Now Reading
Με ποιο χόμπι τα παιδιά έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη του Cambridge – και απολαμβάνουν καλύτερη ψυχική υγεία

Με ποιο χόμπι τα παιδιά έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη του Cambridge – και απολαμβάνουν καλύτερη ψυχική υγεία

Τα ευρήματα δεν μας ξαφνιάζουν για άλλη μια φορά…

Τα παιδιά που διαβάζουν για ευχαρίστηση 12 ώρες την εβδομάδα έχουν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ και έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο Psychological Medicine.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο Φούνταν εξέτασαν δεδομένα από τη Μελέτη Γνωσιακής Ανάπτυξης Εγκεφάλου Εφήβων, ένα μακροχρόνιο έργο που παρακολουθεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία του παιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ομάδα ανέλυσε κλινικές συνεντεύξεις, γνωστικά τεστ, νοητικές και συμπεριφορικές αξιολογήσεις και σαρώσεις εγκεφάλου από 10.000 εφήβους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια, συνέκρινε όσους άρχισαν να διαβάζουν για ευχαρίστηση μεταξύ δύο και εννέα ετών με εκείνους που άρχισαν να διαβάζουν αργότερα στη ζωή τους, ή καθόλου.

Όσοι ξεκίνησαν να διαβάζουν ψυχαγωγικά από μικρή ηλικία είχαν καλύτερη λεκτική μάθηση, μνήμη, ανάπτυξη ομιλίας και ακαδημαϊκά επιτεύγματα από τους συνομηλίκους τους που δεν έπαιρναν βιβλία για διασκέδαση.

Η ανάγνωση συνδέεται με «σημαντικούς αναπτυξιακούς παράγοντες»

Τα παιδιά που διαβάζουν για ευχαρίστηση είχαν καλύτερη ψυχική ευεξία, έδειχναν λιγότερα σημάδια κατάθλιψης ή άγχους και είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Πέρασαν λιγότερο χρόνο κοιτάζοντας οθόνες, όπως τηλεοράσεις και τηλέφωνα, και μπορούσαν να κοιμηθούν περισσότερο.

Εξετάζοντας τις σαρώσεις εγκεφάλου των παιδιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι διάβαζαν για ευχαρίστηση είχαν μεγαλύτερη επιφάνεια και όγκο εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που σχετίζονται με τις γνωστικές λειτουργίες.

Δείτε Επίσης

Ωστόσο, το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Τα παιδιά που ξεπέρασαν τις 12 ώρες την εβδομάδα στην ανάγνωση εμφάνισαν μείωση της γνωστικής ικανότητας, η οποία μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική καθιστική ζωή.

«Το διάβασμα δεν είναι απλώς μια ευχάριστη εμπειρία – είναι ευρέως αποδεκτό ότι εμπνέει σκέψη και δημιουργικότητα, αυξάνει την ενσυναίσθηση και μειώνει το άγχος», δήλωσε στο ScienceDaily.com η Barbara Sahakian, καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge.

«Επιπλέον, βρήκαμε σημαντικές ενδείξεις ότι συνδέεται με σημαντικούς αναπτυξιακούς παράγοντες στα παιδιά, βελτιώνοντας τη γνωστική τους ικανότητα, την ψυχική υγεία και τη δομή του εγκεφάλου τους, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους για τη μελλοντική μάθηση και ευημερία».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top