Now Reading
Η κατάθλιψη στους γονείς μπορεί να επηρεάσει το βάρος των παιδιών

Η κατάθλιψη στους γονείς μπορεί να επηρεάσει το βάρος των παιδιών

Ένα οικογενειακό ιστορικό διαταραχών της διάθεσης μπορεί να παίζει ρόλο στη ρύθμιση του βάρους

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο psychologytoday.com από τον ψυχίατρο και ερευνητή Christopher M. Palmer: στον περίπλοκο ιστό της ανθρώπινης βιολογίας, η σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και σωματικής ευεξίας ανέκαθεν γοήτευε ερευνητές και κλινικούς γιατρούς. Είναι μια δυναμική αλληλεπίδραση όπου η ψυχική κατάσταση κάποιου μπορεί να επηρεάσει τη σωματική υγεία και το αντίστροφο. Μια πρόσφατη μελέτη, «Αναπτυξιακή τροχιά του σωματικού βάρους σε νέους σε κίνδυνο για σοβαρές διαταραχές της διάθεσης», που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, εξετάζει τη σύνθετη σύνδεση μεταξύ γενετικής, μεταβολισμού και ψυχικής υγείας.

Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε μια ομάδα 394 ατόμων για αρκετά χρόνια, είχε στόχο να απαντήσει σε ένα θεμελιώδες ερώτημα: Πότε τα παιδιά και οι έφηβοι που διατρέχουν οικογενειακό κίνδυνο για διαταραχές της διάθεσης αρχίζουν να εμφανίζουν διαφορές στο σωματικό βάρος σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς τέτοια γενετική προδιάθεση; Τα αποτελέσματα ήταν, το λιγότερο, ενδιαφέροντα.

Ένας οικογενειακός κίνδυνος για διαταραχές της διάθεσης

Πρώτον, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε το υπόβαθρο στο οποίο διεξήχθη αυτή η μελέτη. Οι διαταραχές της διάθεσης, όπως η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και η διπολική διαταραχή, είναι γνωστό ότι επηρεάζονται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό αυτών των καταστάσεων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να τα αναπτύξουν και τα ίδια. Αυτή η μελέτη προσπάθησε να διερευνήσει εάν η γενετική ευπάθεια στις διαταραχές της διάθεσης διασταυρώνεται επίσης με τη μεταβολική υγεία, ιδιαίτερα το σωματικό βάρος.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη ανακάλυψε ένα σημαντικό μοτίβο ειδικά για το φύλο. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ηλικίας 12 ετών και άνω, που είχαν οικογενειακό ιστορικό διαταραχών της διάθεσης, εμφάνισαν ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους χωρίς τέτοια γενετική προδιάθεση. Παραδόξως, τα αγόρια δεν εμφάνισαν αυτή την απόκλιση στο σωματικό βάρος. Αυτή η διαφορά με βάση το φύλο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς υποδηλώνει μια μοναδική ευπάθεια στις γυναίκες όσον αφορά τόσο τη μεταβολική όσο και την ψυχική υγεία.

Επιπτώσεις για την ψυχική και σωματική ευεξία

Αυτή η έρευνα έχει βαθιές επιπτώσεις στην κατανόησή μας για τη σύνδεση μεταξύ μεταβολικής και ψυχικής υγείας. Εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τους κοινούς γενετικούς παράγοντες που μπορεί να αποτελούν τη βάση τόσο των διαταραχών της διάθεσης όσο και των μεταβολικών προβλημάτων. Θα μπορούσαν να υπάρχουν κοινές γενετικές οδοί που επηρεάζουν τόσο την ψυχική υγεία όσο και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους; Η κατανόηση αυτών των συνδέσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες παρεμβάσεις και θεραπείες.

Πρώιμη Παρέμβαση και Πρόληψη

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα αυτής της έρευνας είναι η σημασία της έγκαιρης παρέμβασης. Ο εντοπισμός των εφήβων με οικογενειακό ιστορικό διαταραχών της διάθεσης που κινδυνεύουν να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας και μεταβολισμού θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι. Οι στρατηγικές πρώιμης παρέμβασης που στοχεύουν και στις δύο πτυχές της υγείας μπορεί να μετριάσουν τη σοβαρότητα μελλοντικών ψυχιατρικών ασθενειών και προκλήσεων σωματικής υγείας.

Δείτε Επίσης

Ενδυνάμωση της Νεολαίας

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για ευαίσθητες και συμπονετικές συζητήσεις σχετικά με την ψυχική και σωματική υγεία με τους εφήβους. Σε έναν κόσμο όπου η εικόνα του σώματος και το βάρος αποτελούν συχνά θέματα ελέγχου και κρίσης, είναι απαραίτητο να ενδυναμώνουμε τους νέους με γνώσεις σχετικά με τους περίπλοκους δεσμούς μεταξύ του μυαλού και του σώματός τους.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σύνθετη σχέση μεταξύ γενετικής, μεταβολικής υγείας και ψυχικής ευεξίας. Αυτό ενισχύει την ιδέα ότι η ψυχική υγεία δεν είναι αποκλειστικά θέμα του νου, αλλά είναι βαθιά συνυφασμένη με τη σωματική μας υγεία. Η κατανόηση και η αντιμετώπιση αυτών των διασταυρώσεων μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για πιο αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας για διαταραχές της διάθεσης και μεταβολικά ζητήματα, βελτιώνοντας τελικά τη συνολική υγεία και ευημερία των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top