Τι να κάνετε όταν ένα παιδί φοβάται τη θάλασσα; - Childit
Now Reading
Τι να κάνετε όταν ένα παιδί φοβάται τη θάλασσα;

Τι να κάνετε όταν ένα παιδί φοβάται τη θάλασσα;

Μην το πιέσετε, αλλά βοηθήστε το να ξεπεράσει τη φοβία του

Παρόλο που γενικά το νερό αρέσει και δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα στα παιδιά, μερικές φορές η μετάβαση από την μπανιέρα στη θάλασσα δεν γίνεται εύκολα ή φυσικά. Επειδή μάλιστα ζούμε σε μια χώρα που έχει συνδυάσει την έννοια του καλοκαιριού με τα θαλάσσια μπάνια μάς φαίνεται σχεδόν αυτονόητο το παιδί μας από μωρό να αγαπήσει τη θάλασσα. Υπάρχουν ωστόσο παιδιά που για κάποιον λόγο τη φοβούνται και δεν τρελαίνονται να πλατσουρίζουν ή να κάνουν μπάνιο.

Για ποιο λόγο μπορεί να φοβάται ένα παιδί τη θάλασσα

Οι φοβίες μπορεί να έχουν λογική εξήγηση, μπορεί να δημιουργούνται στο ασυνείδητο ή να μας φαίνονται παράλογες όταν κάποιος δεν μπορεί να θυμηθεί πώς δημιουργήθηκαν. Αλλά το να μας εξηγήσει ένα παιδί τι και πώς άρχισε να φοβάται τη θάλασσα μπορεί να είναι κάτι δύσκολο. Μπορεί να μη θυμάται ή μπορεί και απλώς λόγω ηλικίας να μην είσαι θέση να το εξηγήσει. Μπορεί να κρυώνει – ίσως η πρώτη φορά επιχείρησε να μπει στη θάλασσα να του φάνηκε κρύα και να του έχει μείνει αυτό στο μυαλό. Μπορεί να του δημιουργήθηκε αργότερα με κάποια δυσάρεστη εμπειρία – όπως το να ήπιε νερό με κάποιο κύμα ή σε κάποια βουτιά. Μπορεί επίσης να μη του αρέσει να μπαίνει νερό στα μάτια του ή να το ενοχλεί κάτι άλλο.

Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί να ξεπεράσει τη φοβία του

Καταρχάς μην το πιέσετε. Το να κάνει κάτι με το ζόρι ή απλώς επειδή του επιβάλλεται μόνο χειρότερη θα κάνει την αρχική του άρνηση. Συζητήστε μαζί του και ακούστε τι έχει να σας πει, μιλήστε του κι εσείς για τις δικές σας εμπειρίες.

Χτίστε μια σχέση εμπιστοσύνης. Όταν το παιδί σας εμπιστεύεται, μπορεί να αφεθεί να το πάρετε αγκαλιά και να μπει μαζί σας σιγά σιγά στη θάλασσα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό. Προσπαθήστε να μην προδώσετε κατά λάθος την εμπιστοσύνη του. Μην το παρασύρετε στη θάλασσα εν αγνοία του. Ούτε να βιαστείτε να το κάνετε να «ξεψαρώσει» με το έτσι θέλω, πιτσιλώντας το με νερό ή βρέχοντάς το όταν προσπαθεί να μπει μόνο του.

Δημιουργήστε του την επιθυμία. Παίξτε μαζί του στην άμμο, και κοντά στη θάλασσα για να τη συνηθίσει και να σταματήσει από μόνο του να τη φοβάται. Πλατσουρίστε στα ρηχά, εκεί που πατώνει, όταν εκείνο παίζει στην αμμουδιά για να νιώσει ασφάλεια όταν του δημιουργηθεί η επιθυμία να έρθει να σας βρει.

See Also

Βρείτε τα κατάλληλα «σύνεργα». Δεν λειτουργούν όλα τα βοηθητικά κολυμβητικά μέσα το ίδιο για όλα τα παιδιά. Δοκιμάστε και βρείτε τι είναι αυτό που το κάνει να νιώθει άνεση και ασφάλεια: μπρατσάκια, σωσίβιο, «μακαρόνια», κουλούρα, σανίδα, τουβλάκια…

Μείνετε κοντά του. Μέχρι να νιώσει έτοιμο είναι σημαντικό να σας έχει δίπλα του. Μην το συγκρίνεται με άλλα παιδιά και μην το κάνετε να νιώσει άσχημα ή ενοχικά για τη φοβία του. Κάθε παιδί θέλει το χρόνο του, κι ούτε είναι υποχρεωτικό να αγαπάει τη θάλασσα ή να του αρέσει. Αν δείτε και συνεχίζει παρά τις προσπάθειες σας να μη θέλει να μπει στη θάλασσα, σεβαστείτε την άρνησή του.

Γράψτε το σε ένα κολυμβητήριο. Ένα ασφαλές εκπαιδευτικό πλαίσιο θα το βοηθήσει να πάρει το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται, η εμπειρία των δασκάλων –αρκεί να τους έχετε ενημερώσει για τη φοβία του παιδιού– θα το βοηθήσει σημαντικά και θα του δώσει την απαραίτητη κατάρτιση, ενώ το ότι θα βρίσκεται με παιδιά της ηλικίας του παίζει κι αυτό έναν χαλαρωτικό παράγοντα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top