Now Reading
Απλοί τρόποι για να βελτιώσετε την κινητικότητα του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Απλοί τρόποι για να βελτιώσετε την κινητικότητα του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κινητικότητα του μικρού σας μέσα στη μήτρα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κινητικότητα του μικρού σας μέσα στη μήτρα

Η κίνηση του εμβρύου είναι ένας τρόπος αλληλεπίδρασης με ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο και ακόμη και οι σύντροφοι των μελλουσών μαμάδων μπορούν να έχουν μια αίσθηση για το μελλοντικό μωρό. Αλλά αυτές οι πολύτιμες κινήσεις του εμβρύου εξυπηρετούν επίσης μια ουσιαστική λειτουργία.

Οι εμβρυϊκές κινήσεις μας δίνουν μια εικόνα για το πώς τα πάει ένα μωρό μεταξύ των ιατρικών ραντεβού. Οι καλές εμβρυϊκές κινήσεις μας βοηθούν να νιώθουμε σιγουριά, ενώ οι μειωμένες εμβρυϊκές κινήσεις μπορεί να μας υποδηλώνουν ότι χρειάζεται αξιολόγηση, τονίζουν οι γιατροί.

Η μείωση της κίνησης του εμβρύου, για παράδειγμα, οφείλεται συχνά στον κύκλο ύπνου του μελλοντικού μωρού. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία. Οι γιατροί συζητούν κοινά μοτίβα εμβρυϊκής κίνησης, τι τα επηρεάζει και πώς να κάνετε αυτό το αναπτυσσόμενο έμβρυο να κλωτσάει.

Πότε αρχίζετε να αισθάνεστε εμβρυϊκή κίνηση;

Οι γιατροί λένε ότι οι μαμάδες μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται μικροσκοπικά φτερουγίσματα ήδη από τις 16 εβδομάδες περίπου, αλλά διάφοροι παράγοντες θα επηρεάσουν το χρονικό πλαίσιο για την κίνηση του εμβρύου. Για παράδειγμα, οι για πρώτη φορά μαμάδες μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν λίγο περισσότερο.

Γενικά, εάν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να μην παρατηρήσετε κινήσεις μέχρι τις εβδομάδες 20 έως 22 της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρώιμες κινήσεις μπορούν να μιμηθούν αέρια ή άλλες αισθήσεις και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν την πρώτη φορά. Με κάθε εγκυμοσύνη στη συνέχεια, μπορεί να αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται μέχρι τη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας, επειδή είστε πιο εξοικειωμένοι με τα μοτίβα και τις αισθήσεις της πρώιμης κίνησης.

Η θέση του πλακούντα επηρεάζει επίσης τον χρόνο κίνησης του εμβρύου. Εάν έχετε έναν πρόσθιο πλακούντα, που σημαίνει ότι είναι προσκολλημένος στο μπροστινό μέρος της μήτρας, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να νιώσετε τις πρώιμες κινήσεις του μωρού σας επειδή ο πλακούντας γίνεται ένα επιπλέον στρώμα μεταξύ του μωρού σας και του κοιλιακού τοιχώματος.

Κοινά μοτίβα εμβρυϊκής κίνησης, από το τρίμηνο

Κίνηση εμβρύου πρώτου τριμήνου

Αν και οι έγκυοι συνήθως δεν αισθάνονται φτερουγίσματα ή κλωτσιές μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, κάπου μεταξύ 16 και 22 εβδομάδων, το αναπτυσσόμενο μωρό είναι στην πραγματικότητα σε κίνηση πολύ νωρίτερα.

Το έμβρυο αρχίζει να κινείται γύρω στις 7 εβδομάδες, αλλά είναι πολύ μικρά για να τα νιώσετε. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να υπάρχουν μικρές κινήσεις των άκρων, του κεφαλιού ή του στόματος.

Οι μελλοντικοί γονείς και οι γιατροί τους θα παρατηρήσουν αυτές τις κινήσεις στα πρώτα υπερηχογραφήματα του πρώτου τριμήνου, συνήθως γύρω στις 8 και 12 εβδομάδες.

Κίνηση εμβρύου δεύτερου τριμήνου

Μπορεί να παρατηρήσετε κινήσεις νωρίς στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά δεν θα τις αισθάνεστε σαν τις χαρακτηριστικές κλωτσιές ακόμα.

Κατά καιρούς από τις 16 εβδομάδες και μετά, μπορεί να αισθάνεστε ανεπαίσθητα φτερουγίσματα που σχεδόν μοιάζουν σαν φυσαλίδες αερίου στη λεκάνη σας.

Τα λακτίσματα θα γίνουν πιο δυνατά αργότερα στο δεύτερο τρίμηνο και στις αρχές του τρίτου τριμήνου.

Κίνηση εμβρύου τρίτου τριμήνου

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, θα αισθάνεστε έναν συνδυασμό από κλωτσιές, γροθιές, τεντώματα και αισθήσεις κύλισης.

Αν και οι κλωτσιές γίνονται πιο δυνατές, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι το μωρό σας δεν κινείται με τον ίδιο τρόπο όπως εσείς κοντά στην εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού. Συνήθως, αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας – και υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό: το μελλοντικό μωρό μεγαλώνει όπως αναμένεται.

