Πώς θα πείσετε ένα άρρωστο παιδί να βάλει μια μπουκιά στο στόμα του
Χωρίς να το πιέσετε αλλά και δίχως να το αφήσετε να εξασθενήσει περισσότερο.
Μίας ίωσης, μύρια κακά έπονται: Δεν είναι μόνο το συνάχι και ο βήχας και η δυσκολία στον ύπνο και η κακή διάθεση και ο πυρετός, αλλά και το γεγονός ότι κάθε γεύμα μετατρέπεται σε μια πραγματική δοκιμασία για παιδιά και γονείς. Ένα άρρωστο παιδί μπορεί να αρνείται να ανοίξει το στόμα του, ακόμα και αν του έχετε μαγειρέψει το αγαπημένο του φαγητό.
«Όταν ένα παιδί αρρωσταίνει, συνήθως γίνεται πολύ επιλεκτικό σχετικά με το τι θα φάει και πότε», επιβεβαιώνει και η Αμερικανίδα παιδίατρος Dr. Jarret Patton. «Και η προσπάθεια ενός γονιού να το πιέσει να φάει κάτι προκαλεί επιπλέον στρες».
Πράγματι, τα άρρωστα παιδιά κάθε ηλικίας (όπως και οι ενήλικες, άλλωστε!) συχνά χάνουν την όρεξή τους. Η ειρωνεία είναι ότι με αυτό τον τρόπο στερούν τον εαυτό τους από ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που θα τα βοηθούσαν να αναρρώσουν πιο γρήγορα. Μάλιστα, η ασιτία και η αφυδάτωση μετά από πολλές μέρες ασθένειας είναι δύο από τους πιο συνηθισμένους λόγους που ένα παιδί καταλήγει να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.
Ωστόσο, η πιο άμεση ανάγκη όταν το παιδί μας είναι άρρωστο (ακόμα και αν δεν έχει πυρετό, μόνο βήχα και συνάχι) είναι να φροντίζουμε να αναπληρώνει τα υγρά που χάνει π.χ. μαζί με τη βλέννα. «Είτε εμπύρετο είτε όχι, πρέπει να πίνει άφθονα υγρά. Η αφυδάτωση έρχεται πιο γρήγορα όταν ένα παιδί είναι άρρωστο», εξηγεί η Patton, προσθέτοντας: «Αν ένα παιδί είναι καλά ενυδατωμένο, δεν ανησυχούμε ακόμα και αν τρώει ελάχιστα».
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα δώσουμε νερό σε ένα άρρωστο μωρό – παίρνει αρκετά υγρά μέσα από το θηλασμό ή το γάλα εμπορίου. Αλλά αν ένα άρρωστο νήπιο ή μεγαλύτερο παιδί δεν τρώει, δεν έχει έρθει και το τέλος του κόσμου. Σε πολλές ασθένειες η ανορεξία διαρκεί για λίγες μόλις μέρες και μετά επανέρχεται… δριμύτερη. Αν βέβαια τη βλέπουμε να παρατείνεται, τότε πρέπει να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο.
«Το παιδί αναπληρώνει σε φαγητό μόλις αρχίζει να παρουσιάζει βελτίωση», εξηγεί η Patton. «Επομένως, δώστε του να φάει, αλλά μην το πιέζετε».
Στη φάση της ανάρρωσης η παιδίατρος μας διαβεβαιώνει ότι μπορούμε να του δώσουμε ακόμα και κάτι που δεν θεωρείται απόλυτα υγιεινό. Σύμφωνοι, οι υγιεινές τροφές προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία που βοηθούν έναν οργανισμό να ενισχύσει τις άμυνές του, αλλά μια ίωση δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μυήσουμε το παιδί μας στις αρχές της υγιεινής διατροφής. Αυτό είναι δύσκολο ακόμα και σε περιόδους υγείας, πόσο μάλλον όταν είναι άρρωστο, που η όρεξή του ούτως ή άλλως μειώνεται.
«Στις περισσότερες ασθένειες δεν πειράζει να δώσουμε στο παιδί ό,τι επιθυμεί, τουλάχιστον για το σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα που διαρκούν τα συμπτώματα», υποστηρίζει η Patton, συμπληρώνοντας: «Ωστόσο, σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας βοηθάει το να δώσουμε έμφαση σε φαγητά εύπεπτα όπως τα κρακεράκια και τα μακαρόνια. Αποφεύγοντας τη ζάχαρη και τα λιπαρά φαγητά».
Αν ένα παιδί δεν έχει καθόλου όρεξη για φαγητό, απλά δεν θα φάει. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποτυγχάνουμε ως γονείς ή ότι το παιδί μας έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις. Το καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε τότε είναι να το αφήσουμε να ξεκουράζεται αρκετά, να του εξασφαλίσουμε πολλά υγρά που θα το κρατήσουν ενυδατωμένο, και να κάνουμε υπομονή για μερικές μέρες.