Now Reading
Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει το σκάκι στα παιδιά

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει το σκάκι στα παιδιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού εξετάζουμε τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στα παιδιά που μαθαίνουν να το παίζουν

Σας ζητήθηκε ποτέ να ασχοληθείτε με το σκάκι ως παιδί; Το συνεχίζετε ακόμα; Εάν ναι, πρέπει να γνωρίζετε ήδη τους διάφορους τρόπους με τους οποίους το σκάκι μπορεί να σας βοήθησε στην ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων ζωής.

Το σκάκι για παιδιά είναι μέρος της ενηλικίωσής τους. Αν ρωτήσετε κάποιον αν παίζει σκάκι, η κοινή του απάντηση θα είναι: «Έπαιζα στην παιδική μου ηλικία, αλλά σιγά σιγά έχασα την επαφή». Σε πολλά σχολεία, το σκάκι είναι μέρος των εξωσχολικών δεξιοτήτων για τους μαθητές και οι γονείς επιμένουν να ασχοληθούν με τα παιδιά τους με το άθλημα.

Εδώ είναι μερικά πλεονεκτήματα του παιχνιδιού που ξεχωρίζουν.

Βελτιώνει τη μνήμη και τη δύναμη συγκέντρωσης

Το σκάκι για παιδιά είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί από τον παίκτη να απομνημονεύει και να μαθαίνει κινήσεις. Η συνεχής προπόνηση και η απομνημόνευση των κινήσεων βοηθά τα παιδιά να συγκεντρωθούν καλύτερα. Η ισχύς της μνήμης τους βελτιώνεται και είναι σε θέση να μαθαίνουν πράγματα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθάει κατά του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, καθώς ο εγκέφαλός σας συνεχώς προκαλείται και εκπαιδεύεται όταν μαθαίνετε και παίζετε Σκάκι. Με την πάροδο του χρόνου, τα παιδιά γίνονται καλύτερα στην αναγνώριση των μοτίβων και στη βελτίωση της χωρικής μνήμης τους.

Και όταν τα παιδιά μαθαίνουν Σκάκι ενώ βρίσκονται στο σχολείο, υπάρχει σαφής αντίκτυπος στις σπουδές τους, καθώς η βελτιωμένη μνήμη και η συγκέντρωσή τους έρχονται να παίξουν ενώ μελετούν τα άλλα τους μαθήματα.

Καλύτερες δεξιότητες προγραμματισμού και οργάνωσης: (Προοπτική Διερεύνηση)

Για να κερδίσεις στο Σκάκι, πρέπει πάντα να σκέφτεσαι ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλό σου. Αυτό περιλαμβάνει τη σκέψη και τον σχεδιασμό για το ποια θα μπορούσε να είναι η κίνηση του αντιπάλου σας και τον προγραμματισμό των κινήσεών σας ανάλογα.

Η διαδικασία βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία του σχεδιασμού και της οργάνωσης των κινήσεων και των κομματιών τους με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο. Όσο καλύτερα σχεδιάζετε τα κομμάτια σας, τόσο καλύτερα συντονισμένα είναι, τόσο καλύτεροι είστε στο ταμπλό.

Τα παιδιά με αυτή την ικανότητα είναι καλά στο να σχεδιάζουν τον κύκλο σπουδών τους, τη μέρα τους και να οργανώνουν λίγο καλύτερα κάθε πτυχή της ζωής τους. Εξισορροπούν καλά τον κύκλο του παιχνιδιού-μελέτης και εξασφαλίζουν την ολόπλευρη ανάπτυξή τους.

Αυξημένη αυτοπεποίθηση

Το σκάκι είναι ένα σόλο παιχνίδι, όπου οι παίκτες είναι μόνοι τους. Πρέπει να λάβουν όλες τις σωστές αποφάσεις μόνοι τους και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα. Όταν χάνουν, αυτοί φταίνε. Όταν κερδίζουν, ευθύνεται το καταπληκτικό τους παιχνίδι.

Αυτό δίνει στα παιδιά μια αίσθηση ευθύνης για το αποτέλεσμα του παιχνιδιού, κάνοντάς τα να έχουν αυτοπεποίθηση σε αρχικό στάδιο. Σε νεαρή ηλικία, συνειδητοποιούν πώς μια λάθος κίνηση μπορεί να χαλάσει τις πιθανότητες που δημιούργησαν παίζοντας 100 σωστές κινήσεις. Τους κάνει προσεκτικούς και διασφαλίζει ότι κάνουν υπολογιστικά βήματα σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Νοητική και ψυχολογική βελτίωση

Μια μελέτη έχει αποδείξει ότι ενώ παίζετε σκάκι για παιδιά, και οι δύο πλευρές του εγκεφάλου είναι εξίσου ενεργές και λειτουργούσαν ταυτόχρονα. Είναι μια εξαιρετική άσκηση τόσο για το δεξί όσο και για το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα και βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους στα παιδιά. Βοηθά επίσης στην ενίσχυση πολλών άλλων εγκεφαλικών λειτουργιών που είναι πολύ χρήσιμες στην καθημερινή ζωή. Τους διδάσκει την υπομονή. Τους διδάσκει να πολεμούν το άγχος όταν χάνουν κάτι, τους διδάσκει να προετοιμάζονται νοητικά πριν από ένα κρίσιμο γεγονός, και πολλά άλλα!

