Now Reading
Γιατί λέμε στα παιδιά μας ψέματα για τον Άγιο Βασίλη, σύμφωνα με τους ειδικούς

Γιατί λέμε στα παιδιά μας ψέματα για τον Άγιο Βασίλη, σύμφωνα με τους ειδικούς

Στην πραγματικότητα έχουμε τις καλύτερες προθέσεις.

Ο λόγος που μυούμε τα παιδιά μας στο μύθο του Άγιου Βασίλη δεν είναι γιατί προσπαθούμε να τα συνετίσουμε. Αλλά επειδή έχουμε συνδέσει αυτόν το μύθο με αγαπημένες αναμνήσεις των δικών μας Χριστουγέννων της παιδικής ηλικίας.

«Οι γονείς δεν βλέπουν τον Άγιο Βασίλη σαν ένα ψέμα που λένε στα παιδιά τους, αλλά ως κομμάτι της φαντασίας που περιβάλλει την παιδική ηλικία», σχολιάζει η Αμερικανίδα οικογενειακή θεραπεύτρια Kryss Shane και προσθέτει: «Οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας των ίδιων των γονιών τούς παρακινεί να προσπαθήσουν να κάνουν αυτή την εποχή όσο το δυνατόν πιο μαγική και ευφάνταστη».

Τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη γύρω στα 8 χρόνια τους, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν. Ωστόσο ακόμα και μετά από αυτό το «ορόσημο», μπορούμε ως γονείς να βρούμε τρόπους να «προσποιηθούμε» ότι ο Άγιος Βασίλης υπάρχει, παρουσιάζοντας τις γιορτές ως μια περίοδο καλοσύνης και γενναιοδωρίας.

«Μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να καταλάβει ότι η αγάπη και η καλοσύνη των γιορτών απορρέουν από το πώς συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλο, ανεξάρτητα αν μας επισκέπτεται ο Άγιος Βασίλης ή όχι», προσθέτει η Shane.

Δείτε Επίσης

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο λόγος που θέλουμε να πιστεύουν τα παιδιά μας στον Άγιο Βασίλη είναι επειδή έχουμε συνδέσει τον παππού με την κόκκινη φορεσιά με ουσιαστικές αναμνήσεις από τη δική μας παιδική ηλικία, τις οποίες θέλουμε να μεταφέρουμε και στα παιδιά μας. Είναι μια ευκαιρία να ξαναζήσουμε εκείνες τις μαγικές στιγμές από διαφορετική οπτική, ενώ ταυτόχρονα νιώθουμε ότι κάνουμε ένα «ιερό» καθήκον ως γονείς.

«Βλέποντας τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη και να το απολαμβάνουν, συχνά αισθανόμαστε ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας ως γονείς, μια αίσθηση που αμφισβητούμε συχνά σε όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου», καταλήγει η Shane.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top