Now Reading
Ποια είναι τα πιο κοινά βρεφικά δερματικά προβλήματα

Ποια είναι τα πιο κοινά βρεφικά δερματικά προβλήματα

Και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τα δερματικά προβλήματα του μωρού μπορεί να είναι ανησυχητικά. Μάθετε για τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του δέρματος, ώστε να μπορείτε να γνωρίζετε πώς να τις αντιμετωπίζετε. Τα εξανθήματα στα μωρά είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για επισκέψεις στο γιατρό – και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά όταν εμφανίζονται στο όμορφο πρόσωπο του μωρού σας. Αλλά μην ανησυχείτε, είναι συνήθως θεραπεύσιμα.
Έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα)
Τα ροδαλά μάγουλα μπορεί να είναι χαριτωμένα, αλλά είναι επίσης ένα σημάδι εκζέματος ή ατοπικής δερματίτιδας, μιας από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις στα μωρά. Τα μωρά με έκζεμα δυσκολεύονται να διατηρήσουν την υγρασία κλειδωμένη, οπότε το δέρμα γίνεται ξηρό, με τάσεις για φαγούρα και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες που προκαλούν προβλήματα. Τα πρόσωπα του μωρού είναι μια από τις πρώτες περιοχές που εμφανίζεται το έκζεμα. Αυτό συνήθως ξεκινά από την παιδική ηλικία, με 65 τοις εκατό των ασθενών να αναπτύσσουν συμπτώματα τον πρώτο χρόνο της ζωής και 90 τοις εκατό να αναπτύσσουν συμπτώματα πριν από την ηλικία των 5 ετών.

Οι συνήθεις ύποπτες αιτίες που το πυροδοτούν περιλαμβάνουν, το μαλλί, τη θερμότητα ή χημικές ουσίες σε σαπούνια, αρώματα, λοσιόν και απορρυπαντικά. Προσέξτε για ενδείξεις εποχικών αλλεργιών, άσθματος ή εκρήξεων με ορισμένες ομάδες τροφίμων.

Οι γιατροί συνήθως το αντιμετωπίζουν με αυστηρό σχήμα ενυδάτωσης (δοκιμάστε το Aveeno Baby Eczema Therapy Nighttime Balm) και μπορεί να συνταγογραφήσουν κρέμες στερεωειδών  για σοβαρές περιπτώσεις.

Νεογνική ακμή

Φαίνεται ότι μπορείτε να κατηγορήσετε τις μητρικές ορμόνες που διασχίζουν τον πλακούντα για εκείνα τα μικρά κοκκινωπά σπυράκια και φλύκταινες στο πρόσωπο του νεογέννητου σας. Συμβαίνει σε περίπου 20 τοις εκατό των μωρών. Και η θερμότητα, το κλάμα ή τα σκληρά απορρυπαντικά μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Αλλά μην ανησυχείτε – η ακμή τελικά θα εξαφανιστεί. Η νεογνική ακμή γενικά επιλύεται εντός τριών μηνών. Εν τω μεταξύ, καταπραΰνετε το δέρμα με ήπια, χωρίς σαπούνι, ουδέτερα από το pH καθαριστικά, (όπως το Babyganics Infant No-Rinse Micellar Cleanser Fragrance-Free) και χρησιμοποιήστε λοσιόν χωρίς άρωμα, χωρίς φαγητό για να ενυδατώσετε το δέρμα του μωρού (όπως το Mustela Baby Καταπραϋντική ενυδατική λοσιόν σώματος). Για επίμονες καταστάσεις, ένας παιδίατρος μπορεί να σας δώσει μια συνταγή για να βελτιώσει την κατάσταση.

