Now Reading
Παζλ: για το καλοκαίρι κι όχι μόνο, μια δραστηριότητα-παιχνίδι με πολλά σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών

Παζλ: για το καλοκαίρι κι όχι μόνο, μια δραστηριότητα-παιχνίδι με πολλά σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών

Ενώνοντας τα κομμάτια, φτιάχνεις έναν ολόκληρο κόσμο

Λίγα είναι τα παιχνίδια που μπορούν να απασχολήσουν για ώρα ένα παιδί και που να του προσφέρουν τόσα πλεονεκτήματα ως προς τη βελτίωση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του. Τα παζλ δίνουν μια ευκαιρία για τα μικρά παιδιά να επικεντρωθούν σε μια δραστηριότητα που έχει αρχή και τέλος, και το να συμπληρώσουν την πλήρη εικόνα είναι μια νίκη που τους προσφέρει πολλά οφέλη.

Οι άνθρωποι γνωρίζουν από καιρό ότι τα παζλ παρουσιάζουν πολλά οφέλη για τα παιδιά καθώς αναπτύσσονται. Τα παιδιά ξεκινούν συνήθως με απλούς γρίφους που είναι το περίγραμμα απλών σχημάτων που ταιριάζουν στις αντίστοιχες περικοπές. Από εκεί προχωράνε σε πιο περίπλοκα σχήματα που χρειάζεται επιμονή, παρατηρητικότητα και προσοχή.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλα τα οφέλη που προσφέρουν:

Φυσικές δεξιότητες

Συντονισμός χεριών-ματιών: το παιδί σας θα αναπτύξει μια έντονη σχέση μεταξύ του τι βλέπουν τα μάτια του, του τι κάνουν τα χέρια του και του τι ενεργοποιείται στον εγκέφαλό του με αυτές τις πληροφορίες.

Κινητικές δεξιότητες και συντονισμός: Μεγαλύτερα κομμάτια παζλ και στοίβαγμα παιχνιδιών παζλ μπορούν να βελτιώσουν την κινητικότητα του παιδιού σας στο σημείο όπου μπορεί στη συνέχεια να εργαστεί με τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες.

Λεπτή κινητικότητα: μικρές και ακριβείς κινήσεις, όπως η κίνηση των δακτύλων για να πάει ένα κομμάτι παζλ στο σωστό σημείο, έχουν δομηθεί και μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερες δεξιότητες γραφής και πληκτρολόγησης.

Γνωστικές δεξιότητες

Κατανόηση του γύρω κόσμου: δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει το παιδί σας μια κατανόηση του κόσμου γύρω του από το να το αφήσετε κυριολεκτικά να χειριστεί τον κόσμο γύρω του.

Αναγνώριση σχήματος: τα πρώτα παζλ που χρησιμοποιούμε είναι απλά σχήματα – τρίγωνα, τετράγωνα και κύκλοι. Μετά χρησιμοποιούνται πιο περίπλοκα σχήματα μέχρι να περάσετε στα αφηρημένα παζλ.

Μνήμη: Το παιδί σας πρέπει να θυμάται το σχήμα των κομματιών που δεν ταιριάζουν για να βρει πού ταιριάζουν αργότερα.

Επίλυση προβλημάτων: Είτε το κομμάτι του παζλ ταιριάζει είτε όχι. Το παιδί σας χρησιμοποιεί δεξιότητες κριτικής σκέψης για να λύσει το παζλ και, πάνω απ’ όλα, δεν μπορεί να εξαπατήσει ένα παζλ!

Συναισθηματικές δεξιότητες

Καθορισμός στόχων: Ο πρώτος στόχος είναι η επίλυση του παζλ, ο επόμενος στόχος θα είναι μια σειρά στρατηγικών που το παιδί σας θα βρει για να λύσει το παζλ. Όπως η ομαδοποίηση οικείων σχημάτων ή χρωμάτων για μελλοντική χρήση.

Υπομονή: Πρέπει να εξασκήσουν την υπομονή και να δουλέψουν αργά και μεθοδικά στο παζλ πριν φτάσουν στο τέλος.

Πλέον τα παιδιά και καθώς μεγαλώνουν έχουν στη διάθεσή τους μια ποικιλία παζλ που ο βαθμός δυσκολίας τους και πολυπλοκότητας εξελίσσεται βοηθώντας τα να βελτιώσουν και να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τις παραπάνω δεξιότητες. Τα μαθηματικά παζλ επιτρέπουν τη δημιουργική ελευθερία. Κάποια άλλα είναι σχεδιασμένα έτσι που τα παιδιά να μπορούν να δημιουργήσουν σύγχρονη τέχνη. Τα παζλ είναι επιτραπέζια παιχνίδια, περιλαμβάνονται κανόνες, προωθώντας δεξιότητες οικοδόμησης στρατηγικής και κοινωνικές δεξιότητες.

Υπάρχουν στη διάθεσή σας ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά παζλ γνώσεων που, πέρα από τις εξειδικευμένες δεξιότητες που προάγουν, ανάλογα με το είδος τους αποτελούν εξαιρετική πηγή μάθησης και καλλιέργεια ή ενίσχυσης διάφορων ενδιαφερόντων για το παιδί.

Φτιάχνοντας παζλ μαζί με το παιδί σας κάνετε μια δραστηριότητα ευχάριστη που ωστόσο έχει πολλά οφέλη και βοηθά και στην ισχυροποίηση της επαφής, της επικοινωνίας και του μεταξύ σας δεσμού.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top