Now Reading
«Ξυπνώντας πιο πρωί, έγινα καλύτερη μητέρα»

«Ξυπνώντας πιο πρωί, έγινα καλύτερη μητέρα»

Βάζοντας νωρίτερα ξυπνητήρι, η Αμερικανίδα αρθρογράφος Joanna McClanahan εξασφάλισε λίγο πολύτιμο χρόνο για τον εαυτό της, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα και στις ανάγκες των παιδιών της.

Ποτέ δεν ήμουν πρωινός τύπος. Πάντα προτιμούσα να μένω ξύπνια μέχρι αργά και να κοιμάμαι περισσότερο το πρωί. Μέχρι που έκανα παιδιά και, προτού το καταλάβω, τα ξενύχτια πέρασαν στο παρελθόν.

Έτσι, έκανα ό,τι κάνουν όλες οι μαμάδες: προσαρμόστηκα. Έμαθα ότι όταν ξυπνάω νωρίς το πρωί, η επιπλέον κούραση αξίζει αν είναι να κερδίσω λίγες πολύτιμες ώρες ηρεμίας ενώ η υπόλοιπη οικογένειά μου ακόμα κοιμάται. Και να γιατί.

Μέσα στο χάος της μητρότητας, είναι η μόνη ώρα της ημέρας που μπορώ να ακούσω τις σκέψεις μου. Και, ας το παραδεχτούμε, ούτως ή άλλως είμαστε μονίμως κουρασμένες, οπότε ας απολαύσουμε λίγα λεπτά ηρεμίας, έστω και με μάτια θολά από την έλλειψη ύπνου.

Αυτές τις πολύτιμες ώρες πριν από το ξημέρωμα, μπορώ πραγματικά να τελειώσω κάποια πράγματα, χωρίς να ακούω φωνές γύρω μου. Να κάνω ένα ντους με την ησυχία μου ή να γυμναστώ. Να πιώ τον καφέ μου όσο είναι ακόμα ζεστός και να βαφτώ χωρίς να έχω θεατές. Να διαβάσω ένα βιβλίο, να γράψω, ή να ακούσω όποια μουσική θέλω. Να διαλογιστώ, να χαλαρώσω και να πάρω βαθιές ανάσες.

Το πρωινό ξύπνημα είναι η μόνη ώρα που μπορώ πραγματικά να κάνω τα πράγματα που αγαπώ και να βάλω σε προτεραιότητα τις δικές μου ανάγκες.

Ναι, κάποιες φορές ξυπνάω στις 5 το πρωί και μπορεί το ένα παιδί μου να ξυπνήσει στις 5 και τέταρτο. Δεν ξέρω πώς τα καταλαβαίνουν, μάλλον αντιλαμβάνονται μια αναστάτωση στο σπίτι, οπότε κι εγώ περνάω αμέσως στο ρόλο της μαμάς. Αλλά ακόμα και δεκαπέντε λεπτά σιωπής είναι καλύτερα από μηδέν λεπτά σιωπής.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν να ξυπνήσω και να αρχίσω κατευθείαν το τρέξιμο. Προτιμώ να έχω το χρόνο να ξυπνήσω με την ησυχία μου, να τεντωθώ και να σχεδιάσω στο μυαλό μου το πρόγραμμα της ημέρας. Προτού αρχίσει το σόου και όλοι ξεκινήσουν να τρέχουν πέρα δώθε, να φωνάζουν, να ψάχνουν τα ρούχα τους και τα σχολικά τους, προσπαθώντας να φύγουν στην ώρα τους.

Δείτε Επίσης

Επιπλέον, απολαμβάνοντας λίγο χρόνο μόνη τα πρωινά, γίνομαι καλύτερη μαμά. Αυτές οι λίγες στιγμές απομόνωσης είναι ό,τι χρειάζομαι, ως εσωστρεφής που είμαι, για να φορτίσω μπαταρίες.

Μέχρι την ώρα που θα ξυπνήσουν τα παιδιά, νιώθω ότι ήδη έχω ολοκληρώσει κάποια πράγματα, ακόμα και αν πρόκειται μόνο για ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή για μία λίστα με τις υποχρεώσεις της ημέρας. Αφού ικανοποιήσω τις δικές μου ανάγκες, είμαι περισσότερο έτοιμη να ικανοποιήσω και τις ανάγκες των άλλων.

Οι ρυθμοί της μητρότητας είναι εντατικοί και όλες αναζητάμε λίγες στιγμές μοναξιάς και ηρεμίας. Εγώ βρίσκω αυτές τις στιγμές στις ώρες του χαράματος.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top