Now Reading
Η συγγραφέας, ειδικός και μητέρα 3 παιδιών, Lydia Fenet, μοιράζεται τις 3 κορυφαίες συμβουλές της για να μεγαλώνεις παιδιά με αυτοπεποίθηση.

Η συγγραφέας, ειδικός και μητέρα 3 παιδιών, Lydia Fenet, μοιράζεται τις 3 κορυφαίες συμβουλές της για να μεγαλώνεις παιδιά με αυτοπεποίθηση.

Οι μητέρες με αυτοπεποίθηση μεγαλώνουν παιδιά με αυτοπεποίθηση

Η συγγραφέας και ειδικός Lydia Fenet  σε ένα εξομολογητικό της κείμενο στο motherly μιλάει για την ένοια της αυτοπεποίθησης και πώς μπορούμε να την εμφυσήσουμε και καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας:

«Πώς απόκτησα τόση αυτοπεποίηθηση;» Αυτή είναι η ερώτηση που μου έκαναν συνεχώς οι γυναίκες μετά την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου: The Most Powerful Woman in the Room is You (Η πιο δυναμική γυναίκα στο δωμάτιο είσαι εσύ). Στην πραγματικότητα, με ενέπνευσε να γράψω ένα δεύτερο βιβλίο αφιερωμένο ειδικά στο να εμπνεύσει τους αναγνώστες να διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη σας.

Η αυτοπεποίθηση είναι μια εσωτερική δουλειά. Όταν αρχίζεις να ψάχνεις εξωτερικά κάποιον να σου δώσει ένα χρυσό αστέρι, έχεις δώσει τη δύναμή σου σε κάποιον άλλο. Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι όταν δεν έχετε τον έλεγχο της αφήγησης της δικής σας ιστορίας;

Ως μητέρα τριών παιδιών ηλικίας 7, 9 και 11 ετών, αναζητώ συνεχώς ευκαιρίες για να ενδυναμώσω τα παιδιά μου να χτίσουν αυτοπεποίθηση. Δεν είναι πάντα εύκολο να σταθείς δίπλα του όταν κάτι δεν πάει καλά για το παιδί σου. Το ένστικτό μας είναι να επέμβουμε και να το κάνουμε καλύτερο, να απωθήσουμε οτιδήποτε κακό θα μπορούσε ενδεχομένως να τους συμβεί. Ωστόσο, όσο περισσότερο ενδυναμώνουμε τα παιδιά μας να εξασκήσουν την ικανότητά τους να ξεπερνούν μόνα τους δύσκολες καταστάσεις, τόσο πιο δυνατά και πιο σίγουρα για τον εαυτό τους θα γίνουν καθώς μεγαλώνουν.

Μην με παρεξηγείτε: Είναι σημαντικό τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι είστε πάντα εκεί για να τα υποστηρίξετε, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ωθήσετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν πράγματα που φαίνονται τρομακτικά, είτε κοινωνικά είτε σωματικά, προκειμένου να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε όλη τους τη ζωή. Ως γονιός, όσο περισσότερο καλλιεργούμε την ανθεκτικότητα και την ανεξαρτησία, τόσο περισσότερο τα παιδιά μας θα αισθάνονται ενδυναμωμένα να δημιουργήσουν μια πορεία ζωής που θα τα εκπληρώσει.

3 συμβουλές από έναν ειδικό στην αυτοπεποίθηση για την ανατροφή παιδιών με αυτοπεποίθηση

Γίνετε παράδειγμα θετικής συμπεριφοράς

Ως μαμά, σκέφτομαι πολύ πώς να είμαι πρότυπο θετικής συμπεριφοράς για τα παιδιά μου. Με το να στέλνουμε το μήνυμα και να το εφαρμόζουμε στη ζωή μας, τα παιδιά μας μαθαίνουν πώς να το κάνουν μόνα τους.

Έμαθα αυτό το μάθημα στις αρχές των 20 μου όταν διηγήθηκα μια ιστορία στο αφεντικό μου για κάποιο δράμα που συνέβαινε στην προσωπική μου ζωή. Κατά τη γνώμη μου, είχα ξεκάθαρα δίκιο και τα τέσσερα άτομα για τα οποία μιλούσα όχι. Το αφεντικό μου με άκουσε πριν πει: «Ξέρεις, Λυδία, μου αρέσει να σκέφτομαι ότι αν έχεις ένα καβγά κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι 50/50. Αν έχεις δύο, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξεις στον καθρέφτη». Ωχ. Είχε δίκιο. Σύμφωνα με τα λόγια της Taylor Swift, εγώ είμαι το πρόβλημα, είμαι εγώ.

