Now Reading
Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω για να μείνω έγκυος μετά από καισαρική;

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω για να μείνω έγκυος μετά από καισαρική;

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε 18 έως 24 μήνες για να συλλάβετε μετά από καισαρική τομή. Μάθετε γιατί και μάθετε τους κινδύνους της εγκυμοσύνης μετά την καισαρική τομή.

Εάν γεννήσετε με καισαρική τομή, μπορεί να βρεθείτε με ερωτήσεις σχετικά με τις μελλοντικές σας εγκυμοσύνες και τοκετούς. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου το 32% όλων των γεννήσεων στις ΗΠΑ ολοκληρώνονται με καισαρική τομή.

Αν και η καισαρική τομή δεν εγγυάται απαραίτητα συγκεκριμένες εμπειρίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε επόμενες εγκυμοσύνες, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν γεννάτε μέσω αυτής της διαδικασίας.

Πότε μπορώ να μείνω έγκυος μετά από καισαρική;

Ενώ πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τις μαμάδες να περιμένουν 18 έως 24 μήνες πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν ξανά, αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε γεννήσει με καισαρική τομή. Αυτό το τάιμ άουτ δίνει στο σώμα σας την ευκαιρία να επουλωθεί και να αναρρώσει από τη χειρουργική επέμβαση.

«Κατά την εξέταση του πότε είναι ασφαλές να συλλάβουμε ξανά, εξετάζουμε το διάστημα μεταξύ της εγκυμοσύνης (IPI),» λέει η Pamela Promecene, MD, καθηγήτρια και μαιευτήρας στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth/UT Physicians στο Χιούστον. «Ο IPI είναι ο χρόνος από τη γέννηση έως την έναρξη της επόμενης εγκυμοσύνης. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ένας σύντομος IPI, λιγότερος από 18 μήνες, ενέχει υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών εγκυμοσύνης σε επόμενες εγκυμοσύνες».

Ωστόσο, μερικές γυναίκες μπορούν όντως να συλλάβουν νωρίτερα. Εάν ελπίζετε να επεκτείνετε την οικογένειά σας και έχετε πρόσφατα καισαρική τομή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο ή τον μαιευτήρα σας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι να μείνετε έγκυος μετά από καισαρική;

Η έρευνα δείχνει ότι η εγκυμοσύνη σε λιγότερο από έξι μήνες μετά από καισαρική τομή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως ρήξη μήτρας ή έξαρση των χειρουργικών ουλών σας, μαζί με κινδύνους για το μωρό σας όπως χαμηλό βάρος γέννησης ή πρόωρο τοκετό.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε μια κολπική γέννα την επόμενη φορά (γνωστή και ως VBAC), έχετε ακόμη περισσότερους λόγους να σκεφτείτε να σταματήσετε να μείνετε έγκυος. Μελέτες έχουν βρει ότι το ποσοστό ρήξης της μήτρας είναι υψηλότερο κατά τη διάρκεια των VBAC όταν μεσολάβησαν λιγότερο από δύο χρόνια μεταξύ των τοκετών.

Παρ’ όλα αυτά, πολλές μαμάδες που μένουν έγκυοι ξανά γρήγορα έχουν απολύτως υγιείς εγκυμοσύνες και μωρά. Η επιλογή εξαρτάται τελικά από εσάς και τη συμβουλή ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.

Δείτε Επίσης

Ανησυχώ για τη γονιμότητά μου. Πρέπει να περιμένω για να συλλάβω μετά από καισαρική;

Εάν είστε άνω των 35 ετών, μπορεί να μην θέλετε να περιμένετε άλλον ένα χρόνο για να αποκτήσετε ακόμα ένα μωρό, καθώς τα προβλήματα γονιμότητας τείνουν να αυξάνονται με την ηλικία. Εάν είχατε μια υγιή εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι αρκετά ασφαλές για εσάς να αρχίσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε ξανά νωρίτερα.

Τι πρέπει να ρωτήσω τον γυναικολόγο μου;

Κάνατε καισαρική τομή. Περιμένατε αρκετούς μήνες —ή χρόνια— και τώρα είστε έτοιμη να συλλάβετε. Ελπίζεις να διευρύνεις την οικογένειά σου. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε και να πείτε; Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας;

Είναι σημαντικό να μιλήσετε για όλες τις επιλογές σας—και τους κινδύνους που τις συνοδεύουν. Υπάρχει δυνατότητα φυσιολογικού τοκετού; Θα υπάρξουν επιπλέον προβολές και υπέρηχοι για την επόμενη εγκυμοσύνη σας; Κάθε γυναικολόγος ή μαιευτήρας είναι διαφορετικός και τα επίπεδα άνεσης ποικίλλουν. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε πόσο καιρό σας προτείνουν να περιμένετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα μπορεί να σας δώσει τις πιο ακριβείς πληροφορίες με βάση την ηλικία, την υγεία σας και άλλους παράγοντες κινδύνου.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top