Now Reading
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αυξήσουν την ευφυΐα τους

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αυξήσουν την ευφυΐα τους

Όσο κι αν υπάρχουν γενετικοί και κοινωνικοί παράγοντες, μπορούν και οι γονείς να βοηθήσουν

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά τους είναι αρκετά έξυπνα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το IQ των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής και του περιβάλλοντος τους. Μια πρόσφατη ανάλυση εντόπισε ορισμένα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του IQ των παιδιών. Η ανάλυση ήταν εκτενής και περιλάμβανε μόνο υψηλής ποιότητας ερευνητικές δοκιμές τυπικά αναπτυσσόμενων παιδιών ηλικίας από προσχολική έως προ-εφηβική ηλικία. Τριάντα έξι μελέτες πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια για την ανάλυση, εκ των οποίων 18 είχαν σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα.

Οι μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση εντόπισαν πέντε δυνατές μεθόδους αύξησης του IQ των παιδιών. Αυτές οι μέθοδοι ήταν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, συμπληρώματα σιδήρου, συμπληρώματα ιωδίου, εκμάθηση μουσικού οργάνου και η στοχευμένη εκπαίδευση. Η στοχευμένη εκπαίδευση βοηθάει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η μνήμη, ο έλεγχος ώθησης και η ευέλικτη σκέψη.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο τρεις από τις μεθόδους που στοχεύουν στο IQ έθεσαν πραγματικά το IQ των παιδιών. Αυτοί ήταν:

Συμπληρώματα πολυβιταμινών

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι πολυβιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του IQ, αλλά μόνο όταν χορηγούνται σε παιδιά με ανεπάρκεια βιταμινών. Δεν υπήρχαν οφέλη για τα παιδιά που δεν έδειξαν σημεία έλλειψης.

Συμπληρώματα ιωδίου

Το ιώδιο κατάφερε επίσης να βοηθήσει στην αύξηση του IQ, αλλά μόνο όταν δόθηκε σε παιδιά με ανεπάρκεια ιωδίου. Και πάλι, δεν υπήρχε κανένα όφελος για τα παιδιά με επαρκή επίπεδα ιωδίου.

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου

Η εκμάθηση μουσικών οργάνων έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι συνδέεται και ευνοεί την ανάπτυξη δεξιοτήτων εκτελεστικών λειτουργιών (μνήμη, έλεγχος ώθησης και ευέλικτη σκέψη). Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου βοήθησε στην εξέλιξη το IQ των παιδιών.

Τα συμπληρώματα σιδήρου και η στοχευμένη εκπαίδευση εκτελεστικών λειτουργιών  δεν έδειξαν συνεπή και αξιόπιστα αποτελέσματα στην ανάλυση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν σήμερα να θεωρηθούν ότι συμβάλλουν στην αύξηση του IQ.

Τι σημαίνει αυτό για τους γονείς;

Εάν ανησυχείτε για το IQ του παιδιού σας ή παρατηρείτε ανακολουθίες στη σχολική επίδοση του παιδιού σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το IQ συνεχίζει να αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και ότι μπορεί να μεταβληθεί λόγω διαφόρων παραγόντων.

Επίσης, το IQ δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας επιτυχίας ή προσωπικών κερδών. Οι εξετάσεις μετράνε μόνο τις γνωστικές ικανότητες ενός ατόμου και η επιτυχία είναι πολύ πιο σύνθετη διαδικασία.

Δείτε Επίσης

Εάν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να αυξήσει το IQ μέσω συμπληρωμάτων, εξετάστε τη διατροφή του παιδιού σας ως πρώτη επιλογή. Μπορεί να είναι δύσκολο τα παιδιά να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Εάν αποφασίσετε να ελέγξετε τα επίπεδα ιωδίου και βιταμινών του παιδιού σας, εξετάστε εάν αξίζει να τονιστεί το άγχος αυτών των εξετάσεων.

Το ιώδιο μπορεί να μετρηθεί με μια εξέταση ούρων, αλλά τα επίπεδα βιταμινών απαιτούν συχνά εξέταση αίματος. Πολλά παιδιά βρίσκουν τις εξετάσεις αίματος δυσάρεστες ή ακόμη και τραυματικές. Είναι για αυτό το λόγο προτιμότερο να προσφέρετε στο παιδί μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή.

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι μια φυσική επιλογή για πολλές οικογένειες που απολαμβάνουν τη μουσική. Αν η μουσική ωστόσο δεν ήταν μέρος της ζωής σας, ίσως να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μυήσετε το παιδί σας στη μουσική. Τα σχολεία προσφέρουν μουσικά προγράμματα με ειδικά μαθήματα. Σκεφτείτε να εγγράψετε το παιδί σας σε ένα σχολείο που διαθέτει ένα ισχυρό μουσικό πρόγραμμα ή, αν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, ιδιωτικά μαθήματα.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών μπορεί να δυσκολεύονται να μάθουν ένα όργανο λόγω διάφορων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους τους και της ικανότητας ανάπτυξης για τακτική άσκηση. Σκεφτείτε, ίσως, να τα εκθέσετε παίζοντας διαφορετικά είδη μουσικής στο σπίτι, ή παίζοντας με μουσικά όργανα ή παρακολουθώντας μια μουσική ομάδα από μικρή ηλικία με άλλα μικρά παιδιά ως σημείο εισαγωγής τους στον κόσμο της μουσικής.

Το παιδί σας έχει πολλές ιδιότητες των οποίων το IQ είναι μόνο ένα μέρος. Θυμηθείτε ότι μόνο το IQ δεν θα καθορίσει πόσο επιτυχημένο είναι το παιδί σας. Ιδιότητες όπως η επιμονή, η γονική υποστήριξη, η ενθάρρυνση και οι κατάλληλες για την ηλικία ευκαιρίες θα αυξήσουν επίσης το IQ και θα στηρίξουν τη μελλοντική επιτυχία.

Αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικό επίσης να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο μιας καλής γονικής μέριμνας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top