Σκέφτομαι αυτό το ανέκδοτο συνεχώς καθώς σχετίζεται με τον τρόπο που αλληλεπιδρώ με άλλους ανθρώπους, ειδικά με τα παιδιά μου. Μπορούμε να επιλέξουμε να αναστρέψουμε οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει και να βρούμε το καλό – ή μπορούμε να επιλέξουμε να βρούμε το κακό.

Τις μέρες που φαίνεται ότι όλα πάνε στραβά –είμαι ευερέθιστη με τα παιδιά, με ενοχλούν μικροπράγματα που συμβαίνουν στις συζητήσεις– μάλλον βάζω το χέρι μου στο να στραβώσουν περισσότερο τα πράγματα. Αντίθετα, αν ένα από τα παιδιά μου μαλώνει με τα αδέρφια του, θέτω την ίδια ερώτηση. Ποιος είναι το πρόβλημα εδώ; Συνήθως αυτός που ξεκινά τον καβγά.

Δείτε Επίσης

Μην τα παρατάτε ποτέ

Πριν από μερικούς μήνες, ο γιος μου γύρισε σπίτι από το τουρνουά σκουός του και φαινόταν λίγο κακόκεφος. «Πώς πήγε;» ρώτησα μόλις μπήκε σπίτι. Ήξερα την απάντηση κοιτάζοντας το απογοητευμένο πρόσωπό του.

Του ζήτησα να καθίσει στον καναπέ μαζί μου καθώς του διάβαζα το κεφάλαιο από το βιβλίο μου με τίτλο «Μην τα παρατάς ποτέ». Υπάρχει μια ιστορία όπου διηγούμαι τέσσερα χρόνια στο γυμνάσιο όταν έπαιζα σε τρεις αθλητικές ομάδες που δεν κέρδισαν ποτέ ένα παιχνίδι. Βόλεϊ, μπάσκετ, στίβος. Μας τσάκιζαν τα μεγαλύτερα σχολεία κάθε φορά. Για τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει happy end σε αυτή την ιστορία. Χάσαμε. Ως παιδί αυτό το ένιωθα ως συντριβή. Ως ενήλικας, συνειδητοποίησα ότι μου έμαθε τη σημασία του να μπαίνω κάπου με όλη μου την ψυχή και να προσπαθώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Καθώς διάβαζα το κεφάλαιο στον γιο μου, και οι δύο κόρες μου ήρθαν να ακούσουν επίσης. Καθώς τελείωσα το κεφάλαιο, επικράτησε σιωπή προτού ο γιος μου πει, «Ώστε ήσουν απλώς ένας μεγάλος χαμένος». Γέλασα δυνατά. Ήμουν, στην πραγματικότητα, ένας μεγάλος χαμένος, αλλά αυτό με έκανε επίσης μεγάλο νικητή. Έμαθα να χάνω με χάρη και, το πιο σημαντικό, πώς να προσπαθώ ανεξάρτητα από τα εμπόδια κάθε φορά. Είναι εντάξει να χάσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι προσπάθησες και ότι δεν εγκαταλείπεις ποτέ τον εαυτό σου.

Διεκδικήστε τη δική σας εμπιστοσύνη

Μην κάνετε κανένα λάθος. Η αυτοπεποίθηση μαθαίνεται, δεν γεννιέται. Ένα ενδιαφέρον πράγμα που έχω παρατηρήσει όταν υπογράφω βιβλία είναι πόσες μαμάδες περνούν για να πάρουν το The Most Powerful Woman in the Room is You για τις κόρες τους. Όταν προτείνω να το διαβάσουν πρώτα, θα ακούσω πράγματα όπως, «Ω, είμαι χαμένη υπόθεση». Ενδιαφέρον, σωστά; Θέλετε τα παιδιά σας να έχουν κάτι που δεν έχετε διεκδικήσει μόνοι σας.

Τα παιδιά μας παρακολουθούν κάθε μας κίνηση. Παρακολουθούν πώς συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας, πώς εκτιμούμε τον εαυτό μας και πώς μιλάμε για τον εαυτό μας… και κάνουν το ίδιο.

Μην κρύβετε τις αποτυχίες στη ζωή σας. Δείξτε τους ότι δεν φοβάστε να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Ένα παιδί με γονείς με αυτοπεποίθηση θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top