Now Reading
Φτιάχνουμε πασχαλινά τσουρέκια με τα παιδιά

Φτιάχνουμε πασχαλινά τσουρέκια με τα παιδιά

Χωρίς γλουτένη, βίγκαν ή… παραδοσιακό πολίτικο – 3 συνταγές για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψυχοθεραπευτικό από το να φτιάχνεις γλυκά – ειδικά αν έχουν να κάνουν με ζύμη, κρατάς και τα χέρια σου απασχολημένα και αδειάζει το μυαλό σου από έγνοιες και σκοτούρες. Αυτό μάλιστα το διάστημα που ζούμε ένα διαφορετικό Πάσχα έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους για να μπούμε στην κουζίνα και να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά τα πασχαλινά τσουρέκια. Μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την παράδοση και τη φαντασία με τη νοστιμιά.

Εδώ σας έχουμε τρεις ενδεικτικές συνταγές αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε μια δική σας, ή να ενσωματώσετε κάποιες ιδέες στη συνταγή της μαμάς ή της γιαγιάς σας…

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ

Υλικά:

50 γρ. βούτυρο λιωμένο

7 γρ. ξηρή μαγιά (χωρίς γλουτένη)

100 γρ. ζάχαρη άχνη

2 κρόκοι αυγού+1 για άλειμμα

180 γρ. γάλα

1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

400 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη

1 πρέζα αλάτι

½ κ.γ μαστίχα σε σκόνη

½ κ.γ μαχλέπι σε σκόνη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κ.σ μπέικιν πάουντερ (χωρίς γλουτένη)

100 γρ. αμύγδαλο φιλέ

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κλασσική, λιωμένη

100 γρ. λευκή κουβερτούρα, λιωμένη

Εκτέλεση:

Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε με τον γάντζο για 5-7 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Προσθέτουμε τους κρόκους, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα από πορτοκάλι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το μείγμα των στερεών σε δόσεις μέχρι να έχουμε μία ελαστική και εύπλαστη ζύμη. Αφαιρούμε τη ζύμη από το μίξερ και μεταφέρουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ για 1-1.30 ώρα μέχρι να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε έναν αλευρωμένο πάγκο και χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Ανοίγουμε τα κομμάτια της ζύμης σε 3 ίσα κορδόνια και πλέκουμε μία πλεξούδα ώστε να φτιάξουμε το τσουρέκι. Μεταφέρουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί με λαδόκολλα  και αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού το τσουρέκι. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει εντελώς πάνω σε μία σχάρα. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού ρίχνουμε τις σοκολάτες πάνω από το τσουρέκι και σερβίρουμε.

ΒΙΓΚΑΝ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Υλικά:

για την μαγιά:
40γρ. νωπή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1/4 κούπα χλιαρό νερό
Για την ζύμη:
2/3 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα φυτική μαργαρίνη ή ηλιέλαιο (η μαργαρίνη τα δίνει βουτυρένια γεύση)
1 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
4 1/2 κούπα αλεύρι για τσουρέκι
Για τη γέμιση σοκολάτας:
Τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα
2 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. κανέλα (προεραιτικό)

Εκτέλεση:
Τρίβουμε με τα χέρια την μαγιά σε ένα μπολάκι, την πασπαλίζουμε με την 1 κ.σ. ζάχαρη που θα την βοηθήσει να ενεργοποιηθεί και ρίχνουμε το 1/4 της κούπα χλιαρό νερό (προσοχή όχι ζεστό γιατί θα κάψουμε την μαγιά). Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα ή μεμβράνη κι αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (όταν έχει ενεργοποιηθεί κάνει αφρό και φυσαλίδες στην επιφάνεια). Λιώνουμε και την φυτική μαργαρίνη και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, την ζάχαρη, την λιωμένη φυτική μαργαρίνη η οποία πρέπει να είναι χλιαρή, το μαχλέπι, την μαστίχα την οποία έχουμε κοπανίσει σε σκόνη και την ενεργοποιημένη μαγιά. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε δυνατά με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια ελαστική και κολλώδη ζύμη (σαν τσίχλα). Για να μην κολλάει στα χέρια μας, τα βουτυρώνουμε ελαφρά. Κάνουμε την ζύμη μπάλα, την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο για 1,5 – 2 ώρες σε ζεστό μέρος. Όταν είναι έτοιμη την ξεφουσκώνουμε και την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια αν θέλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο τσουρέκι. Αν θέλουμε να κάνουμε ένα απλό και ένα με σοκολάτα, την χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη. Για απλό τσουρέκι, κάνουμε το κάθε κομμάτι σε μακρύ ρολό και τα πλέκουμε κοτσίδα. Για τσουρέκι με γέμιση, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο φύλλο περίπου 15εκ. φάρδος και πασπαλίζουμε με την γέμιση σοκολάτας. Τυλίγουμε το φύλλο και το κάνουμε ρολό. Τα πλέκουμε και αυτά και φτιάχνουμε κοτσίδα. Πατάμε καλά τις ενώσεις για να κολλήσουν. Βάζουμε τα τσουρέκια μας σε ταψάκι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για περίπου 1 ώρα σε ζεστό χώρο να διπλασιαστούν σε όγκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160ο C για 35’ περίπου, να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Δοκιμάζουμε αν έχουν ψηθεί μπήγοντας ένα μαχαίρι και αν βγαίνει καθαρό σημαίνει ότι είναι έτοιμα. Μόλις τα βγάλουμε αλείφουμε με λίγη φυτική μαργαρίνη για να γυαλίσουν. Αν θέλουμε λιώνουμε σοκολάτα και τα καλύπτουμε.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ

Υλικά:

Δείτε Επίσης

35 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται στο βάζο και συνήθως είναι από αιγοπρόβειο γάλα)

35 γρ. βούτυρο αγελάδας

100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες

160 γρ. ζάχαρη

3 τεμ. αυγά και 1 ακόμη για επάλειψη

1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο

1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη

100 γρ. νερό χλιαρό

40 γρ. μαγιά νωπή

600 γρ. αλεύρι σκληρό

αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια

Εκτέλεση:               

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα δύο είδη βουτύρου, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μην ανέβει πάνω από τους 50°C η θερμοκρασία του μείγματος· θέλουμε απλώς να ζεσταθεί, όχι να κάψει, γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα προσθέσουμε αργότερα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά. Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Την αδειάζουμε στο μείγμα με τα βούτυρα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά με μέχρι να γίνει μια ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε μίξερ, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο, το εξάρτημα για σκληρές ζύμες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.

Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε μια καθαρή λεκάνη και χαράσσουμε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο, αντί να φτιάξουμε πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο. Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείφουμε πολύ προσεκτικά την επιφάνεια του τσουρεκιού (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε γιατί δεν θα φουσκώσει). Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top