Now Reading
Ας φανταστούμε ότι… ο καλύτερος τρόπος να αρχίσει ένα παιχνίδι

Ας φανταστούμε ότι… ο καλύτερος τρόπος να αρχίσει ένα παιχνίδι

Ή πώς η φαντασία μπορεί να γίνει ένα μοναδικό εργαλείο μάθησης και βελτίωσης δεξιοτήτων

Η ικανότητα του να φανταζόμαστε είναι μια εξαιρετική βοηθητική μέθοδος στην εκπαιδευτική διαδικασία και στον τρόπο που μαθαίνουμε ή κατανοούμε τον κόσμο. Τα παιδιά έχουν από τη φύση τους το χάρισμα της φαντασίας. Όμως είναι καθοριστικός κι ο ρόλος των γονιών ως προς το πώς θα δώσουν πνοή και εφόδια στη φαντασία των παιδιών ή κατά πόσο θα την αναχαιτίσουν. Τα παιδιά μπορούν να καλλιεργούν πολλές μεγάλες δεξιότητες όταν προσποιούνται ότι παίζουν και να αναπτύξουν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες.

Το παιχνίδι ρόλων ή προσποίησης είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να επινοεί κανείς φανταστικές ιστορίες. Απαιτεί προηγμένες στρατηγικές σκέψης, επικοινωνία και κοινωνικές δεξιότητες. Όταν το παιδί σας συμμετέχει στο παιχνίδι προσποίησης, μαθαίνει πώς να πειραματίζεται και να χειρίζεται κοινούς κοινωνικούς και συναισθηματικούς ρόλους. Όταν παίζετε παιχνίδια ρόλων, μπορεί να το δείτε να βιώνει διλήμματα, να μοιράζεται την ευθύνη και να επιλύει προβλήματα.

Πολλά παιδιά λατρεύουν να παίζουν παιχνίδια ρόλων. Είτε πρόκειται για φιγούρες δράσης, είτε όταν ντύνονται ο αγαπημένος τους υπερήρωας. Όταν το παιδί σας προσποιείται ότι έχει την προσωπικότητα διαφορετικών χαρακτήρων, αποκτά εμπειρία μαθαίνοντας να «περπατάει στα παπούτσια κάποιου άλλου». Μαθαίνει τι σημαίνει η ενσυναίσθηση και να βλέπει τον κόσμο από άλλη γωνία. Το παιχνίδι προσποίησης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μετακινηθούν από μια εγωκεντρική άποψη και μονοδιάστατη οπτική σε μια πιο φιλόξενη και συνεργατική άποψη.

Εδώ είναι μερικές ιδέες για παιχνίδια προσποίησης που είναι πολύ διασκεδαστικά και μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να βελτιώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες:

Φαντάσου τη συνέχεια της ιστορίας ή μια διαφορετική εκδοχή της: Ζητήστε από το παιδί σας να αναδημιουργήσει το αγαπημένο του βιβλίο ιστορίας. Προχωρήστε στο επόμενο επίπεδο με μια διασκεδαστική και δημιουργική συστροφή, η οποία μπορεί να βοηθήσει με τις δεξιότητες κριτικής σκέψης. Προτρέψετε το παιδί σας με ανοιχτές ερωτήσεις: “Τι θα συνέβαινε εάν ο ήρωας δεν έβρισκε το παιχνίδι του;” Ή, “Γιατί η νεράιδα έσωσε το κορίτσι;”

Γκριμάτσες ή παντομίμα: Όλοι αγαπούν ένα παιχνίδι με μορφασμούς ή γκριμάτσες ή παντομίμας. Ζητήστε από το παιδί σας να παραστήσει ένα συγκεκριμένο συναίσθημα και ζητήστε από άλλα μέλη της οικογένειας να μαντέψουν ποιο συναίσθημα αναπαριστά. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις διαβαθμίσεις τους και να μάθει πώς να μιλάει γι ‘αυτά.

Διαβάστε τη σκέψη μου: Ζητήστε από τα μέλη της οικογένειας να κάθονται γύρω από το τραπέζι παίζοντας επιτραπέζιο παιχνίδι και αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε τις εκφράσεις του προσώπου. Ζητήστε από το παιδί σας να μαντέψει τι σκέφτεται κάποιος με το βλέμμα στο πρόσωπό του. Εάν το παιδί σας είναι καλό στο να διαβάσει τις εκφράσεις του προσώπου, μπορεί να είναι σε θέση να είναι πιο υποστηρικτικός φίλος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης παιχνιδιού με τους φίλους του.

Ας γίνουμε κηπουροί: Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν να παίζουν στο χώμα ή με το χώμα. Γιατί να μην πάρετε μερικά εργαλεία κηπουρικής και μερικά νέα φυτά και να δημιουργήσετε ένα νέο παρτέρι. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες μαθαίνοντας πώς να συνεργάζεται για να δημιουργήσει κάτι νέο.

Πράσινο προχωράμε – κόκκινο σταματάμε: Τα παραδοσιακά παιχνίδια, όπως το «ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης» μπορούν να κάνουν το παιδί σας να εξασκηθεί ακολουθώντας οδηγίες, όπως το ξεκινάμε ή σταματάμε. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επεξεργαστούν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν ή να ελέγχουν καλύτερα τις παρορμήσεις τους.

Δείτε Επίσης

Παίξτε τον δικηγόρο: Μερικά παιδιά μπορούν να δουν μόνο τη μία πλευρά του νομίσματος. Εκθέστε το παιδί σας σε διαφορετικές απόψεις και βελτιώστε την ικανότητά του να εξετάζει ενδεχόμενα, διαφορετικά σενάρια, να οξύνει την οπτική και την αντίληψή του. Επιλέξτε ένα θέμα και κάντε μια ερώτηση που να έχει δύο πλευρές στη συζήτηση ή ταυτόχρονα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πάσες με λέξεις: Σε έναν κύκλο καθένα μέλος περνάει μια μπάλα στον επόμενο αλλά με κάθε πάσα και αλλαγή μπάλας καθένας συνεχίζει την ιστορία του προηγούμενου. Το παιχνίδι ξεκινά με τον γονέα να ξεκινά την ιστορία και να τη διαβιβάζει σε ένα μέλος της οικογένειας στον κύκλο. Ο παραλήπτης της μπάλας πρέπει να συνεχίσει τη συζήτηση και να παραμείνει στο θέμα.

Γίνετε αγάλματα: Συμφωνήστε με το παιδί σας ότι προσποιείται ότι είναι άγαλμα. Διαλέξτε έναν αγαπημένο υπερήρωα ή δημιουργήστε μια συγκεκριμένη στάση και δείτε πόσο καιρό μπορεί να μείνει σε αυτή το παιδί σας. Αυτός ο τύπος παιχνιδιού προσποίησης είναι επίσης εξαιρετικός για τη βελτίωση της συναισθηματικής αυτορρύθμισης.

 

Με την υποστήριξη του γονέα και πολλές ευκαιρίες για προσποίηση παιχνιδιού, το παιδί σας μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται. Χρησιμοποιήστε αυτές τις ιδέες ή δημιουργήστε μόνοι σας μερικές διασκεδαστικές ιδέες. Όσο το παιδί σας παριστάνει, μαθαίνει τις κρίσιμες κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται για να ταιριάξει με τους άλλους αλλά και κατανοεί καλύτερα τη φύση των συναισθημάτων και του τρόπου που λειτουργεί ή συμπεριφέρεται.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top