Now Reading
Πώς με μια έξυπνη αλλαγή αυτή η μαμά μείωσε αποτελεσματικά τον χρόνο τηλεόρασης του μικρού παιδιού της

Πώς με μια έξυπνη αλλαγή αυτή η μαμά μείωσε αποτελεσματικά τον χρόνο τηλεόρασης του μικρού παιδιού της

Πώς με μια έξυπνη αλλαγή αυτή η μαμά μείωσε αποτελεσματικά τον χρόνο τηλεόρασης του μικρού παιδιού της

Μια μαμά μοιράστηκε έναν απλό «διακόπτη» που ισχυρίζεται ότι βοήθησε στη βελτίωση της συμπεριφοράς του μικρού της.

Η Katy Menehem (@getpreppedmama) συνήθιζε να αφήνει το μικρό της να βλέπει τηλεόραση κάθε πρωί, αλλά παρατήρησε ότι οι τακτικές συνεδρίες οθόνης επηρέαζαν τη διάθεση του παιδιού της – έτσι δοκίμασε μια διαφορετική τακτική.

«Παίρνω 30 δευτερόλεπτα το προηγούμενο βράδυ για να βάλω τα παιχνίδια της στο τραπέζι της φτιάχνοντας μερικά ενδιαφέροντα τοπία», είπε η μαμά σε ένα βίντεο που έχει προβληθεί ήδη πάνω από 90.000 φορές.

Η Menehem είπε ότι μόλις η κόρη της έβλεπε το τραπέζι στημένο, θα καθόταν και θα άρχιζε να παίζει, ενώ η μαμά είχε την ευκαιρία να τακτοποιήσει το πρωινό του παιδιού της (και, κυρίως, το δικό της καφέ).

Τα παιχνίδια στο τραπέζι θα διαφέρουν από μέρα σε μέρα: θα υπήρχε μια κούκλα με μικρά ρούχα για να ετοιμάσει στρωμένα δίπλα της, ή μολύβια και χαρτί ζωγραφικής ή λούτρινα ζωάκια που προσποιούνται ότι τρώνε τρόφιμα σε μια σκηνή τσαγιού.

«Χρειάστηκε λίγη έως καθόλου σκέψη και φαντασία, δεν χρειάστηκε επιπλέον κόστος, οι ευκαιρίες είναι ατελείωτες και το πιο σημαντικό, το να ξεκινήσω τη μέρα χωρίς τηλεόραση έκανε τη συμπεριφορά του μικρού μου πολύ καλύτερη για την επόμενη μέρα», είπε.

Εξηγώντας πώς άλλαξε συγκεκριμένα η συμπεριφορά της κόρης της, είπε ότι το μικρό της ήταν «πιο χαρούμενο, πιο ήρεμο και καλύτερο στο να παίζει χρησιμοποιώντας τη φαντασία της» από ό,τι όταν ξεκινούσε τη μέρα της παρακολουθώντας τηλεόραση.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα χρόνου οθόνης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά ενός παιδιού – σε μια μελέτη του 2019, περισσότερες από δύο ώρες ημερήσιου χρόνου οθόνης συνδέθηκαν με προβλήματα συμπεριφοράς και προσοχής.

Η τέχνη του να στήνεις ένα «playscape»

Η ιδέα της δημιουργίας «σκηνικών παιχνιδιών» δεν είναι νέα – αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν πρόκειται να ενθαρρύνουμε τα μικρά παιδιά να σκέφτονται δημιουργικά και να παίζουν ανεξάρτητα.

Γνωστή και ως «πρόσκληση για παιχνίδι», η ιδέα είναι να δημιουργήσετε μια συνεδρία παιχνιδιού για ένα παιδί και στη συνέχεια να το προσκαλέσετε να δοκιμάσει έναν νέο τρόπο παιχνιδιού. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε παιχνίδια, αλλά και είδη σπιτιού (όπως σκεύη) ή φυσικά αντικείμενα (σκεφτείτε κουκουνάρια, μπαστούνια, κοχύλια κ.λπ.).

Δείτε Επίσης

Σύμφωνα με ειδικούς της πρώιμης μάθησης στο Grace Village, υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία για τη δημιουργία μιας «πρόσκλησης για παιχνίδι».

Πρώτον, χρησιμοποιήστε δραστηριότητες ανοιχτού τύπου – άρα βασικά, παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Στη συνέχεια, εξετάστε τη διάταξη. Πρέπει να είναι αυτονόητο και όχι πολύ απασχολημένο. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα τραπέζι ή ίσως δίσκους.

Και τέλος, θα πρέπει να απαιτεί ελάχιστη –αν καθόλου– κατεύθυνση από εσάς. Το παιδί πρέπει να είναι ελεύθερο να εξερευνήσει, καθώς «στα παιδιά δίνεται η ευκαιρία να κάνουν τις δικές τους επιλογές, κι έτσι μαθαίνουν ανεξαρτησία μέσω μιας δια βίου μάθησης». Εν ολίγοις: σας δίνει περισσότερο χρόνο για να συνεχίσετε με ό,τι χρειάζεστε για να κάνετε.

Φυσικά, μερικές φορές χρειάζεται απλώς να ενεργοποιήσουμε αυτήν την τηλεόραση για να μαγειρευτεί το δείπνο – δεν υπάρχει κρίση εδώ, ήμασταν όλοι εκεί. Και θα υπάρχουν μερικά παιδιά που μπορεί να απασχοληθούν μόνο για λίγα λεπτά με το παιχνίδι τους, ενώ άλλα (ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα νήπια) μπορεί να ενδιαφέρονται για πολύ περισσότερο.

Αλλά αν παλεύετε για ιδέες για να κρατήσετε το μικρό σας απασχολημένο, μια πρόσκληση για παιχνίδι θα μπορούσε να είναι η τέλεια λύση – και θα μπορούσε να σας κερδίσει ακόμη και 10 λεπτά ηρεμίας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top