Now Reading
Η προστατευτική ανατροφή των παιδιών μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να αποφύγουν προβλήματα υγείας ως ενήλικες

Η προστατευτική ανατροφή των παιδιών μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να αποφύγουν προβλήματα υγείας ως ενήλικες

Οι ολοένα και πιο στρεσογόνες συνθήκες ζωής μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ενήλικη ζωή, αλλά οι γονείς που είναι κοντά στα παιδιά τα βοηθούν στο να αντιμετωπίσουν αυτές τις επιπτώσεις

Το να είσαι προστατευτικός γονέας θα μπορούσε να προετοιμάσει τα παιδιά σου για μια πιο υγιεινή ζωή ως ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το να μεγαλώνεις παιδιά σε περιόδους όπου οι κρίσεις και τα τραγικά γεγονότα συμβαίνουν συχνά παράλληλα με τα καιρικά φαινόμενα να γίνονται όλο και πιο ακραία μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικό και σωματικό πόνο και άλλους περιορισμούς υγείας στην ενήλικη ζωή.

Αλλά η συμμετοχή στη ζωή του παιδιού σας, όπως το να γνωρίζετε τους φίλους του ή το πού και με ποιους κάνουν παρέα μετά το σχολείο, μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση αυτών των επιπτώσεων, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

«Οι πρώιμες εμπειρίες της ζωής επηρεάζουν πραγματικά τη σωματική και ψυχική ευεξία σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας», δήλωσε η Kelsey Corallo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Ακόμα κι αν δεν έχουμε πολλές απτές αναμνήσεις από πολύ νωρίς στη ζωή, ξέρουμε πώς νιώσαμε, ξέρουμε πόσο μας αγαπούσαν και πόσο μας υποστήριξαν, και αυτά τα πράγματα ενσωματώνονται μέσα μας».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο καθορισμός ορίων και η ενημέρωση των παιδιών σας ότι τα παρακολουθείτε μειώνει τους κινδύνους προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή.

«Δεν είναι απλώς ο άμεσος τύπος ανατροφής του “να ξέρεις πού είναι τα παιδιά σου” και δεν είναι η ανατροφή από κοντά σαν ελικόπτερο που κάνει τη διαφορά», δήλωσε η Katherine Ehrlich, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Η επικοινωνία της αγάπης και της επιθυμίας να είστε μέρος της ζωής του παιδιού σας, νομίζω, είναι πιθανότατα μέρος του μαγικού συστατικού της προσεκτικής ανατροφής των παιδιών που ωφελεί το παιδί».

Το άγχος στην παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ρυθμιστικού συστήματος

Η μελέτη ανέλυσε απαντήσεις από περισσότερους από 4.825 ερωτηθέντες στην Εθνική Διαχρονική Έρευνα της Νεολαίας του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ 97. (Η εθνική έρευνα παρακολούθησε χιλιάδες άτομα από την εφηβεία έως τα μέσα της δεκαετίας των 30).

Οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ της ενηλικίωσης σε λιγότερο ασφαλές περιβάλλον και των περιορισμών της σωματικής υγείας στην ενήλικη ζωή. Είναι ένα εύρημα που το βρίσκουν ανησυχητικό οι μελετητές.

«Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι οι αγχωτικές εμπειρίες –για παράδειγμα, το να αισθάνεσαι ανασφαλής, να μην παίρνεις τους βασικούς πόρους που χρειάζεσαι στη ζωή ή να εκτίθεσαι σε παραμέληση ή κακοποίηση– αυτά τα πράγματα κυριολεκτικά αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σου», εξήγησε η Corallo.

Το άγχος από αυτούς τους τύπους εμπειριών μπορεί να δυσκολέψει το σώμα να αυτορυθμιστεί, τόνισαν οι ερευνητές. Εάν αυτό το παρατεταμένο επίπεδο στρες εμφανιστεί κατά την παιδική ηλικία ή τη βρεφική ηλικία, μπορεί να προκαλέσει δια βίου προβλήματα με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού ή τη ρύθμιση των ορμονών.

«Οι νέοι και τα παιδιά τείνουν να είναι υγιείς, επομένως το γεγονός ότι βλέπουμε μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ των σωματικών περιορισμών και του περιβαλλοντικού κινδύνου της παιδικής ηλικίας είναι αρκετά απίστευτο. Δείχνει ότι αυτά τα πράγματα έχουν πραγματικά σημασία και έχουν εμφανή επίδραση στην υγεία ακόμα και στην πρώιμη ενήλικη ζωή, όταν οι χρόνιες ασθένειες συχνά δεν έχουν καν εμφανιστεί ακόμη».

Οι γονείς που δείχνουν ότι νοιάζονται για το τι κάνουν τα παιδιά τους μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία τους

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που μεγάλωσαν σε λιγότερο ασφαλή περιβάλλοντα αλλά είχαν γονείς που ασχολούνταν πολύ με τη ζωή τους δεν αντιμετώπισαν τις ίδιες καταστάσεις υγείας με τους συνομηλίκους τους χωρίς προσεκτικούς γονείς. Η προσεκτική ανατροφή των παιδιών συσχετίστηκε επίσης με λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή.

Δείτε Επίσης

Είναι πιθανό τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν τα άφηναν χωρίς επιτήρηση και παρακολουθούσαν τις ομάδες φίλων τους να προστατεύονταν καλύτερα από επιβλαβείς συμπεριφορές που θα μπορούσαν να έχουν δια βίου αποτελέσματα, όπως το κάπνισμα ή το υπερβολικό ποτό, είπαν οι ερευνητές.

«Σε πιο επικίνδυνα περιβάλλοντα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους γονείς να συμμετέχουν τόσο πολύ, για παράδειγμα αν κάνουν πολλές δουλειές. Αλλά ακόμα κι αν δεν είναι με φυσική παρουσία στο σπίτι, παρακολουθούν και φροντίζουν τα παιδιά τους να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους γνωρίζουν και νοιάζονται για το τι κάνουν ώστε να κάνουν τη μεγάλη διαφορά».

Ένα άλλο κλειδί είναι να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν ότι οι γονείς τους τα παρακολουθούν και θέτουν όρια επειδή νοιάζονται για αυτά, όχι επειδή θέλουν να ελέγχουν κάθε πτυχή της ζωής τους.

«Είναι σημαντικό θέμα το πώς βιώνουν τα παιδιά αυτή την προσεκτική ανατροφή των παιδιών και πώς την ερμηνεύουν. Δεν αισθάνονται ότι είναι γονεϊκή συμπεριφορά με ελικόπτερο. Απλώς νιώθουν ότι η μαμά ή ο μπαμπάς τους ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτούς».

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top