Now Reading
«Μια πολύ πεινασμένη και κουρασμένη μαμά» σε καιρό πανδημίας

«Μια πολύ πεινασμένη και κουρασμένη μαμά» σε καιρό πανδημίας

Μια παρωδία-παιδικό βιβλίο που πολλές μαμάδες θα ταυτιστούνε μαζί της

Υπάρχουν τόνοι παιδικών βιβλίων εκεί έξω, αλλά μερικά ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερα αξέχαστα. Το «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη» (The Very Hungry Caterpillar) του Eric Carle είναι σίγουρα ένα από αυτά.

Ίσως υπάρχουν ποικίλοι λόγοι γιατί το «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη» παραμένει ένα τόσο δημοφιλές βιβλίο, ενώ είναι απλώς η ιστορία μιας κάμπιας που τρώει πολύ γρήγορα μέσα από πολλά τρόφιμα για να γίνει πεταλούδα.

Το βιβλίο αυτό έδωσε έμπνευση και στάθηκε αφορμή ώστε μια μαμά να γράψει τη δική της πραγματική παρωδία της «The Very Hungry Caterpillar». Ονομάζεται «Fucking Tired Lockdown Mommy» και είναι σίγουρα ένα «παιδικό βιβλίο» στο οποίο μπορούν να σχετίζονται όλοι οι ενήλικες που η καθημερινότητάς τους άλλαξε με τον κορωνοϊό και ειδικά με την καραντίνα που δεν θυμίζει σε τίποτα παραμύθι.

Η μαμά Marti W.M. μοιράστηκε τη διασκεδαστική της δημιουργία στη σελίδα της στο Facebook, με τις δικές της μοναδικές εικόνες. Η έμπνευση για το «παιδικό βιβλίο» ήταν, φυσικά, το «The Very Hungry Caterpillar» του Eric Carle. Όπως τα περισσότερα παιδιά, η 4χρονη κόρη της Marti το έχει διαβάσει άπειρες φορές – και για αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην κόρη της Maya.

Όπως πολλοί από εμάς κουρασμένοι, συγκλονισμένοι γονείς, η Marti συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να συσχετιστεί αρκετά με την πολύ πεινασμένη κάμπια, γιατί και αυτή ήταν μια πολύ πεινασμένη μαμά κατά τη διάρκεια του lockdown.

(Και κουρασμένη…)

Η Marti ανέβασε μερικές από τις εικονογραφημένες σελίδες της σε ανάρτησή της στο που έχουν ήδη ξεπεράσει τις 177 κοινοποιήσεις και έχει γίνει αγαπητό σε πάνω από 4,400 άτομα – χωρίς αμφιβολία από τους πεινασμένους, και κουρασμένους γονείς που βρίσκονται σε συνθήκες σχεδόν καραντίνας κρατώντας κοινωνικές αποστάσεις.

Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν όλες οι διατροφικές αποκλίσεις από το υγιεινό συνηθισμένο διατροφικό πρόγραμμα των μαμάδων μιας κανονικής ρουτίνας. Αποκλίσεις που περιλαμβάνουν γλυκούς κι αλμυρούς πειρασμούς στους οποίους η πεινασμένη και πολύ κουρασμένη μαμά υποκύπτει εξαιτίας των αυξημένων αναγκών και έξτρα εργασιών που καλούνται οι μαμάδες να εκτελέσουν εδώ και καιρό προκειμένου να τα βγάλουν πέρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη που αναγκάστηκαν να υποστούν lockdown ή άλλες συνέπειες της πανδημίας.

Το βιβλίο της Marti W.M. είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από την έκδοση του Eric Carle – είναι αστείο γιατί είναι αληθινό.

Όλα ξεκινάνε κάπως έτσι: Στο φως του ανοιξιάτικου φεγγαριού, μια κουρασμένη μαμά ξαπλώνει στο κρεβάτι χωρίς να ανυπομονεί καθόλου για άλλη μια βδομάδα στο σπίτι με τα παιδιά σε καραντίνα… Σε μία από τις σελίδες που πολλοί θα αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας, η ηρωίδα ψάχνει τον πρωινό της καφέ, γιατί χωρίς αυτόν η μέρα θα έχει πολλά δράματα.. Όπως για παράδειγμα, μια Δευτέρα, που τα παιδιά έβαλαν κόκκινο κραγιόν στον σκύλο της οικογένειας…

Δείτε Επίσης

Παράλληλα με τις πρωτότυπες δημιουργικές ασχολίες των παιδιών της, όπως το σπα φρεσκάρισμά τους στον νεροχύτη, η μαμά ηρωίδα περιγράφει και τις λιχουδιές στις οποίες υποκύπτει κατά τη διάρκεια των ημερών της καραντίνας: σοκολάτες, μπισκότα, γλειφιτζούρια, γλυκίσματα, λίγο κρασί συνοδευτικό, μεγάλα κομμάτια πίτσα..

Κάπου ανάμεσα στην απασχόληση των παιδιών, του οικιακού συμμαζέματος, των αυτοσχέδιων κουρεμάτων της μελέτης από το σπίτι, οι συνθήκες που οδήγησαν χιλιάδες μαμάδες σε όλο τον κόσμο σε μια επιπλέον κούραση δίνονται με χιούμορ και δόσεις καυστικής ενσυναίσθησης… Η ιστορία καταλήγει με τη μαμά να τυλίγεται σε ένα αυτοσχέδιο σκέπασμα μπουρίτο και περνάει κάποιες ώρες ξεκούρασης βλέποντας νέτφλιξ και μιλώντας με φίλες στο τηλέφωνο και να κοιμάται αισίως χωρίς άγχος για αρκετές ώρες έχοντας αφήσει για αυτές τις ώρες της πολύτιμης χαλάρωσης τη φροντίδα των παιδιών στο μπαμπά τους. Την άλλη μέρα η ξεκούραστη μαμά μεταμορφώνεται σε μια πανέμορφη και ήρεμη μαμά πεταλούδα…

Το βιβλίο τελειώνει ως εξής: «Κι η μαμά ξεκίνησε πάλι τα πάντα από την αρχή γιατί οι μαμάδες είναι υπέροχες και καταφέρνουν τα πάντα – ακόμα κι όταν ξεθεωμένες ή τρώνε καμιά φορά με λαιμαργία – αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όπως φροντίζουν για τους άλλους δεν πρέπει να ξεχνάνε να φροντίζουν και να αγαπάνε και τον ίδιο τους τον εαυτό!

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top