Βελτιώνει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Είτε πρόκειται για μαθηματικά, είτε για παζλ ή για άλλα παιχνίδια στρατηγικής, το σκάκι βοηθά στη βελτίωση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων που είναι χρήσιμες με πολλούς τρόπους και σε πολλά μέρη. Όταν πρόκειται για αυτό, το σκάκι είναι ένας γρίφος που πρέπει να λυθεί για να κερδίσεις μια θέση. Και η σκέψη του σωστού συνδυασμού κινήσεων απαιτεί πολλή εξάσκηση και υπολογισμό όλων των πιθανοτήτων.

Όλα αυτά ακονίζουν τον εγκέφαλό σας για να λύσετε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα παρουσιαστεί και σας βοηθούν να βελτιώσετε τον εγκέφαλο ώστε να λειτουργεί πιο γρήγορα και πιο ευκρινώς.

Αυξάνει το επίπεδο IQ

Το σκάκι είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός όλων όσων βελτιώνουν το IQ σας. Λογικός συλλογισμός, ικανότητες επίλυσης παζλ, υπολογισμοί, απομνημόνευση και πολλά άλλα. Και αποδεικνύεται ξανά και ξανά ότι οι σκακιστές έχουν υψηλό επίπεδο IQ σε σύγκριση με άλλους.

Δείτε Επίσης

Μια μελέτη στη Βενεζουέλα εξέτασε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έπαιζαν σκάκι ως μέρος του τεστ τους κατέληξαν να έχουν υψηλότερο IQ από τα παιδιά που δεν έπαιζαν σκάκι. Ένας από τους κύριους συλλογισμούς που έδωσαν ήταν ότι τόσο το σκάκι όσο και το τεστ IQ είναι παρόμοια, αποκωδικοποιούν μοτίβα, στηρίζονται στη γνωστική και λογική σκέψη και αναλύουν καταστάσεις που τους παρουσιάζονται.

Γίνονται καλύτεροι αθλητές

Οι σκακιστές πρέπει να παίξουν πολλά παιχνίδια για να γίνουν καλύτεροι στο άθλημα. Και θα πρέπει να χάσουν εκατοντάδες παιχνίδια για να μπορέσουν να κερδίσουν χιλιάδες. Το να χάνουν συνεχώς παιχνίδι με το παιχνίδι και να συνειδητοποιούν τη σημασία μιας λάθος κίνησης τους διαμορφώνει σε καλύτερους αθλητές. Μπορούν να χειριστούν τις απώλειες και να τις αντιμετωπίσουν με καλύτερο τρόπο.

Ένα άλλο πράγμα που κάνει κάθε σκακιστής μετά από ένα παιχνίδι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά του, είναι το αναλυτικό του μέρος. Αναλύουν το παιχνίδι, τις κινήσεις τους, τις κινήσεις του αντιπάλου τους και βλέπουν τα λάθη που έχουν κάνει για να τους αποτυπώσουν τελειώσει στο μέλλον. Αυτό εμπνέει μια εξαιρετική ποιότητα αθλητή να κοιτάζει πίσω και να μαθαίνει από τα λάθη και να μην αποφεύγει το ίδιο στο μέλλον.

Βοηθά στη δημιουργική σκέψη

Η δημιουργική σκέψη είναι μια σημαντική πτυχή του σκακιού για παιδιά. Ένας παίκτης πρέπει να σκεφτεί έξω από το συνηθισμένο για να εκπλήξει τους αντιπάλους του και να κερδίσει παιχνίδια. Οι τακτικές, οι στρατηγικές και οι συνδυασμοί κινήσεων αποτελούν μέρος της δημιουργικής σκέψης στον πίνακα. Αυτό βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται διαφορετικά.

Ενώ παίζουν στο ταμπλό, οι παίκτες σκέφτονται συνεχώς, «Τι θα συμβεί αν το κάνω αυτό». Αυτό είναι πρωτοτυπία στα καλύτερά του, καθώς το σκάκι είναι ένα παιχνίδι με δισεκατομμύρια δυνατότητες και κάθε παιχνίδι είναι μοναδικό από μόνο του. Και για να δημιουργήσουν μια μοναδική και νικητήρια θέση, οι παίκτες πρέπει να φέρουν το δημιουργικό τους καλύτερο στο ταμπλό.

Τους απομακρύνετε από τις οθόνες

Μία από τις κύριες ανησυχίες των γονιών είναι ότι τα παιδιά τους καταναλώνουν τυχαίο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, κάτι που προκαλεί μεγάλη απόσπαση της προσοχής και μειώνει τη συγκέντρωσή τους. Το σκάκι για παιδιά τα βοηθά να ξεφύγουν από την οθόνη και να στρέψουν την εστίασή τους σε κάτι που είναι ταυτόχρονα διασκεδαστικό και ωφέλιμο.

Αλληλοεπιδρούν με τους γονείς και τους φίλους περισσότερο και είναι σε θέση να βάζουν καλύτερα προτεραιότητες.

Συνολικά, λοιπόν, το σκάκι είναι γεμάτο με πολλά οφέλη και το να παίζουν σκάκι για παιδιά είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να επιδοθούν στην ηλικία τους. Οπότε βάλτε τα σε μικρή ηλικία και εγγράψτε τα σε ποιοτική εκπαίδευση που βελτιώνει το Σκάκι για παιδιά και τα κάνει έτοιμα για τον πραγματικό κόσμο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top