Now Reading
Τιμώντας τα γενέθλια του Ευγένιου Τριβιζά θυμόμαστε τη Φρουτοπία

Τιμώντας τα γενέθλια του Ευγένιου Τριβιζά θυμόμαστε τη Φρουτοπία

Γιατί: Είναι μία, μόνο μία, η ονειρεμένη φρουτοπία!

Η Φρουτοπία είναι η ελληνική σειρά κόμικ που δημιούργησαν το 1983 ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιος Τριβιζάς και ο σκιτσογράφος Νίκος Μαρουλάκης. Ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους με 50 τεύχη. Το κόμικ της Φρουτοπίας εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη και αργότερα η εβδομαδιαία εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή το συμπεριέλαβε ως συνοδευτικό. Επίσης, το κόμικ μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση, με πρεμιέρα το 1985.

Ο Τριβιζάς τοποθετεί την γένεση της ιδέας για την Φρουτοπία στην περίοδο κατά την οποία συνεργαζόταν με το παιδικό περιοδικό «Το ρόδι». Μετά τη δημοσίευση συνέντευξής του με ένα μήλο, το οποίο παραπονιόταν για την ευνοϊκή μεταχείριση που απολάμβαναν τα ρόδια από το περιοδικό, ο Τριβιζάς έγραψε μια σειρά από συνεντεύξεις με άλλα φρούτα και λαχανικά κατόπιν παράκλησης του τότε διευθυντή του παιδικού προγράμματος της ΕΡΤ, καταλήγοντας στην σύνταξη του πλουσιότερου σε χαρακτήρες έργου του 1.700 σελίδων.

Στο ίδιο το κόμικ και το βιβλίο, η Φρουτοπία αναφέρεται ως «μια μακρινή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουρητού. Η ιστορία της Φρουτοπίας είναι γεμάτη με πράξεις αφάνταστου ηρωισμού και κατάπτυστης προδοσίας, με υπέροχες θυσίες και ασίγαστα μίση, τολμηρές προσδοκίες και αποτρόπαιες δολοπλοκίες». Το 2010, στην Δ΄ έκδοση του βιβλίου γλώσσας της Δ΄ δημοτικού συμπεριλήφθηκε ένα απόσπασμα από το τεύχος 9 «Ο μανάβης και η σοπράνο».

Η ξαφνική εξαφάνιση του Μανώλη του μανάβη σπέρνει τον πανικό μεταξύ των μανάβηδων της χώρας, οι οποίοι τρέπονται σε μαζική φυγή, φοβούμενοι της ίδιας τύχης, ακολουθούμενοι από τους ανθρώπους. Το γεγονός σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τα φρούτα και τα λαχανικά που παραμένουν στην Φρουτοπία, τα οποία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους, εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους σε διάφορα αξιώματα και αποφασίζουν την απαγόρευση εισόδου στην χώρα για όλους τους μανάβηδες, δίνοντας έτσι τέλος στην υποδούλωση. Οι μοναδικοί άνθρωποι στην Φρουτοπία είναι ο κύριος αστυνόμος και ο “δαιμόνιος δημοσιογράφος” Πίκος Απίκος, ο οποίος καλείται να ερευνήσει το μυστήριο της εξαφάνισης του Μανώλη του μανάβη, ως απεσταλμένος της εφημερίδας Τρέχα Γύρευε.

Το κόμικ μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση το 1985, από την οικογένεια Σοφιανού, οπτικοποιημένο με μαριονέτες κουκλοθεάτρου και σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 8 Νοεμβρίου 1985, από το κανάλι της ΕΡΤ. Παρά το γεγονός ότι το φινάλε της Φρουτοπίας δεν προβλήθηκε ποτέ, λόγω περικοπών στην ζώνη προγράμματος κατά την οποία προβαλλόταν η σειρά, προβλήθηκαν 3 κύκλοι, με συνολικά 47 επεισόδια, τα οποία επαναπροβλήθηκαν αρκετές φορές τα χρόνια που ακολούθησαν.

Πολλοί γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί δάνεισαν τις φωνές τους στους ήρωες της τηλεοπτικής μεταφοράς της Φρουτοπίας, όπως ο Δημήτρης Πιατάς, ο Δάνης Κατρανίδης, ο Σταύρος Ξενίδης, η Ντίνα Κώνστα, η Βάσια Τριφύλλη, η Άννα Παναγιωτοπούλου, ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ο Τάσος Κωστής, ο Μιχάλης Μητρούσης, ο Τάσος Πεζιρκιανίδης, ο Θάνος Παπαδόπουλος και η Ματίνα Καρρά. Στην αφήγηση ήταν ο γνωστός αφηγητής Κώστας Σκόκος. Την μουσική υπόκρουση της σειράς ερμήνευσε ο Φαίδων Σοφιανός και η Ήβη Σοφιανού, σε μουσική του Φαίδωνα Σοφιανού και στίχους της Ήβης Σοφιανού.

Δείτε Επίσης

Αν και η σειρά γυρίστηκε με χαμηλό προϋπολογισμό, είχε πολύ πλούσια σκηνικά που απαιτούσαν ιδιαίτερα λεπτή δουλειά και εκτείνονταν για 800-900 τετραγωνικά. Σαν αποτέλεσμα τα γυρίσματα διήρκεσαν 3 χρόνια – πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. (πηγή: el.wikipedia.org)

Πριν ένα χρόνο η ΕΡΤ στα πλαίσια δράσεων του Μένουμε Σπίτι ανέβασε στο youtube όλα τα επεισόδια της σειράς, σήμερα τιμώντας τα γενέθλια του Ευγένιου Τριβιζά μοιραζόμαστε μαζί σας το 1ο – αλλά εσείς έχετε στη διάθεσή σας και τα υπόλοιπα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top