτως του είναι σημαντικό για να αναπτυχθεί ομαλά και να γίνει ένας δυνατός και ολοκληρωμένος χαρακτήρας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top