Now Reading
Κι όμως δεν αρέσει σε όλα τα παιδιά το καλοκαίρι

Κι όμως δεν αρέσει σε όλα τα παιδιά το καλοκαίρι

Ναι κι υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι γι’ αυτό…

Δεν συμβαίνει συχνά, αλλά μπορεί να συμβεί… Και μπορεί να ισχύουν διαφορετικοί και ποικίλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί ένα παιδί να μην του αρέσει το καλοκαίρι. Εδώ θα αναφέρουμε τους πιο πιθανούς και μερικές ιδέες για να τους αντιμετωπίσετε ώστε να κυλήσει ομαλά η πιο… θερμή εποχή του χρόνου.

Κάνει πολλή ζέστη

Και ναι σε κάποια παιδιά δεν τους αρέσει να ζεσταίνονται. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στη ζέστη, ιδρώνουν εύκολα, τους κουράζει και προτιμάνε το κρύο ή τη δροσιά.

Τι να κάνετε: Αποφεύγετε τις μετακινήσεις ή τις δραστηριότητες τις καυτές ώρες. Προτιμήστε να περνάτε χρόνο σε κλειστούς και κλιματιζόμενους χώρους. Οργανώστε δραστηριότητες με νερό και άλλες δροσιστικές εκπλήξεις που να το ευχαριστήσουν – μπουγέλο, παιχνίδια νερού κλπ.

Προτιμάνε το πρόγραμμα από την ελευθερία

Ακούγεται περίεργο αλλά είναι αλήθεια, κάποια παιδιά λειτουργούν καλύτερα μέσα σε καθορισμένο πρόγραμμα. Αγχώνονται και νιώθουν στρες όταν αλλάζει η ρουτίνα τους και όταν ανατρέπεται το πρόγραμμά τους.

Τι να κάνετε: Διατηρήστε όσο μπορείτε την καθημερινότητά τους, όπως το πρωινό ξύπνημα κι επιλέξτε να εμπλουτίσετε τη μέρα με ασχολίες που τους αρέσουν ή που τους θυμίζουν το σχολείο: γρίφους, παζλ, βιβλία…

Τους λείπουν οι φίλοι τους

Όταν τα σχολεία κλείνουν, όλα τα παιδιά είναι χαρούμενα για τις διακοπές, αλλά επίσης σχεδόν όλα στεναχωριούνται που θα χάσουν τους φίλους τους.

Τι να κάνετε: Φροντίστε να διατηρήσετε επαφή με κάποιους φίλους ή μερικούς συμμαθητές του. Επίσης ένα summer camp ή μια παιδική κατασκήνωση θα δώσει στο παιδί τη δυνατότητα να κάνει νέους φίλους και παρέες.

Καταπιέζονται στο σπίτι

Αν υπάρχουν αδέρφια ή το σπίτι είναι μικρό ή υπάρχουν πολλά μέλη στην οικογένεια, το παιδί μπορεί να νιώθει ότι δεν έχει το χώρο του ή ότι δεν μπορεί να βρει την ησυχία που θέλει ή να μην έχει την ευκαιρία να κάνει τη φασαρία που θέλει, αν υπάρχουν για παράδειγμα ηλικιωμένοι ή ένα νέο μωρό στο σπίτι…

Τι να κάνετε: Επειδή είναι λίγο δύσκολο να αλλάξετε σπίτι ή τη δομή της οικογένειάς σας, προσπαθήστε να του φτιάξετε μια δική του απομονωμένη γωνιά ή δώστε του μία δική του ώρα να κάνει όση «φασαρία» θέλει…

Δείτε Επίσης

Βαριούνται

Κλειστά σχολεία σημαίνει και περισσότερος ελεύθερος χρόνος, αλλά πολλές φορές τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν το περίσσευμα χρόνου και ενέργειάς του, κι επίσης οι γονείς δεν είναι στη θέση να αναλάβουν να τα απασχολήσουν δημιουργικά όλες αυτές τις ώρες καθώς οι δικές τους υποχρεώσεις εξακολουθούν να είναι αυξημένες.

Τι να κάνετε: Αφήστε τους να βρουν λύσεις, να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει. Εσείς μπορείτε να τους προσφέρετε «εφόδια» και επιλογές. Είδη ζωγραφικής χειροτεχνίας, κατασκευές, σπαζοκεφαλιές, βιβλία. Μην απελευθερώσετε τις ώρες πρόσβασης της οθόνης αλλά αντίθετα καθησυχάστε το αίσθημα ανίας, να τους κάνετε δηλαδή να νιώσουν ότι είναι φυσιολογικό να βαριούνται… και καλό θα είναι να το απολαύσουν…

Δεν τους αρέσει ο τόπος ή ο τρόπος των διακοπών

Γεννιούνται με χαρακτήρα, μεγαλώνουν και διαμορφώνουν άποψη και προσωπικότητα, έχουν το δικό τους γούστο κι ενίοτε οι προτιμήσεις τους δεν συμβαδίζουν με αυτές των γονιών τους – έτσι μπορεί να μην περνάει καλά στις καλοκαιρινές διακοπές κι επομένως να μην ανυπομονεί γι’ αυτές.

Τι να κάνετε: Ρωτήστε να μάθετε τι το δυσαρεστεί, τι του αρέσει, τι θα ήθελε να αλλάξει. Ακόμα κι αν δεν γίνετε να αλλάξετε τον τόπο ή τον τρόπο των διακοπών σας (για ευνόητους λόγους), ίσως μικρές αλλαγές που να λαμβάνουν υπόψη και τις δικές του επιθυμίες να κάνουν τη διαφορά. Κυρίως θα του δείξετε ότι μετράει η γνώμη του και ότι τη λαμβάνετε υπόψη… είναι εξίσου σημαντικό!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top