Now Reading
Ποια τρόφιμα τονώνουν τις αμυντικές ικανότητες του οργανισμού σου

Ποια τρόφιμα τονώνουν τις αμυντικές ικανότητες του οργανισμού σου

Πώς η υγιεινή διατροφή θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Η εποχή των ιώσεων είναι πάλι εδώ και η λήψη καθημερινών προφυλάξεων, όπως το πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική απομόνωση, η άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
Παράλληλα, διατηρώντας μια υγιεινή διατροφή για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα μπορεί επίσης να σου δώσει ένα πλεονέκτημα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να ενισχύσει την ικανότητα του σώματός σου να καταπολεμήσει άλλους επικίνδυνους ιούς.
Δείτε τις top επιλογές
Κόκκινες πιπεριές
Οι κόκκινες πιπεριές κυριαρχούν όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές περιέχει περίπου το 211% της ημερήσιας σας αξίας βιταμίνης C. Αυτό είναι περίπου δύο φορές περισσότερο από ένα πορτοκάλι(106%). Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, επειδή το σώμα δεν την παράγει φυσικά, υποστηρίζουν οι γιατροί. Προτείνεται να τις τρώτε ωμές στη σαλάτα.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C. Μόλις μισό φλιτζάνι περιέχει το 43% της ημερήσιας αξίας βιταμίνης C. Το μπρόκολο είναι γεμάτο με φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών.

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό από αμινοξέα που βοηθούν στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών του σώματος. Συμμετέχει επίσης στη σύνθεση και διατήρηση ενζύμων για τη σωστή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού. Τα ρεβίθια είναι επίσης εφοδιασμένα με ψευδάργυρο, το οποίο βοηθά τον έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζει τις ανοσολογικές αντιδράσεις.

Φράουλες

Μισό φλιτζάνι φράουλες προσφέρουν το 50% των αναγκών της βιταμίνης C για την ημέρα. Η βιταμίνη C είναι μεγάλη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος επειδή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες που συχνά εκτίθενται στο περιβάλλον.

Σκόρδο

Όχι μόνο το σκόρδο είναι γεμάτο γεύση, αλλά είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Οι δυνατότητες ενίσχυσης της ανοσίας που διαθέτει το σκόρδο προέρχονται από τη μεγάλη συγκέντρωση ενώσεων που περιέχουν θείο, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ορισμένων λοιμώξεων. Το σκόρδο έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί το κοινό κρυολόγημα. Μπορείτε να το προσθέσετε οπουδήποτε – από σάλτσα ζυμαρικών και σάλτσες σαλάτας μέχρι σούπες. Προτείνεται να καταναλώνετε δύο έως τρεις σκελίδες την ημέρα.

Μανιτάρια

Ενώ η έκθεση στον ήλιο είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D, μπορεί επίσης να παρέχεται από κάποια τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των μανιταριών. Μια επισκόπηση 2018 των μανιταριών ως πηγή βιταμίνης D διαπίστωσε ότι η «βιταμίνη του ήλιου» μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απορρόφησης του ασβεστίου, η οποία είναι καλή για την υγεία των οστών και μπορεί επίσης να προστατεύσει από κάποιους καρκίνους και αναπνευστικές παθήσεις.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και γεμάτο αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των ανοσοποιητικών μας κυττάρων από περιβαλλοντικές βλάβες. Επιπλέον, έχει βήτα καροτίνη, η οποία είναι η κύρια πηγή διατροφής της βιταμίνης Α – ένα ουσιαστικό συστατικό της σωστής ανοσολογικής λειτουργίας. Όπως το μπρόκολο, είναι καλύτερο να το καταναλώσετε ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια μεγάλη πηγή προβιοτικών, τα οποία είναι καλά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου και ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης -κι άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Αν είσαι σε δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα μπορείς να επωφεληθείς από τις επιλογές γιαουρτιού από γάλα αμυγδάλου.

Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μικρή αλλά ισχυρή, μόνο μία χούφτα ξηρών ηλιόσπορων μπορεί να σας δώσει 49% της ημερήσιας αξίας βιταμίνης Ε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top