Πόσο σωστό είναι να επαινούμε το παιδί μας για την εξυπνάδα του; - Childit
Now Reading
Πόσο σωστό είναι να επαινούμε το παιδί μας για την εξυπνάδα του;

Πόσο σωστό είναι να επαινούμε το παιδί μας για την εξυπνάδα του;

Τι λέει για αυτό η επιστημονική έρευνα

Από την πρώτη μέρα της γέννησης του μωρού μας προσπαθούμε πάντα να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το πλάσμα που φέραμε στη ζωή. Όλοι μαθαίνουμε, ως γονείς, ότι αποστολή μας είναι να τονώνουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας. Και ένας τρόπος να το κάνουμε είναι λέγοντάς του πόσο έξυπνο είναι. Σωστά; Λάθος, σύμφωνα τουλάχιστον με μια νέα μελέτη.

Όπως γράφει το σχετικό δημοσίευμα στην επιθεώρηση Psychological Science, όταν κάνουμε σε ένα παιδί κομπλιμέντα που αφορούν την ευφυΐα του άθελά μας προκαλούμε κάποιες αρνητικές συνέπειες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι με αυτό τον τρόπο «υπονομεύουμε το κίνητρό του να πετύχει, κάτι που δεν συμβαίνει όταν του κάνουμε έναν έπαινο για την προσπάθεια ή την απόδοσή του».

Τι εννοούν οι επιστήμονες; Όταν επαινούμε το παιδί μας για τις προσπάθειες που κάνει στο σχολείο, είναι πιο πιθανό να συνεχίσει να μελετά με τους ίδιους ρυθμούς. Αλλά αν του πούμε πόσο έξυπνο είναι, θα κάνει τα πάντα για να μη φανεί «χαζό» στα μάτια μας, ενδεχομένως επιστρατεύοντας ακόμα και αθέμιτα μέσα (π.χ. αντιγράφοντας στο σχολικό διαγώνισμα).

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Κινέζοι ερευνητές αφού παρακολούθησαν 300 παιδιά 3-5 ετών. Οι μικροί εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να παίξουν ένα παιχνίδι με γρίφους. Οι επιστήμονες επαίνεσαν τα μέλη του πρώτου γκρουπ για την εξυπνάδα τους, του δεύτερου γκρουπ για την απόδοσή τους, ενώ τα μέλη του τρίτου γκρουπ δεν δέχτηκαν κανέναν έπαινο. Φεύγοντας από την αίθουσα ζήτησαν από όλα τα παιδιά να μην αντιγράψουν από το διπλανό τους.

See Also

Όπως ανακάλυψαν λοιπόν στο τέλος οι ειδικοί, τα ποσοστά αντιγραφής στα παιδιά της πρώτης ομάδας ήταν πολύ υψηλότερα από ό,τι στις άλλες δύο ομάδες.

Φυσικά απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί το συμπέρασμα αυτής της μικρής κινεζικής έρευνας αλλά σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας είναι πιο ασφαλές να εστιάσετε στην προσπάθεια που καταβάλλει παρά στην ευφυΐα του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top