Οι κινήσεις μειώνονται αργά στο τρίτο τρίμηνο, καθώς ο χώρος διακυβεύεται. Λάβετε υπόψη ότι οι αλλαγές κίνησης δεν σημαίνουν μείωση της συχνότητας και της έντασης. Εάν ανησυχείτε για τη μειωμένη εμβρυϊκή κίνηση, η κλήση του γιατρού σας δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.

Πώς να προωθήσετε την εμβρυϊκή κίνηση

Οι ειδικοί μοιράζονται ότι ο γιατρός σας μπορεί να δοκιμάσετε μερικούς συχνά επιτυχημένους τρόπους για να ενθαρρύνετε την κίνηση του εμβρύου.

Focus

Τελικά, η έκπληξη της εμβρυϊκής κίνησης μπορεί να εξαφανιστεί ή απλά να την συνηθίσετε. Όσο περισσότερο είστε έγκυος, τόσο περισσότερο συνηθίζετε στο συναίσθημα και μπορεί να αφομοιώνετε τις κλωτσιές και τις ωθήσεις χωρίς καν να το καταλαβαίνετε.

Ο συντονισμός στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και το σώμα σας μπορεί να σας βοηθήσει. Αν δεν νιώθετε το μωρό σας να κινείται ή αισθάνεστε λιγότερη κίνηση από ό,τι έχετε συνηθίσει, το πρώτο πράγμα που σας προτείνετε είναι να καθίσετε σε ένα ήσυχο μέρος και να εστιάσετε στην κίνηση. Μόλις βρεθείτε σε ένα ωραίο, ήσυχο, ήρεμο μέρος, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και επικεντρωθείτε στο μωρό σας.

Δοκιμάστε να πιείτε κάτι

Ένα κρύο, ζαχαρούχο ρόφημα όπως η σόδα μπορεί να ωθήσει μια αναπτυσσόμενη κίνηση. Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη κύησης θα λάβουν οδηγίες να περιορίσουν την πρόσληψη ζάχαρης για να διαχειριστούν την πάθηση. Τα καλά νέα; Το ρόφημα δεν χρειάζεται να είναι ζαχαρούχο. Ακόμη και το κρύο νερό έχει ένα απροσδόκητα γρήγορο αποτέλεσμα.

Φάτε ένα σνακ

Ένα σνακ μπορεί να ξυπνήσει ένα έμβρυο που κοιμάται. Το να έχετε ένα σνακ είναι μια καλή ιδέα, ειδικά εάν έχετε διαβήτη κύησης. Πραγματικά δεν χρειάζεται να είναι γλυκό. Ένα σνακ με σύνθετους υδατάνθρακες και μια πρωτεΐνη όπως οι ξηροί καρποί μπορεί να κάνει το κόλπο.

Κινηθείτε

Θέλετε να κάνετε το μελλοντικό μωρό σας να κλωτσάει δυναμικά; Δοκιμάστε μερικές απαλές κινήσεις μόνοι σας. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να σηκωθείτε και να περπατήσετε. Η επιπλέον κίνησή σας μπορεί να βοηθήσει να ξυπνήσει ένα μωρό που κοιμάται και να αυξήσει την κίνησή το».

Αλλάξτε θέση

Μπορεί να μη χρειαστεί καν να κάνετε έναν γύρο για να ενθαρρύνετε την κίνηση του εμβρύου. Η απαλή κίνηση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η ανατροπή. Δοκιμάστε να ξαπλώσετε στην αριστερή σας πλευρά, κάτι που βοηθά να μετακινήσετε τη μήτρα από τα κύρια αγγεία σας. Είναι εντάξει να κινείστε από τη μια πλευρά στην άλλη για να δείτε αν υπάρχει μια θέση που σας βοηθά να νιώθετε τις κινήσεις.

Δείτε Επίσης

Αγγίξτε την κοιλιά σας

Δοκιμάστε να παίξετε ένα μικρό παιχνίδι με το αναπτυσσόμενο μικρό σας. Το να ωθήσετε απαλά την κοιλιά σας μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την κίνηση. Μερικές φορές, μπορείτε εύκολα να αισθανθείτε ένα πόδι να σπρώχνεται προς τα έξω και η ώθηση προκαλεί μια αντανακλαστική απόκριση.

Παίξτε μουσική

Μπορεί να σκοπεύετε να τραγουδήσετε κλασικά νανουρίσματα στο έμβρυό σας καθώς κοιμάται. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μουσική μπορεί να τα ξυπνήσει και να τα κάνει να κάνουν έναν χαρούμενο χορό από μέσα. Από νωρίς, το μωρό μπορεί να ακούσει μόνο πράγματα όπως τον καρδιακό παλμό ή το στομάχι σου, αλλά στο τρίτο τρίμηνο, μπορεί να ακούσει ήχους από έξω.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό σας

Αν και η μείωση της εμβρυϊκής κίνησης μπορεί να είναι αναμενόμενη, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Οι ανησυχητικοί παράγοντες που επηρεάζουν την κίνηση του εμβρύου μπορεί να περιλαμβάνουν:

Έλλειψη αμνιακού υγρού

Φάρμακα

Ανωμαλίες του πλακούντα

Ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος

Το κάπνισμα

Μυϊκές ανωμαλίες

Υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες: Δέκα κινήσεις σε μία έως δύο ώρες είναι αυτό που θεωρείται φυσιολογικό.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε το μωρό όταν μειώνονται οι κινήσεις. Μερικές φορές, αυτό είναι φυσιολογικό για μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά δεν πρέπει να επιμένει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top