Now Reading
Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να παίζουν σε πάρκο ή παιδική χαρά

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να παίζουν σε πάρκο ή παιδική χαρά

Επειδή τους προσφέρει πολλά οφέλη που έχουν ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξή τους

Για τα περισσότερα ίσως παιδιά ο πρώτος χώρος κοινωνικοποίησής τους να είναι το πάρκο και η παιδική χαρά. Ακόμα κι όταν το μόνο που κάνουν είναι να χαζεύουν από το καροτσάκι ή την αγκαλιά των δικών τους ή να κουνιούνται στις ειδικές κούνιες για μωρά – η εμπειρία του πάρκου είναι για εκείνα ένας ολόκληρος νέος μαγικός κόσμος.

Αλλά κι όσο μεγαλώνουν ακόμα και αν πηγαίνουν σε μία -την πιο κοντινή- παιδική χαρά, δεν βαριούνται και βρίσκουν κάθε φορά να κάνουν κάτι καινούργιο. Το σημαντικότερο εκτονώνουν την ενέργειά τους, μπορούν να λερωθούν, να κινηθούν, να τρέξουν, να χοροπηδήσουν, να κάνουν θόρυβο, να φωνάξουν –να είναι δηλαδή παιδιά– σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς να ενοχλούν, χωρίς να φοβούνται μήπως κάνουν καμιά ζημιά, διασκεδάζοντας και παίζοντας.

Επειδή ωστόσο οι γονείς χρειάζονται μεγαλύτερες αποδείξεις για να πειστούν για την ευεργετική επίδραση του παιχνιδιού στο πάρκο ή στην παιδική χαρά – σύμφωνα με τους παιδοαναπτυξιολόγους μερικά από τα οφέλη είναι τα εξής:

Φυσική κατάσταση: Τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο ενεργά και έχουν τα ακόλουθα οφέλη:

  • Βελτιώνονται οι κινητικές δεξιότητες
  • Φτιάχνει μυς και αυξάνει τη φυσική αντοχή
  • Δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού
  • Αναπτύσσει την επιδεξιότητα
  • Προωθεί δια βίου συνήθειες φυσικής δραστηριότητας

Ανάπτυξη εγκεφάλου: Καθώς τα παιδιά εξερευνούν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους, απολαμβάνουν τα παρακάτω γνωστικά πλεονεκτήματα:

  • Ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της φαντασίας
  • Βοηθά στην ανάπτυξη νέων ικανοτήτων
  • Βελτιώνει την αντοχή και την ανθεκτικότητα
  • Αναπτύσσει τις ικανότητες λήψης αποφάσεων

Κοινωνικές δεξιότητες: Καθώς τα παιδιά αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά και παίζουν σε ομάδες, μαθαίνουν τα εξής:

  • Διδάσκει στα παιδιά την προσαρμοστικότητα
  • Παίρνουν βασικά μαθήματα κοινωνικής συμπεριφοράς, όπως την αναμονή για τη σειρά σας και πώς να τα βγάζουν πέρα με τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα ή δυνατότερα
  • Μαθαίνουν δεξιότητες ζωής, όπως η ανταλλαγή, η διαπραγμάτευση και η επίλυση συγκρούσεων

Άλλα οφέλη

  • Τα βοηθά να ξεπεράσουν τους φόβους
  • Καλλιεργεί την εμπιστοσύνη
  • Βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας
  • Βελτιώνει επίσης τις μαθησιακές συμπεριφορές του παιδιού και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων

Δημιουργική συμμετοχή στο παιχνίδι του παιδιού σας

Δείτε Επίσης
Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι κάποια στιγμή αναπόφευκτα, αλλά υπάρχουν έξυπνα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα παιδιά σας υγιή.

Η συνολική εμπειρία του παιδιού στην παιδική χαρά οδηγεί σε μια υγιέστερη και ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Για να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από τον χρόνο στην παιδική χαρά, ενθαρρύνετε τα παιδιά να κινούνται με τον δικό τους ρυθμό, να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν αυτά που τους ενδιαφέρουν περισσότερο και να ασχολούνται με τις δραστηριότητες που τους προσελκύουν. Ενώ τα παιδιά τριγυρίζουν στην παιδική χαρά και στο πάρκο, υπάρχουν στιγμές που οι γονείς ίσως χρειαστεί να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασχοληθούν με συγκεκριμένες δραστηριότητες που ίσως μόνα τους φοβούνται να δοκιμάσουν χαρά. Μια τέτοια καθοδήγηση πρέπει να είναι ευγενής και ενθουσιώδης.

Όταν συνοδεύετε ένα παιδί στην παιδική χαρά δώστε του την προσοχή σας. Αν σας βλέπουν κολλημένους στο κινητό σας θα θυμηθούν ότι θέλουν να γυρίσουν στις δικές τους οθόνες – τάμπλετ ή τηλεόραση.

Ακόμα κι όταν το παιδί αυτονομηθεί και μπορεί να κάνει μόνο του κούνια, ασχοληθείτε μαζί του. Έστω κι αν αυτό σημαίνει απλώς το να το κοιτάτε και να αλληλεπιδράτε μαζί του με το βλέμμα σας. Το να έχει την προσοχή σας το κάνει να νιώθει ορατό και πάνω απ’ όλα τονώνει την αυτοπεποίθησή του.

Αρκεί να μη φτάσετε στο άλλο άκρο. Μην το κυνηγάτε από πίσω. Να το παρακολουθείτε διακριτικά και από απόσταση. Μη του μεταδώσετε το άγχος για το αν θα πέσει ή θα χτυπήσει.

Χαλαρώστε και αφεθείτε κι εσείς για λίγο να ξαναγίνετε παιδί μαζί με το παιδί σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top