Now Reading
Αυτός είναι ο χώρος μου – τα προστατευτικά όρια της μητρότητας

Αυτός είναι ο χώρος μου – τα προστατευτικά όρια της μητρότητας

Όσο μεγαλώνει το μωρό μέσα της τόσο μεγαλώνει η ανάγκη της μαμάς να περιορίσει το χώρο της

Σαν να φτιάχνουν έναν προστατευτικό κλοιό οι μαμάδες αναπτύσσουν έναν νοερό χώρο γύρω τους, έναν τοίχο ασφαλείας που κρατάει μακριά πιθανούς κινδύνους και οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί εισβολή. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη οι εγκεφαλικές διεργασίες της μέλλουσας μαμάς την ωθούν να περιορίζει αυτόν τον χώρο και να αποκτά σχεδόν διάμετρο ακτίνας όσο εκτείνεται το χέρι της. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι «φυσαλίδες ασφαλείας» (όπως αυτοί που περιέχουν οι ειδικοί φάκελοι ή το υλικό που τυλίγουμε κάθε τι εύθραυστο) των γυναικών στην πραγματικότητα επεκτείνονται και αυξάνονται κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης – σαν να δημιουργούν μια αόρατη ασπίδα προστασίας.

Η μελέτη εξέτασε το «περιφερικό χώρο» των γυναικών σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης και το συνέκρινε με μη έγκυες γυναίκες. Ο περιφερικός χώρος, ο οποίος συχνά περιγράφεται ως η απόσταση που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε εμάς και μας χωρίζει από ένα άλλο άτομο, βρέθηκε να στενεύει όσο έφταναν σε ημερομηνία τοκετού, δείχνοντας ότι ο εγκέφαλός τους βρισκόταν σε επιφυλακή και εγρήγορση προσπαθώντας να αναγνωρίσει τι μπορούσε να τις πλησιάζει. Σαν να δημιουργείται ένα αυτόματο ραντάρ που ενεργοποιείται και σκανάρει τη γύρω περιοχή και κάθε τι που επιχειρεί να έρθει σε επαφή μαζί της. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αντίδραση αποτελεί μέρος του ενστίκτου μιας γυναίκας για να προστατεύσει την «ευάλωτη κοιλιά της κατά τις καθημερινές της δραστηριότητες».

Θα μπορούσε να είναι κομμάτι του μητρικού ενστίκτου και είναι μια λειτουργία που παρατηρείται και σε μαμάδες του ζωικού βασιλείου που φτιάχνουν τη φωλιά τους. Για ένα διάστημα μετά τη γέννα τα υψηλά αυτά «μέτρα ασφαλείας» διατηρούνται μέχρι ο οργανισμός και οι ορμόνες της μαμάς να ησυχάσουν και να βεβαιωθεί ότι το μωρό της και η ίδια δεν απειλούνται από κάτι. Η διαδικασία αυτή επιπλέον την κατευθύνει να έχει κοντά της όσα χρειάζεται και θεωρεί απαραίτητα, αλλά και να αποφεύγει άσκοπες μετακινήσεις καθώς και την επαφή με ανθρώπους που αυτό το διάστημα δεν της είναι επιθυμητοί ή χρήσιμοι…

Δείτε Επίσης

Αν λοιπόν νιώθετε ή θυμάστε στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να ήσασταν σαν το μηχάνημα στο αεροδρόμιο που ετοιμάζεται να ηχήσει όποτε αντιλαμβάνεται κάτι ύποπτο, τώρα ξέρετε ότι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό κι έχει και επιστημονική εξήγηση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top