Now Reading
«Μαμά, έχω ποίημα»

«Μαμά, έχω ποίημα»

Το άγχος της γιορτής και πώς να το μετατρέψουμε σε χαρά!

Από τον παιδικό σταθμό μέχρι να αποφοιτήσουν, οι σχολικές γιορτές και οι αθλητικές εκδηλώσεις των παιδιών είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές και από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες. Επειδή όμως για τα παιδιά είναι ακόμα πιο σημαντικές, ως γονείς καλό είναι να έχουμε μερικά στοιχειώδη πράγματα στο μυαλό μας:

  • Σημασία έχει η συμμετοχή, όχι ο πρωταγωνιτισμός…

Που σημαίνει ότι δεν μετράμε τις ατάκες που θα πει το παιδί μας στη σκηνή. Δεν γίνεται όλα τα παιδιά σε μια τάξη να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν επεμβαίνουμε στην επιλογή και στις σχολικές διαδικασίες και κυρίως ακόμα και αν το ίδιο μας το παιδί νιώθει θιγμένο δεν ενισχύουμε αυτό το συναίσθημα αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε να εστιάσει στη θετική πλευρά.

  • Αφήνουμε τον δάσκαλο να κάνει τη δουλειά του

Βοηθάμε ένα παιδί να μάθει τα λόγια του, αλλά δεν του κάνουμε σκηνοθετικές υποδείξεις, ούτε του λέμε τις ιδέες μας ή τι θα κάναμε εμείς αν ανεβάζαμε την παράσταση…

  • Όλοι οι καλοί χωράνε

Αν καταλάβουμε ότι όλο αυτό το αγχώνει το συζητάμε μαζί του. Πολλά παιδιά δεν την έκθεση στο κοινό. Δεν γεννιούνται όλα με τάση στο θέατρο ή τις τέχνες. Αν πιέζετε υπερβολικά, αν έχει προσπαθήσει κι άλλες φορές και δεν του βγαίνει ή προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε σταδιακά και να δουλέψουμε την αιτία/πηγή του άγχους του. Αν χρειάζεται ζητάμε ειδική βοήθεια, ως προς τη γιορτή συζητάμε με το σχολείο τη λύση να του δοθεί κάποιο καθήκον εκτός σκηνής – καλή θέληση να υπάρχει και λύσεις βρίσκονται. Μπορεί να βοηθήσει στα σκηνικά, ή να είναι ο υποβολέας.

  • Μην είστε μαμά κουκουβάγια

Αυτό συνεπάγεται ότι δεν μιλάτε μόνο για το παιδί σας, δεν εκθειάζετε μόνο το δικό σας παιδί, αλλά επαινείται συνολικά όλη την προσπάθεια και προσπαθείτε να πείτε μια καλή κουβέντα και για τους υπόλοιπους συντελεστές.

  • Όχι άλλες φωτογραφίες

Συνήθως στις περισσότερες σχολικές γιορτές φροντίζει το σχολείο για το φωτογραφικό υλικό, τις φωτογραφίες στο τέλος ακόμα και για το βίντεο ολόκληρης της γιορτής ή της παράστασης, αλλά ακόμα κι αυτό να μην ισχύει, δείτε και χαρείτε τη γιορτή με τα μάτια σας κι όχι πίσω από την κάμερα, το κινητό, κ.λπ… να τη ζήσετε και να την απολαύσετε.

Δείτε Επίσης

  • Αυτή είναι η δική τους μέρα!

Και με αυτό εννοούμε να ξεχάσετε εκείνη τη μέρα πιθανές έριδες με άλλες μαμάδες συμμαθητών του παιδιού σας, τυχόν αντιπάθειες με το εκπαιδευτικό προσωπικό ακόμα και κακές σχέσεις με άλλα μέλη της οικογένειάς σας. Δείτε το σαν τη μέρα εκεχειρίας που γίνεται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

  • Τι, αυτό ήταν;

Μην έχετε υψηλές προσδοκίες. Για την ακρίβεια, μην έχετε καθόλου προσδοκίες. Σας αρέσει ή δεν σας αρέσει αυτό που βλέπετε κρατήστε την κριτική μέσα σας. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι πολύ εύθικτα και κυρίως δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη γνώμη των δικών τους ανθρώπων και κυρίως των γονιών τους. Ακόμα και αν έχετε αντιρρήσεις ή διαφωνίες με το τελικό αποτέλεσμα, τα παιδιά θέλουν να δουν χαρά και ενθουσιασμό στις αντιδράσεις σας.

  • Να είστε εκεί!

Last but not least, να είστε εκεί, να μπορεί να σας δει ανάμεσα στο κοινό, να έχετε πάρει θέση, να το κοιτάτε, να το θαυμάσετε, να το καμαρώσετε και να το χειροκροτήσετε στο τέλος. Μπορείτε να συγκινηθείτε άφοβα… αλλά διακριτικά!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top