Now Reading
Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Άλλη μια έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

Σε μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, ερευνητές από την Ισπανία ερεύνησαν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην ποιότητα του σπέρματος σε άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας. Διαπίστωσαν ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να βελτιώσει την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών επηρεάζοντας θετικά την ποιότητα του σπέρματος.

Η έρευνα για τη γονιμότητα έχει αυξηθεί καθώς περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, που περιλαμβάνει 70 εκατομμύρια ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας, πάσχει από υπογονιμότητα σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και εισοδηματικές ομάδες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ερεύνησε τη στειρότητα σε 25 έθνη και διαπίστωσε ότι οι ανδρικοί παράγοντες συνέβαλαν στα μισά περίπου ζευγάρια, αμφισβητώντας την παλαιότερη αντίληψη ότι η υπογονιμότητα είναι αποκλειστικά γυναικεία ανησυχία. Οι κύριες αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας είναι η εξασθενημένη σπερματογένεση, τα ιδιοπαθή αίτια, οι ενδοκρινικές διαταραχές και η αλλοιωμένη κινητικότητα του σπέρματος. Η κλινική διερεύνηση της αιτίας της ανδρικής υπογονιμότητας απαιτεί λεπτομερές ιστορικό, φυσική εξέταση και ανάλυση σπέρματος. Επιπλέον, μη τροποποιήσιμοι παράγοντες όπως η γενετική και η ηλικία, μαζί με τροποποιήσιμους παράγοντες όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής, είναι επίσης γνωστό ότι επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα.

Δημοφιλής για τα πιθανά οφέλη για την υγεία, η μεσογειακή διατροφή επιδεικνύει θετικές συσχετίσεις με την ανδρική αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης ποιότητας του σπέρματος που αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βέλτιστη τήρηση αυτής της δίαιτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάφορων χρόνιων ασθενειών και ενδεχομένως να ενισχύσει την ανδρική γονιμότητα αντιμετωπίζοντας μεταβολικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του σπέρματος. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές της παρούσας μελέτης πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση για να κατανοήσουν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην ποιότητα του σπέρματος σε άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Σχετικά με τη μελέτη

Τα δεδομένα για αυτήν την ανασκόπηση συγκεντρώθηκαν μέσω ηλεκτρονικών αναζητήσεων στο PubMed, τη βιβλιοθήκη Cochrane, το Scopus και το Web of Science, καθώς και από λίστες αναφοράς. Τα άρθρα πλήρους κειμένου εξετάστηκαν με βάση κριτήρια που αξιολογήθηκαν ανεξάρτητα από δύο συγγραφείς. Η ποιότητα των μελετών αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία όπως τα κριτήρια Crombie, η κλίμακα Newcastle-Ottawa και η κλίμακα PEDro. Η αξιοπιστία του interrater αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας τη στατιστική κάπα του Cohen.

Τα κριτήρια συμπερίληψης ήταν άρθρα ανοιχτής πρόσβασης που δημοσιεύτηκαν στα αγγλικά ή τα ισπανικά μεταξύ 2012 και 2022, με επίκεντρο τους άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών. Τα κριτήρια αποκλεισμού απέκλειαν άσχετα άρθρα, συστηματικές κριτικές, μετα-αναλύσεις, πρακτικά συνεδρίων και μελέτες συγκεκριμένων ιατρικών καταστάσεων. Συνολικά 10 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης, συμπεριλαμβανομένων συνολικά 2.032 συμμετεχόντων σε διάφορες χώρες, κυρίως στην Ισπανία. Τα σχέδια της μελέτης περιελάμβαναν δοκιμές διατομής, κοόρτης, περιπτώσεων ελέγχου και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Η εξαγωγή δεδομένων επικεντρώθηκε σε μεταβλητές όπως η κατάσταση διατροφής, η διατροφή και οι τεχνικές αξιολόγησης της ποιότητας του σπέρματος. Στη συνέχεια, τα δεδομένα ομαδοποιήθηκαν με βάση τις τεχνικές αξιολόγησης και τις συσχετίσεις μεταξύ της ποιότητας του σπέρματος και της μεσογειακής διατροφής.

Η ποιότητα των μελετών που συμπεριλήφθηκαν αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας το εργαλείο Cochrane Collaboration Risk of Bias, αξιολογώντας τομείς όπως η τυχαιοποίηση, οι αποκλίσεις παρέμβασης, τα δεδομένα αποτελέσματος που λείπουν, η μέτρηση των αποτελεσμάτων, η επιλογή των αναφερόμενων αποτελεσμάτων και άλλες προκαταλήψεις, ταξινομώντας κάθε στοιχείο ως χαμηλό, υψηλό , ή ασαφής κίνδυνος μεροληψίας.

Η διατροφική κατάσταση αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας το βάρος, το ύψος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την περίμετρο μέσης, ενώ η συμμόρφωση στη μεσογειακή δίαιτα αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής ή συγκεκριμένες βαθμολογίες. Η ποιότητα του σπέρματος αξιολογήθηκε κυρίως μέσω της συγκέντρωσης του σπέρματος, της κινητικότητας, της μορφολογίας, του όγκου, της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας και των επιπέδων ορμονών. Ορισμένες μελέτες διερεύνησαν επίσης τη σταθερότητα των χρωμοσωμάτων, τον κατακερματισμό του DNA (συντομογραφία για το δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ), τη μεθυλίωση του DNA του παγκόσμιου σπέρματος, την έκφραση του microRNA (συντομογραφία του μικροριβονουκλεϊκού οξέος) και τα δραστικά είδη οξυγόνου.

Δείτε Επίσης

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Έξι στις 10 μελέτες έδειξαν θετική συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας του σπέρματος και της μεσογειακής διατροφής, ιδιαίτερα σε παραμέτρους όπως η συγκέντρωση σπέρματος, η κινητικότητα και ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων. Σε τρεις από αυτές, οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα προσκόλλησης εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερη ποιότητα σπέρματος. Ωστόσο, δύο μελέτες δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της τήρησης της μεσογειακής διατροφής και της ποιότητας του σπέρματος.

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά διεξοδικά τη θετική σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της ποιότητας του σπέρματος. Ωστόσο, η μελέτη περιορίζεται από το μικρό μέγεθος δείγματος, τον σχεδιασμό παρατήρησης και τη χαμηλή γενίκευση, με την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων να έχει βαθμολογηθεί ως πολύ χαμηλή έως μέτρια χρησιμοποιώντας το σύστημα GRADE (συντομογραφία για Βαθμολόγηση Συστάσεων, Αξιολόγηση, Ανάπτυξη και Αξιολόγηση). Η αξιολόγηση του κινδύνου μεροληψίας για τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έδειξε μια δοκιμή με χαμηλό κίνδυνο και μια άλλη με ανησυχίες μεροληψίας που σχετίζονται με αποκλίσεις παρέμβασης και αξιολόγηση αποτελεσμάτων. Περαιτέρω έρευνα με μεγαλύτερο δείγμα και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές δικαιολογούνται για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ιδιαίτερα η τήρηση της μεσογειακής διατροφής, βρέθηκε ότι σχετίζονται με βελτιωμένη ποιότητα σπέρματος σε άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας. Αυτή η δίαιτα, πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και να προστατεύσει από τις δυσμενείς επιπτώσεις του στο σπέρμα. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διατροφικής συμβουλευτικής για ζευγάρια που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη ή υποβάλλονται σε τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της διατροφής και της ποιότητας του σπέρματος, ενημερώνοντας στρατηγικές για βελτιωμένα αποτελέσματα γονιμότητας και υγείας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top