Κεχρίο (milia)

Αυτές οι μικροσκοπικές, λευκές κύστες που μοιάζουν με μαργαριτάρι μπορούν να εμφανιστούν στο μέτωπο, τη μύτη, τα μάγουλα ή το πηγούνι του μωρού σας. Συχνά παρατηρούνται κατά τη γέννηση και συμβαίνουν σε έως και 40 τοις εκατό των νεογνών. Όσο δελεαστικό και αν είναι, προσπαθήστε να μην τα πειράξετε. Αυτά δεν είναι σπυράκια, και αν τα «ενοχλήσετε» θα οδηγήσει σε περιττό ερεθισμό. Αν και δεν υπάρχει γνωστή αιτία και κανένας τρόπος να τα αποφύγετε, τα περισσότερα milia είναι ιστορία που διαρκεί λίγες μόνο εβδομάδες.

Ερεθιστική δερματίτιδα

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό το εξάνθημα εμφανίζεται όταν το δέρμα του μωρού σας παρουσιάζει φλεγμονή από ερεθισμό. Κόκκινα μπαλώματα και ροζ σημάδια, κυρίως γύρω από το στόμα, το καθιστούν εύκολο να αναγνωριστεί. Οι συνηθισμένοι ένοχοι στα μωρά περιλαμβάνουν ακαθαρσίες μετά το φαγητό. Μην το συγχέετε με έκζεμα – η ερεθιστική δερματίτιδα δεν δημιουργεί φαγούρα.

Τα μάγουλα, το πηγούνι και ο λαιμός των νεογέννητων είναι ευαίσθητα, ειδικά όταν είναι μεγαλύτερα και έχουν αρχίσει να τρώνε στερεά τρόφιμα. Προτείνεται η εφαρμογή προστατευτικού φραγμού όπως η βαζελίνη (Vaseline Petroleum Jelly Baby) στο δέρμα πριν από το γεύμα για να μειωθεί η ερυθρότητα.

Δείτε Επίσης

Νινίδα (Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα)

Πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο δερματίτιδας της βρεφικής ηλικίας. Εκδηλώνεται με τη μορφή μεγάλων, λιπαρών, υπόλευκων/κίτρινων ή καφέ πλακών, που θυμίζουν ξηροδερμία ή πιτυρίδα, και εντοπίζονται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής χωρίς κνησμό. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί ήπια απολέπιση ανάμεσα στα φρύδια, γύρω από τη μύτη και τα αυτιά και στις μασχάλες, στην εσωτερική επιφάνεια των χεριών και στην περιοχή της πάνας. Διαρκεί συνήθως κάποιους μήνες, αλλά τείνει να υποχωρεί πλήρως από μόνη της (μεταξύ 6-8 μηνών).

Δεν είναι αλλεργία, ούτε και οφείλεται σε ελλιπή υγιεινή. Προκαλείται κυρίως από την υπερέκκριση σμήγματος, λόγω της έντονης δραστηριότητας των σμηγματογόνων αδένων. Δεν αποτελεί πρόβλημα για το μωρό και αντιμετωπίζεται εύκολα. Συνήθως η επάλειψη με μαλακτικό ενυδατικό λάδι ή κρέμα είναι αποτελεσματική. Επιπλέον, δεν προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τις φολίδες με τα νύχια ή χτενάκια.

Impetigo – μολυσματικό κηρίο

Το Impetigo είναι μια πολύ μεταδοτική λοίμωξη που συμβαίνει όταν τα βακτήρια σταφυλόκοκκων ή στρεπτόκοκκων εισέρχονται στο δέρμα μέσω επιθεμάτων, κοψίματος ή γρατζουνιών ή ακόμη και όταν το μωρό σας ξύσει το πρόσωπό του με τα μικρά νύχια του. Φουσκάλες γεμάτες με πύον και κηλίδες χρώματος καφέ, ειδικά γύρω από τη μύτη και το στόμα, είναι σημάδια αυτής της λοίμωξης. Ο γιατρός σας θα θεραπεύσει το impetigo με ένα τοπικό ή από του στόματος αντιβιοτικό. Μετά από 24 ώρες θεραπείας, το παιδί σας δεν θα μεταδίδει πλέον τη λοίμωξη.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top